Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 26. prosinca 2012.

Punjeni slani volovani

Volovani su male dekorativne tortice koje možete nadjevati s čime god volite i imate i kuhinji. Prvi puta sam se s njima susreo u srednjoj školi, no moja "baterija" ih nikada nije radila, već drugi. Naime radi se o lisnatom tijestu, koji su naizgled jako maštoviti i kreativni  i koji spadaju pod specijalitete internacionalne kuhinje.Umjesto slanog nadjeva isto tako možete ih radit i sa slatkim nadjevom.Možete ih posluživati za rođendane, obiteljska okupljanja i slično. S obzirom kako se Nova godina bliži ovo Vam može poslužiti kao prijedlog za toplo predjelo ukoliko dosad nemate u planu što za taj dan skuhati.




Sastojci:

1 paketić lisnatog tijesta ( 500 g )

 ............................................................................
Sastojci potrebni za nadjev :

250 g šampinjona
1/2 manje glavice crvenog luka
2 veća jaja ( po mogućnosti domaća )
soli po potrebi i ukusu

150 g rolane svinjske lopatice ( ili bilo kojeg drugog suhomesnatog )
100 g sira trapista ( ili bilo kojeg drugog lako topljivog sira )

 .............................................................................

 Dodatni sastojci :

  • brašno po potrebi
  • žumanjci, voda za premazivati lisnato tijesto
  • masni papir za pečenje


...............................................................................

Postupak :

Lisnato tijesto otopite na sobnoj temperaturi, no ostavite ga u pakiranju, neotvorenog kako stajanjem i otapanjem tijesto se ne bi osušilo i dobilo koricu po vrhovima.

Jednu kocku tijesta razvaljajte na 1 cm debljine, te pomoću okruglih modlica za kekse izrezujte tijesto.
Nakon toga na isti način izrezujte tijesto tako da dobijete tzv. "prstene" od lisnatog tijesta, baš kao što je prikazano na fotografijama.




Znači jedan krug lisnatog tijesta, a zatim "prstenovi" lisnatog tijesta. Svaki prsten prije nego li složite na dno okruglog lisnatog tijesta premažite s malo vode kako bi se tijesto polijepilo. Ja sam na svaki krug stavljao 3 prstena jer nisam imao dovoljno lisnatog, no ukoliko želite dobiti dublje "posudice" u koje ćete stavljati nadjev možete stavljati i 4-6 prstena ovisno koliko lisnatog tijesta imate.


Za nadjev od gljiva na malo ulja pirjajte sitno sjeckani crveni luk, dodajte im očišćene šampinjone koje ste prethodno narezali na tanke listiće. Pirjajte ih sve dok ne prestanu puštati vodu, a zatim dodajte jaja,sol  i vrlo kratko sve još jednom propirjajte da se jaja povežu s šampinjonima i maknite s vatre.

Lisnato tijesto premažite umućenim žumanjcima, a zatim dodavajte nadjev : suhomesnatih proizvoda ( u mojem slučaju je bila kuhana svinjska rolana lopatica ), zatim dodajte nadjev od gljiva i jaja, te posipajte s ribanim sirom trapistom, te ih poslažite u tepsiju za pečenje koju ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje.


Gotovo tijesto kao takve spremite natrag u hladnjak kako bi se masnoća u tijestu ohladila i kako bi tijesto bilo što lisnatije, te ostavite oko 10-15-tak minuta kao takvo. Pećnicu prethodno jako dobro zagrijte, te ih stavite peći na 180 C oko 20-tak minuta, ovisno o pećnici kakvu imate.

Poslužite ih dok su još topli.











Bon Appétit

2 komentara:

  1. Prekrasni! I baš prigodno za Novu kao slani zalogajčići. Slike su mrak!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti kolegice. ;) Eto vrlo jednostavno i jeftino, pa 'ko voli nek' izvoli. ;)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)