Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 8. siječnja 2013.

Ljepota iz kuhinje

Malo predaha od recepata, no i ova tema je vezana uz kuhinju, točnije "ljepota iz kuhinje" kako sam odlučio nazvati ovaj post. Na ovom linku sam već bio pisao kako se od gotovo svih namirnica može napraviti također nešto korisno za sebe bilo da je u pitanju zdravlje ili ljepota, drugima riječima preventiva kako bi se izliječili ili ne bismo se prehladili, kako bismo smršavili i kako bismo popravili izgled lica i kože. Zbog čega trošiti stotine i stotine kuna na kojekakve razne pripravke od kojih se nema koristi!? Svi ti tvornički pripravci su puni aditiva, konzervansa, umjetnih boja,previše su agresivni, dobri su dok ih upotrebljavamo, a čim ih prestanemo koristiti više nema nikakvog učinka, jedni od njih su i  alergeni, drugim riječima izazivaju alergijske reakcije. Priroda nam pruža sve što nam je potrebno, samo to treba pametno i kvalitetno iskoristit, premda većina biljaka je zagađeno, što zemljom, što zrakom, a što rukom čovjeka.Sestri i pojedinim prijateljicama uvijek savjetujem da se okrenu prirodi i da si prave domaće pripravke, jer praktički ništa ne koštaju, a rezultati se vrlo brzo vide. Jedina mana svim tim stvarima na bazi biljaka je ta da nemaju duži rok trajanja jer u njima nema konzervansa i aditiva pa su tako sklone bržem kvarenju, pa ih s toga valja praviti u manjim količinama, ali češće. 





Ulje za kosu


Za ovo će Vam biti potrebno bučino ulje i sjemenke grožđa. Sjemenke grožđa sam sušio nekoliko dana vani, a zatim sam ih samljeo. Možete ih usitniti u mužaru ili samostojećem blenderu. Tada se bučino ulje i mljevene sjemenke-koštice grožđa miješaju. Čuvajte i skladištite ovo ulje u plastičnim bočicama na suhim i tamnim mjestima.






Ovo ulje je isključivo za osobe koje imaju tamniju kosu. Ulje prije potrebe je potrebno zagrijati tek toliko da vlasište može podnijeti toplinu. Isprobajte je prstom ili laktom, nanesite na kosu i ostavite 15-20 minuta, a zatim isperite s uobičajenim šamponom za kosu. Ovo ulje je dobro za suhu i ispucalu kosu i upotrebljavajte ga najviše 2 puta na tjedan.




Maska za lice 1.

U manoj posudici izmiješajte  2 jušne žlice mlijeka, vrlo malo soli, 1 jušnu žlicu maslinovog ulja , 1 jaje i 1 punu žlicu bijelog glatkog brašna sve dok ne dobijete smjesu gušću od one smjese za palačinke.



Maska kao takva će nakon nekoliko sati postati zelene boje zbog maslinovog ulja. Zovu je još i "egipatskom" ( tako mi je google barem rekao, premda postoji negdje i jedna verzija s glinom ) ;  maskom za lice, no ne znam zašto i ne ulazim u povijest toga, no otkako sam je otkrio oduševio sam se s njezinim učinkom. Ovakva maska je dobra za osobe koje imaju suhu kožu. Čuvajte je u hladnjaku najviše 4 dana i obavezno je prekrijte prozirnom folijom kako ne bi došla u doticaj s drugim namirnicama iz hladnjaka. 



Lice dobro operite pod mlakom vodom, te ravnomjerno nanesite masku po licu i vratu. Ostavite je da djeluje oko 20-tak minuta, a zatim isperite toplom vodom i obavezno nanesite hidratantnu kremu.


Maska za lice 2.

Ovo je maska od bundeve uz dodatak razrađenog bjelanjka. 


U manjoj posudici ulupajte bjelanjke tek toliko da se počnu pjeniti, a zatim dodajte propasiranu bundevu i dobro izmiješajte. Po želji možete dodati i kukuruzne krupice koja će biti kao piling za lice, vrat i dekolte.
Također je čuvajte prekriveno u hladnjaku najviše do 4 dana. Ova maska je vrlo dobra, naročito za osobe koje su sklone prištićima i miteserima.





Kako sam u prethodnom postu za kojega imate link već napisao kako postupati s maskama za lice tako je i s ovima. Maske za lice najbolje djeluju u razdoblju od 19:00 - 20:00 h ; tada se otvaraju pore na koži, a maska će tada bolje i djelotvornije djelovati na Vašu kožu. Prije nanošenja svake maske za lice, lice dobro operite blagim i nježnim sapunom, stavite masku i ostavite je da djeluje. Lice tada operite toplom vodom, utapkavajući ručnikom po licu. Nakon toga stavite hidrantanu kremu, te je razmazujte počevši od čela.




Napitak od meda i cimeta ( za mršavljenje )


U manjem lončiću zakuhajte 6 dl vode. Maknite s vatre i dodajte odmah cimet. Kad se ohladi dodajte med i miješajte sve dok se med ne otopi. Sve zajedno procijedite kroz gustu gazu. Po želji možete dodati i limunovog soka.




Svako jutro natašte popijte 1,5 dl i 1,5 dl navečer prije spavanja. Ukoliko ne volite i ne podnosite cimet, zaobiđite ovaj napitak.



A kakav sve učinak i ljekovita sredstava kombinacije meda i cimeta imaju zajedno možete pročitati na ovom linku.



Med s lukom ( za sve probleme s grlom )

Jednu veću glavicu crvenog luka narežite na tanke ploške. Složite ih u posudu, te prelijte medom.



Ostavite kao takvo da odstoji 24h. Nakon toga crveni luk izvadite iz meda.  



Stajanjem će se stvoriti tečnost koja se konzumira za sve osobe koje imaju problema s grlom.
Konzumirajte dnevno ili ukoliko ste prehlađeni do tri puta na dan. Ukoliko nemate problema s grlom možete ga konzumirati i jednom dnevno.






Eto nadam se da ste barem nešto pronašli oko sebe i da ćete od sutra malo drugačije početi razmišljati i okrenuti se ka prirodi.  ;)


1 komentar:

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)