Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 12. veljače 2013.

[Desert djetinjstva] Nadjeve buhtle

Nakon dosta dugog vremena na red je došlo i malo slatkoga. Ovo je recept za koji ste Vi dali najviše lajkova na grupi,premda je bilo vrlo neodlučno koji da recept prvi ispišem - buhtle ili kineske proljetne roladice. Roladice će još malo pričekati, no one će biti sljedeće koje ću objaviti. Već dosta dugo se premišljam da li napravim gužvaru s višnjama i cimetom ili nešto drugo, no ipak je odluka pala na ove buhtle koje dosada nisam uopće radio, a i kod kuće nisam imao dovoljno brašna da radim gužvare.Dok sam bio klinac mama je često pravila gužvaru s nadjevom od cimeta, višnja i šećera koju sam obožavao najviše od bilo čega drugog slatkoga, no kako nje više nema sada je došao red na mene. U osnovnoj školi uvijek mi je bio običaj prije odlaska na nastavu uputiti se u obližnju pekarnicu i kupiti buhtlu s nadjevom od čokolade. Tada su kupovne buhtle na nešto još i izgledale i imale dosta nadjeva u sebi, a ovo danas je sramotno što nam prodaju. Tijesto se osjeti po svim mogućim i nemogućim aditivima, tijesto zna biti žilavo, a što se nadjeva tiče nema ga skoro pa nikako i zato uvijek posežem za tim kad god mogu i imam priliku da si kod kuće napravim to što želim i što mi se jede. Dizano tijesto sam "doktorirao" i obožavam raditi sve što ima veze s njim. Većina nas konzumenata dosta puta zna kritizirati sve vrste slanih i slatkih jela kako uvijek bude malo nadjeva i tako svaki puta kad radim nešto u čemu je potreban nadjev odmah se toga sjetim i gledam da zbilja sve bude bogato nadjevom, a ove buhtle ne da su bile pune nadjevom od višanja nego bile su. :D Da zaokružim cijelo poglavlje s buhtlama napravio sam i umak od soka višanja kako buhtle ne bi bile monotone i kako bi se ostatak dizanog tijesta moglo umakati u taj fini i klasični voćni umak-preljev. Ukoliko i niste ljubitelji slatkoga ove buhtle možete napraviti i u slanoj verziji, zbilja ih možete nadjevati s čime god poželite, a sada manje priče, više rada, krenimo s receptom :



Sastojci potrebni za dizano tijesto :

  • 700 g glatkog brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 1 čajna žlica šećera kristala
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli


Sastojci potrebni za nadjev :

  • 500 g očišćenih višanja ( svježih ili smrznutih )
  • 10-15 jušnih žlica šećera ( manje - više, ovisno koliko slatko volite )
  • 3 jušne žlice smeđeg šećera
  • 1/2 jušne žlice cimeta u prahu


Sastojci potrebni za umak - preljev :

  • sok od višanja ( onoliko koliko ga budete dobili kada ocijedite višnje )
  • gustina po potrebi ( također odredite sami normativ jer netko voli da preljev bude gušći, netko rijeđi... )
  • 2-3 jušne žlice šećera kristala

Dodatni sastojci :
  • mlijeko po potrebi ( da dobijete homogeno i mekano tijesto ) + mlijeka za poškropiti pečene buhtle
  • štaub šećer ( za posipavanje pečenih buhtli )

Postupak :

Višnje očistite, pošećerite ih i dodajte cimet.


Sve dobro izmiješajte i ostavite najviše pola sata da odstoji, kako bi šećer izvukao sok iz njih.

Dizano tijesto napravite kao što to i rade. Mlijeko zagrijte u manjem lončiću, no pazite da ga ne pregrijete jer ćete "spržiti" kvasac i doslovno ga uništiti, te ćete ga kasnije moći baciti.U mlako mlijeko dodajte šećer, promiješajte i dodajte kvasac usitnjen na sitnije komade, te ostavite da se uzdigne.

