Volovani su male dekorativne tortice koje možete nadjevati s čime god volite i imate i kuhinji. Prvi puta sam se s njima susreo u srednjoj školi, no moja "baterija" ih nikada nije radila, već drugi. Naime radi se o lisnatom tijestu, koji su naizgled jako maštoviti i kreativni i koji spadaju pod specijalitete internacionalne kuhinje.Umjesto slanog nadjeva isto tako možete ih radit i sa slatkim nadjevom.Možete ih posluživati za rođendane, obiteljska okupljanja i slično. S obzirom kako se Nova godina bliži ovo Vam može poslužiti kao prijedlog za toplo predjelo ukoliko dosad nemate u planu što za taj dan skuhati.Sastojci:
1 paketić lisnatog tijesta ( 500 g )
............................................................................
Sastojci potrebni za nadjev :
250 g šampinjona
1/2 manje glavice crvenog luka
2 veća jaja ( po mogućnosti domaća )
soli po potrebi i ukusu
150 g rolane svinjske lopatice ( ili bilo kojeg drugog suhomesnatog )
100 g sira trapista ( ili bilo kojeg drugog lako topljivog sira )
.............................................................................
Dodatni sastojci :
- brašno po potrebi
- žumanjci, voda za premazivati lisnato tijesto
- masni papir za pečenje
...............................................................................
Postupak :
Lisnato tijesto otopite na sobnoj temperaturi, no ostavite ga u pakiranju, neotvorenog kako stajanjem i otapanjem tijesto se ne bi osušilo i dobilo koricu po vrhovima.
Jednu kocku tijesta razvaljajte na 1 cm debljine, te pomoću okruglih modlica za kekse izrezujte tijesto.
Nakon toga na isti način izrezujte tijesto tako da dobijete tzv. "prstene" od lisnatog tijesta, baš kao što je prikazano na fotografijama.

















Prekrasni! I baš prigodno za Novu kao slani zalogajčići. Slike su mrak!:)
OdgovoriIzbrišiHvala ti kolegice. ;) Eto vrlo jednostavno i jeftino, pa 'ko voli nek' izvoli. ;)
OdgovoriIzbriši