Čovjek gdje god da se okrene uglavnom nam na pamet padaju prilozi od krumpiri i sve moguće i nemoguće kombinacije s njim. U zadnje vrijeme po medijima smo mogli čitati o kancerogenom mlijeku koje se nalazi na tržištu, pa je na red došla i tunjevina, no ima toga još jako puno što se hrane tiče, a koju konzumiramo da je zatrovana bilo tvorničkim dodacima ili kojekakvim kemija, bilo da je u pitanju povrće koje se tretira razno-raznim pesticidima i voskom, samo mogu s velikom sigurnošću Vam reći kako danas se čovjek ne može zdravo hraniti, ma koliko god mi bili uvjereni što na deklaracijama piše. Razmišljajući o svemu tome jednostavno mi je postalo svejedno koliko će određni obrok imati kalorija. Ovo je jedan od vrste prženog krumpira kojemu i oni najuporniji i najžešći protivnici pržene hrane ne mogu odoljeti. Što se krumpira kao namirnice tiče bogat je škrobom i ima više vitamina C nego li limun, premda meni to i nema nekakve logike jer ukoliko su ove tvrdnje istinite onda bi po tom pravilu trebali konzumirati krumpir u prijesng i ne-termički obrađenog. Mislim da bi u današnje vrijeme bilo dosta teško zamisliti jedan obrok u kojemu neće biti krumpira i kruha, jer smo od njih siti i sretni. Krumpir je namirnica kojega upotrebljava pa gotovo svako kućanstvo i ono je uvijek traženo na policama svih supermarketa, a kojekakvih recepta i komabinacija s krumpirom nikada nije dosta. Na ovom linku također imate još jednu verziju vrlo sličnog krumpira. Što se same pripreme ovog krumpira tiče možete odabrati začine i mirodije koje najviše volite, ja sam se odlučio za svježi češnjak i peršinovo lišće. Krumpir se prvo kuha na vrlo malo vode, a zatim se uvalja u mješavinu oštrog brašna s razno-raznim začinima i mirodijama i prži u dubokom ulju sve dok se dobije hruskavu koricu. Izvana je savršeno hruskav, a iznutra je mekan kao duša.I koliko god da volim klasični pečeni krumpir, ovaj mi je još uvijek najbolji. ;)
Sastojci :
500 g bijelog-žutog krumpira ( oguljenog )
Sastojci za mješavinu :
200-250 g oštrog brašna ( što god da pržite, oštro brašno uvijek ide, a i daje poseban okus i hruskavost )
2 manja režnja češnja češnjaka
1 čajna žlica sušenog ili svježeg sitno kosanog peršina
Sastojci potrebni za slatko - kiseli umak :
2 jušne žlice kiselog vrhnja
1 jušna žlica ketchupa ( kupovnog ili domaćeg ukoliko ga imate )
1/2 čajne žlice crvenog luka u granula
prstohvat češnjaka u granulama
1/2 čajne žlice mljevene slatke paprike
Dodatni sastojci :
Ulje za prženje
Postupak :
Krumpire ogulite i narežite na četvrtine.
Stavite ga u dublju posudu i dodajte vode tek toliko da prekrije krumpire.
S vremenom skidajte pjenu ( škrob ) koji se bude pravio. Skuhajte ih na pola, ocijedite, te dodajte sitno sjeckani češnjak i peršinovo lišće ili neke druge začine koje volite najviše.
I još jedna verzija. Umjesto kukuruzne krupice, ovoga puta je pšenična uz dodatak provansalske mješavine začina i domaćih krušnih mrvica, oštrog brašna ...
Sad bih najrađe uskočila u ekran i pojela ti sav krompri s bloga. Izgleda prepreprepreslasno i stvarno mami ovaj hrskavi krompirić! Mljac mljac!
OdgovoriIzbrišiThnx,hahaha, samo navali :D
IzbrišiNavodiš me na grijeh ovim receptom!
OdgovoriIzbrišiJako su privlačni! Isprobati ću ih, svakako, s hrpom neke svježe salate.
Znaš kako kažu? "Teško je žabu natjerati u vodu, ako to ona neće". :D
Izbriši