Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

subota, 16. veljače 2013.

[Krumpir naš svagdašnji]: Aromatizirani prženi krumpiri sa slatko kiselim umakom




Čovjek gdje god da se okrene uglavnom nam na pamet padaju prilozi od krumpiri i sve moguće i nemoguće kombinacije s njim. U zadnje vrijeme po medijima smo mogli čitati o kancerogenom mlijeku koje se nalazi na tržištu, pa je na red došla i tunjevina, no ima toga još jako puno što se hrane tiče, a koju konzumiramo da je zatrovana bilo tvorničkim dodacima ili kojekakvim kemija, bilo da je u pitanju povrće koje se tretira razno-raznim pesticidima i voskom, samo mogu s velikom sigurnošću Vam reći kako danas se čovjek ne može zdravo hraniti, ma koliko god mi bili uvjereni što na deklaracijama piše. Razmišljajući o svemu tome jednostavno mi je postalo svejedno koliko će određni obrok imati kalorija. Ovo je jedan od vrste prženog krumpira kojemu i oni najuporniji i najžešći protivnici pržene hrane ne mogu odoljeti. Što se krumpira kao namirnice tiče bogat je škrobom i ima više vitamina C nego li limun, premda meni to i nema nekakve logike jer ukoliko su ove tvrdnje istinite onda bi po tom pravilu trebali konzumirati krumpir u prijesng i ne-termički obrađenog. Mislim da bi u današnje vrijeme bilo dosta teško zamisliti jedan obrok u kojemu neće biti krumpira i kruha, jer smo od njih siti i sretni. Krumpir je namirnica kojega upotrebljava pa gotovo svako kućanstvo i ono je uvijek traženo na policama svih supermarketa, a kojekakvih recepta i komabinacija s krumpirom nikada nije dosta. Na ovom linku također imate još jednu verziju vrlo sličnog krumpira. Što se same pripreme ovog krumpira tiče možete odabrati začine i mirodije koje najviše volite, ja sam se odlučio za svježi češnjak i peršinovo lišće. Krumpir se prvo kuha na vrlo malo vode, a zatim se uvalja u mješavinu oštrog brašna s razno-raznim začinima i mirodijama i prži u dubokom ulju sve dok se dobije hruskavu koricu. Izvana je savršeno hruskav, a iznutra je mekan kao duša.I koliko god da volim klasični pečeni krumpir, ovaj mi je još uvijek najbolji. ;)


Sastojci :

500 g bijelog-žutog krumpira ( oguljenog )

Sastojci za mješavinu :

200-250 g oštrog brašna ( što god da pržite, oštro brašno uvijek ide, a i daje poseban okus i hruskavost )
2 manja režnja češnja češnjaka
1 čajna žlica sušenog ili svježeg sitno kosanog peršina

Sastojci potrebni za slatko - kiseli umak :

2 jušne žlice kiselog vrhnja
1 jušna žlica ketchupa ( kupovnog ili domaćeg ukoliko ga imate )
1/2 čajne žlice crvenog luka u granula
prstohvat češnjaka u granulama
1/2 čajne žlice mljevene slatke paprike

1 jušna žlica senfa ( blago ljutoga )

Dodatni sastojci :

Ulje za prženje


Postupak :



Krumpire ogulite i narežite na četvrtine. 

Stavite ga u dublju posudu i dodajte vode tek toliko da prekrije krumpire. 




S vremenom skidajte pjenu ( škrob ) koji se bude pravio. Skuhajte ih na pola, ocijedite, te dodajte sitno sjeckani češnjak i peršinovo lišće ili neke druge začine koje volite najviše.


Krumpire posolite po ukusu, te svaki komad krumpira uvaljajte u oštro brašno. Umjesto direktnog začinjavanja krumpira, u oštro brašno možete dodati začine i mirodije po želji.

Za umak u dubljoj posudi pomiješajte sve navedene začine. Umak dobro izmiješajte i dobro ohladite prije posluživanja. Ja obično to napravim dan ranije kako bi se sve arome u umaku dobro prožele i pomiješale.


Krumpire pržite u dubokoj masnoći , neprestano ih okretajući pomoću francuske grabilice i sve dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu. Odlažite ih na papirnate ubruse kako bi se izvukao višak masnoće iz krumpira.
Poslužite dok je još toplo, a i kad se ohladi je jednako ukusan. 





 Kliknite na fotografije da što bolje vidite sve detalje. ;) Imam još nekoliko varijanti krumpira koji ću također objaviti, a jedna će biti vrlo neobična i nesvakidašnja.


I još jedna verzija. Umjesto kukuruzne krupice, ovoga puta je pšenična uz dodatak provansalske mješavine začina i domaćih krušnih mrvica, oštrog brašna ...





Bon Appétit



4 komentara:

  1. Sad bih najrađe uskočila u ekran i pojela ti sav krompri s bloga. Izgleda prepreprepreslasno i stvarno mami ovaj hrskavi krompirić! Mljac mljac!

    OdgovoriIzbriši
  2. Navodiš me na grijeh ovim receptom!
    Jako su privlačni! Isprobati ću ih, svakako, s hrpom neke svježe salate.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaš kako kažu? "Teško je žabu natjerati u vodu, ako to ona neće". :D

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)