Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

nedjelja, 24. ožujka 2013.

[Prvi rodjendan i prvi fijasko]: Bloody lake torta

Danas je točno prošla 1. godina otkako vodim blog i ne mogu vjerovati da je već toliko prošlo. Dugo sam se premišljao da li ga uopće pišem ili ne, ali kako možete vidjeti to već radim jednu punu godinu iz razloga što Facebook ne nudi ono što blogger nudi, a to je daleko veća i bolja preglednost svega i gotovo pa sve ono najbitnije se nalazi ovdje.Čak sam razmišljao i da pređem na Wordpress, no kada sam saznao da tamo postoji ograničenje prometa ( uploadanog materijala ) do 3GB-a, jednostavno sam odustao jer imam previše fotografija koje bi prekoračile taj limit. Ovaj blog sam zamislio kao jednu svoju bilježnicu s receptima u kojoj dijelim sve svoje kulinarske avanture s drugima. Dosada se na blogu nalazi preko 280. recepata i nekoliko objava koji su isključivo kao nekakvo dodatno štivo što se tiče kulinarskog svijeta iliti drugim riječima kako bi se reklo "male tajne velikih majstora" koje svakome dobro dođu. Na FB-u se nalazi preko 1400. osoba (lajkova ) i 68 osoba koje prate moj blog. Kao i na svakom blogu, a tako i kod mene nalaze se nešto više, a nešto manje zanimljivi recepti jer naravno ne može se svakome ugoditi. : ) Svi objavljeni recepti su zbilja prilagođeni svima, popraćeni su detaljnom izradom    većina recepata, detaljno su objašnjeni i ono najbitnije financijski su pristupačni svima. Ovim putem se želim SVIMA zahvaliti koji su me cijelu godinu pratili i ostali vjerni mojim receptima, a oni koji nisu neka to učine.

P.S. Fotografiju cup-cake sam preuzeo preko Google-a.

Prije par tjedana sam radio jednu tortu iz razloga što mi se jelo nešto slatko i tada po prvi puta se dogodio fijasko. Fijasko zvani "višnje".Napravio sam je od stvari koje sam imao i nisam htio ništa isprobavati, već sam improvizirao kompletno cijelu tortu. Baš sam je htio fino zakomplicirati i napraviti nešto složeno .Višnje su me zeznule, premda ne mogu tražiti krivnju u njima niti u priboru, niti u bilo čemu, već sam sam sebi kriv što nisam višnje dobro ocijedio. Jednostavno nisam htio da višnje budu izgledaju kao da je "kamion prešao preko njih" i onda se to sve odrazilo na tu tortu i skupo me je koštalo. No kako god bilo svaka škola se plaća, a očigledna je činjenica kako nekada uvijek zeznem stvar s jednostavnim stvarima, dok s kompliciranim stvarima doslovno profitiram.   Tortu sam nazvao "Bloody Lake" ( iliti "Krvavo jezero" - možda malo morbidno zvuči, no s obzirom kako je izgledala nije zaslužila nikakav bolji i ljepši naziv) i to sve zbog višanja koje su obojile kompletno cijelu tortu, a i crveni preljev koji se nalazi na samom vrhu torte, a evo i recepta :

Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 1 kg brašna za crni kruh ( tip 1600 )
    12 dag svinjske masti
    2 jaja
    1 kiselo vrhnje
    12 dag šećera kristala ( 60 dag u tijesto, 60 dag u jabuke )
    1 p.p.
  • ( Od svih navednih sastojaka dobio sam oko 1,7 kg prhkog tijesta - od 1kg dobivenog prhkog tijesta sam napravio dva prhka tijesta, a od ostatka malene prhke kekiće u obliku dugmeta )


Sastojci potrebni za čokoladni biskvit :

  • napravio sam od onih poznatih tzv. "raspuknutih keksa ", po ovom receptu 
( Uduplao sam normativ, nisam radio kekse od njih, već mi je to poslužilo kao podloga za tortu, sve sam smrznuo i tako se opskrbio s gotovom smjesom da je imam za torte, a kasnije sam dodao malo mlijeka i ubacio u pećnicu da se ispeče )


Sastojci potrebni za 1. dio kreme :

  • 1 vrećica pudinga od vanilije 
  • 4 jušne žlice šećera kristala
  • 0,4 dl hladnog mlijeka
  • 250 g prepečenih i mljevenih lješnjaka

Sastojci potrebni za 2. dio kreme :

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 4 jušne žlice šećera kristala
  • 0,4 dl hladnog mlijeka
  • 1 jušna žlice paste od limuna ( to sam također sačuvao u dubokom zamrzivaču kada sam radio one voćne sokove od limuna i naranče ) - recept od tih sokova imate na ovom linku

Dodatni sastojci :


  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1,5 jušna žlica arome od jagode
  • 1 vrećica prozirnog preljeva za torte + 2 jušne žlice šećera ,5 žlica soka od višanja + 250 ml vode
  • 1 kg očišćenih i ocijeđenih višanja



Postupak :

U dublju posudu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Dodajte šećer kristal, svinjsku mast i kiselo vrhnje. 


Umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite najmanje pola sata da odstoji u hladnjaku.


Tijesto podijelite na dva dijela ( sveukupno 1 kg da bude, a ostatak ide na male kekse ). Na podlozi od kalupa za tortu razvaljajte tijesto kao što je prikazano na fotografiji .



Razvaljano tijesto prebacite na masni papir za pečenje i na nekoliko mjesta probodite viljuškom kako tijesto tokom pečenja ne bi popucalo i ne bi se dignulo.

