Baka se naručila doći nam u goste. Kako nismo ništa posebno planirali kuhati,odluka je pala na ova fina i sočna pileća prsa u umaku od mrkve i češnjaka, te tikve iz pećnice koje nisam pržio jer osobno nisam veliki ljubitelj pržene hrane. Jelo je nastalo sjetivši da moj tata općenito uvijek zna raditi kojekakve kombinacije i jela koja uključuju mrkvu i češnjak, pa sam se sjetio istog toga ali ovog puta na moj način. Umjesto pilećih prsa možete upotrijebiti bilo koju drugu vrstu mesa, a tikve možete pržiti u ulju ukoliko ste ljubitelj pržene hrane, ove moje tikve su malo lakša jednostavnija varijanta, a Vi se odlučite kako smatrate da će po Vašem mišljenju biti najbolje.
Sastojci :
1,5 kg pilećih prsa
mješavina začina za piletinu
5 komada veće svježe mrkve
3-4 veća komada režnja češnja češnjaka
1 l pilećeg temeljca ( možete isto tako upotrijebiti i bilo koju drugu temeljca, a i u vodi prokuhati svoju mješavinu začina koja će Vam vrlo dobro poslužiti kao zamjenski temeljac )
1 veća tikva
.........................................................................
Dodatni sastojci :
brašno, jaja, krušne mrvice ( za paniranje )
maslinovo ulje
mješavina začina ( sol i sušeni bosiljak )
malo gustina i vode ( za zgusnuti umak, nije opcija, no možete dodati ukoliko smatrate da je umak prerijedak)
........................................................................
Postupak :
Pilećim prsima odstranite kožu i odvojite od kostiju. Narežite je na manje komade, te posipajte mješavinom za piletinu, prelijte maslinovim uljem i ostavite da strane da se meso marinira najmanje pola sata.
U posebnoj tavi zagrijte ulje te pileća prsa sotirajte s obje strane sve dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju pazeći da ne prepečete meso jer ćete u protivnom dobiti suho i "drvenasto" meso.
Sve to podlijte temeljcem i ostavite da dobro prokuha. Kad prokuha u posebnoj posudici izmutite gustin i vodu ili napravite laganiju zapršku, te dodajte u umak. Okus umaka kasnije doradite, a pred sam kraj dodajte sotirana pileća prsta i ostavite ih da se u umaku krčkaju oko 10-tak minuta.
Tikve ogulite, te ih narežite na tanje ploške. Posolite ih i ostavite sa strane da odstoje i puste vodu. Višak tekućine koja ostane lagano utapkajte u kuhinjski ubrus, te ih panirajte na bečki način ( brašno,jaja, krušne mrvice ).
U posebnoj posudici izmiješajte potrebnu količinu soli i sušenog bosiljka s kojom ćete kasnije posipati po pečenim tikvama.
Panirane tikve poslažite u tepsiju za pečenje koju ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 180 C oko 30-tak minuta ( ovisno o pećnici i jačini ) ili sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu i dok ne postanu hruskave.
Izvadite ih iz pećnice, te poslažite na odgovarajući tanjur-pladanj, te ih prelijte s maslinovim uljem i posipajte s mješavinom od soli i sušenog bosiljka.
Sastojci :
1,5 kg pilećih prsa
mješavina začina za piletinu
5 komada veće svježe mrkve
3-4 veća komada režnja češnja češnjaka
1 l pilećeg temeljca ( možete isto tako upotrijebiti i bilo koju drugu temeljca, a i u vodi prokuhati svoju mješavinu začina koja će Vam vrlo dobro poslužiti kao zamjenski temeljac )
1 veća tikva
.........................................................................
Dodatni sastojci :
brašno, jaja, krušne mrvice ( za paniranje )
maslinovo ulje
mješavina začina ( sol i sušeni bosiljak )
malo gustina i vode ( za zgusnuti umak, nije opcija, no možete dodati ukoliko smatrate da je umak prerijedak)
........................................................................
Postupak :
Pilećim prsima odstranite kožu i odvojite od kostiju. Narežite je na manje komade, te posipajte mješavinom za piletinu, prelijte maslinovim uljem i ostavite da strane da se meso marinira najmanje pola sata.
U posebnoj tavi zagrijte ulje te pileća prsa sotirajte s obje strane sve dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju pazeći da ne prepečete meso jer ćete u protivnom dobiti suho i "drvenasto" meso.
U posebnoj i dubljoj posudi pirjajte očišćenu i na manje kockice narezanu mrkvu, te je malo posolite kako bi mrkva što prije omekšala i počela puštati vodu.
Na ispirjanu mrkvu dodajte sitno nasjeckan ili naribani češnjak, te ga pirjajte vrlo kratko, tek toliko da uvene, pazeći da ne zagori jer ćete u protivnome dobiti gorki i jak okus umaka.
Sve to podlijte temeljcem i ostavite da dobro prokuha. Kad prokuha u posebnoj posudici izmutite gustin i vodu ili napravite laganiju zapršku, te dodajte u umak. Okus umaka kasnije doradite, a pred sam kraj dodajte sotirana pileća prsta i ostavite ih da se u umaku krčkaju oko 10-tak minuta.
Tikve ogulite, te ih narežite na tanje ploške. Posolite ih i ostavite sa strane da odstoje i puste vodu. Višak tekućine koja ostane lagano utapkajte u kuhinjski ubrus, te ih panirajte na bečki način ( brašno,jaja, krušne mrvice ).
U posebnoj posudici izmiješajte potrebnu količinu soli i sušenog bosiljka s kojom ćete kasnije posipati po pečenim tikvama.
Panirane tikve poslažite u tepsiju za pečenje koju ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 180 C oko 30-tak minuta ( ovisno o pećnici i jačini ) ili sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu i dok ne postanu hruskave.
Izvadite ih iz pećnice, te poslažite na odgovarajući tanjur-pladanj, te ih prelijte s maslinovim uljem i posipajte s mješavinom od soli i sušenog bosiljka.
Poslužite sve toplo uz sezonsku salatu po izboru.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!