Indijska kuhinja obiluje pikantnim začinima, a najzastupljeniji i oni koji se uglavnom najčešće upotrebljavaju su : kim ( kumin ), korijander ( u zrnu i listovi ), cimet, curry ( slatki i ljuti ), šafran, anis...Dosta poznati su i po tzv. "uličnoj hrani" iliti njihovom "fast-food"-u kojega ste mogli vidjeti u razno raznim dokumentarnim filmovima ( štandovi, maleni autići i bicikli koji vuku malene drvene prikolice), te se takva hrana priprema direktno pred očima kupca, gdje si svatko može odrediti što od začina i drugih dodataka želi. Od hrane su najpoznatiji razno-razni curry nadjevi, umaci i složenci, konzumira se jako puno riže, različitih vrsta miješanog povrća,mesa, a sve to ide uz neizostavni kruh "Naan".Većina od njih ga konzumira kako bi ublažio se okus prezačinjene hrane, neki od njih ga služe kao i samostalni prilog. Varijacija na Naan zbilja ima jako puno, a isto tako i bezbroj vrsta i bezbroj recepta, no kako dosad nisam radio ništa što bi imalo veze s indijskom kuhinjom, odlučio sam se za ovaj jedan vrlo jednostavni. Obični i punjeni - u nedostatku namirnica jedna vrstu sam nadjenuo s pirjanim mladim špinatom, a drugi nadjev je od crvenog luka. Naravno da identični okus njihovog kruha je dosta teško pogoditi, jer vjerujem da većina nas i nema otvorene peći i kamine na drva, niti granitne okrugle ploče koje se doduše danas mogu kupiti i postaviti u Vaše pećnice, te na taj način dizano tijesto ima okus i podsjeća kao da je iz krušne peći.Većina ih radi i u ovim tzv. pećnicama koje se zovu "tandoor".Ukoliko nemate ništa od navedenog dobro Vam može poslužiti i ona rešetka od pećnice, što možete vidjeti dolje na fotografijama kako sam ja radio.Neki će reći da se Naan radi uz dodatak svježeg ili suhog kvasca, a neki će reći da ga prave bez ijednoga. Što je od toga točno iskreno ne znam, ne poznajem toliko dovoljno indijsku kuhinju, niti sam bio u Indiji pa ne mogu točno potvrditi, mogu samo i jedino reći kako postoji mali milijun verzija Naan-a, a to bi bile verzije bez kvasca, lepinje sa slanutkom, Naan s pšeničnim brašnom, začinima i sl. Kako god bilo možete isprobati bilo koje verzije, jer niti s jednom nećete pogriješiti, a isto tako i s nadjevima ukoliko ih želite. Kad bi se sada vratili na "našu" standardnu kuhinju ovakvu vrstu kruha možete napraviti i napuniti s čime god želite i volite.
Sastojci potrebni za kruh ( Naan ):
- 800 g glatkog brašna
- 2 pune jušne žlice meda
- 1 čašica jogurta ( 180 ml )
- 1/2 čajne žlice soli
- 1 dl maslinovog ulja
- mlake vode po potrebi
+
1 kocka svježeg kvasca ( 40 g )
2 dl tople vode
1 čajna žlica šećera
Sastojci potrebni za nadjev od luka :
- 600 g crvenog luka
- 1 čajna žlica korijandera ( u zrnu )
- 1 čajna žlica kumina ( kima )
- prstohvat cimeta
- soli po potrebi
- nadjev od špinata : špinat sam samo kratko blanširao u posoljenoj vodi, dobro ga ocijedio, te sitno nasjeckao i stavio na razvučeno tijesto
Dodatni sastojci :
- maslinovog ulja ( po potrebi i za premazati kruh )
- suncokretovo ulje ( za premazati rešetke od pećnice )
- sjemenke kumina i morske soli po potrebi ( za posipati obični ili punjeni kruh )
Postupak :
Ostavite sa strane da se hladi, a zatim krenite s izradom dizanog tijesta.


































Svaka čast! Stvarno si se potrudio s kruščićima. Meni se baš učinilo da bi mi ovi s lukom jako pasali, a kako nisam probala ne znam. Sve u svemu, krasno izgledaju.
OdgovoriIzbriši