Ostatak mlijeka također zagrijte. Brašno prosijte, te mu dodajte maslinovo ulje, sol, uzdignuti kvasac, te mlijeka po potrebi da dobijete mekano tijesto. Zamijesite ga, te ostavite u dubokoj posudi da se diže. Nemojte zaboraviti vrh zamiješenog tijesta premazati s vrlo malo ulja kako se tokom dizanja na vrhu ne bi napravila korica. 

I na kraju to sve izgleda ovako :

 Tijesto još jednom malo premijesite, te ga podijelite na manje sitnije komade.



Od dobivenih sitnijih komada tijesto izbulirajte. Sada ovo ovisi o Vama koliko velike ili male buhtle želite da budu. Moja je svaka mala bula ( loptica ) iznosila 50g . Kad izbulirate tijesto, opet ga po vrhu svake loptice premažite s vrlo malo ulja, posipajte brašnom, te prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se opet dižu. Svaka loptica ( bula ) će se uduplati i ukoliko budete mislili da će Vam buhtle biti prevelike slobodno kasnije nožem ili nečim drugim prerežite dio tijesta, izbulirajte i ostavite da se opet diže.



Nakon što se tijesto dovoljno dizalo, svaku lopticu tijesta razvaljajte na 1-2 cm, što dakako sve ovisi i koliko ćete nadjeva stavljati na svaki dio tijesta.


Višnje koje su se natopile cimetom i šećerom rukama dobro ocijedite, a sok sačuvajte.
Na svaku razvaljanu lopticu tijesta stavite nadjeva koliko želite.




Rukama preklopite tijesto prvo s lijeve, pa desne strane, a ostatak dobro pritisnite rukama. Nešto jako slično kao što radite s krumpirovim tijestom i knedlama sa šljivama ....


Okrenite ih na glavnu stranu kako je prikazano na fotografijama, te poslažite u pleh za pečenje koji ste prethodno premazali s tankim slojem ulja, slažeći ih jednu do druge. Opet ih malo premažite s uljem i ostavite na toplom mjestu da se diže. Ukoliko imate onaj raspršivač za ulje-ocat ... najbolje ćete s njime nanijeti ulje po svim mjestima tijesta.


Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 40-50-tak minuta i sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.



Dok su još tople, premažite ih s mlijekom, prekrijte s kuhinjskom krpom i ostavite 20-30 minuta da odstoje. Mlijeko će upiti u tijesto, te će omekšati buhtle.

Za umak - preljev zakuhajte preostali sok od višanja, dodajte šećera po ukusu - da ne bude previše kiselo, niti previše slatko, te prokuhajte. Gustin pomiješajte s vodom, te dodajte u sok od višanja i kuhajte sve dok se umak-preljev ne zgusne do željene gustoće.

  ( Fotografija je dosta loša jer sam fotografirao odmah kada se skuhalo, pa je para "udarala" po fotoaparatu. :D )


Kad se buhtle ohlade posipajte ih obilato sa šećerom u prahu. Svaku pažljivo izdvojite, te ih poslužite dok su još tople.


Eto, napisao sam zbilja sve u detaljima i mislim da neće biti nikakvih problema oko recepata. Ukoliko što ne bude bilo jasno, slobodno mi se obratite, tu sam za Vas. ;)

I pred sam kraj to sve izgleda ovako :







       
 Nestale su u rekordnom vremenu...



2 komentara:

  1. Ajme fantazija! Odlična ideja za punjenje s višnjama i umakom.
    Ide na isprobavanje čim prije, ne budem dugo izdržala. :)
    Slažem se s tobom u vezi kupovnih pekarskih proizvoda.
    I oni pekmezi što stavljaju unutra su plastični i puni aditiva, sve skupa katastrofa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti.Heheh, probaj i javi mi utiske. ;)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)