   


Tijesto opet vratite natrag u hladnjak da odstoji nekakvih 20-tak minuta, a zatim pecite jedno po jedno na 180 C u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-tak minuta, manje-više, ovisno o pećnicama kakve imate.

Za kekse sam koristio najveći nastavak za dekoriranje šlagom.
Ostatak prhkog tijesta tanko razvaljajte, te izdubite s bilo kakvim rezačem kojega imate.

     


Zatim s drvenim kineskim štapićima izdubio dvije male točkice. Drveni štapić prethodno umočite u brašno kako tokom izdubljivanja se tijesto ne bi ljepilo za štapić, te napravite kao malene oči ili kao što je prikazano na fotografijama.

    


Pecite ih također na 180 C, odmah nakon što ispečete prve dvije prhke kore, a keksiće nekakvih 15-tak minuta ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

    

Ovo je ta dobivena smjesa od raspuknutih keksića.

    

U koju sam dodao oko 2 dl mlijeka, mikserom sam dobro razradio kasnije kako bi se razbile grudice.


   


Stavite u prethodno premazani kalup za torte, prebacite smjesu i pecite u pećnici sve dok se biskvit u potpunosti ne stegne i dobije svijetlo-smeđu boju.

    


Nakon toga dodajte ocijeđene višnje ( naglas na "ocijeđene" : D , da ne prođete kao ja ), a zatim oko 2 dl slatkog tučenog vrhnja.


   


Na slatko tučeno vrhnje dodajte prvi dio pečenog prhkog tijesta.


Jednu vrećicu pudinga od vanilije skuhajte prema uputama s vrećice, no dodajte manje mlijeka da ne bude previše rijetko, a zatim prebacite u plastičnu posudu i dodajte tostirane lješnjake. Ja sam skuhao dvije vrećice pudinga odjedanputa i podijelio smjesu. U drugi dio pudinga sam dodao paste od limuna i sve dobro izmiješao.

   

Na prvu koru od prhkog tijesta dodati puding s lješnjacima, zatim drugu prhku koru, te preliti s drugim dijelom pudinga i pastom od limuna. Krajeve torte posipati s mrvicama od raspuknutih keksića.


Pred sam kraj izlupati još 1 dl slatkog vrhnja, te time premazati tortu i poslagati novi red višanja.


U manjoj posudici izmiješati šećer, mješavinu preljeva za vodu , te od 250 ml vode oduzmite 4 jušne žlice vode. Ostatak vode prokuhajte, te dodajte izmiješanu smjesu i sok od višanja i prokuhajte nekoliko minuta.

   

Preljev ostavite 1-2 minuta da se malo prohladi, te time prelijte višnje. Ostavite sa strane još malo toga preljeva, jer sam i višnje također umakao u taj preljev, što zbog sjaja i da se višnje stajanjem ne osuše s obzirom kako nisu bile svježe, već iz dubokog zamrzivača.


     

Ostatak slatkog vrhnja sam izlupao, odvojio sa strane da mi ostane čistog bijeloga, a u drugi sam dodao malo arome od jagode, te dekorirao po ukusu.

   


      




  




Eto, zbilja sam je iskomplicirao, no eto što je tu je, nadam se da mi nitko zbog toga neće ništa zamjeriti. ; )

Torta je prije završne faze izgledala jako loše i ružno, što sam i objavio na FB grupi. Ipak sam i ja čovjek od krvi i mesa koji griješi, pa je iz toga razloga i nisam fotografirao s presjekom nije reprezentativna.






Broj komentara: 10:

  1. sretna prva godisnjica kolega.ipak ima nas muskih food blogera i znamo i mi pokoju stvar o kuhanju ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti. ;) Istina ima nas, ali mislim da ima čak i onih za koje možda i ne znamo, u tajnosti negdje sakriveno. :D A možda nekima i smeta ( njihovom "egu" ) pa ne vode blogove ili ih jednostavno to ne zanima, barem što se "food" blogova tiče. Za mene su bolji muškarci kuhari nego li žene, ne znam nekako su mi više strastveniji prema kuhanju nego li žene. Amater sam za slastičarstvo, to nisam išao u školu, imam dvije godine radnog iskustva dok sam radio kao kuhar i mijenjao slastičarku koja je bila na godišnjem. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Dragi kolega, čestitke na godišnjici sa željom da budeš još dugo u ovoj blogosferi,
    uveseljavaš nas odličnim receptima i krasnim fotografijama.
    Torta u finishu izgleda prekrasno, ipak si ju uspio spasiti. Ja kažem čovjek uči dok je živ, i kroz iskustvo steče znanja. Samo je šteta kaj te toliko namučila, ali sigurno je okusom bila jako ukusna.
    I svidja mi se ovaj mali valjak s ručkom. to si moram nabavit :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti najljepša, ne mičem se ja nigdje još ohohoh godina, pa čak i kada se zaposlim pokušavati ću da budem aktivan koliko god mi to vrijeme bude dopustilo, a vjerujem da će biti još boljih recepata. Ma nije ti to mene ništa namučilo, jednostavno uživam u tome, to me veseli i opuštam moždane vijuge, jedino sam sebi i dan danas ne vjerujem kako sam mogao napraviti takvu banalnu grešku, jer jednostavno nisam htio ižmikati višnje u potpunosti, niti sam se nadao da će toliko soka pustiti. Meni je super taj mali valjak s ručkom, naročito onda kada tijesto bilo kakve vrste trebaš staviti u nekakvu manju tepsiju-pleh. ;)

      Izbriši
  4. Srećan blogorođendan!
    Još dugo, dugo ih slavio. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Igore, srećan ti prvi blogerski rođendan!!!!!
    Ne znam da li mogu da se složim sa tobom da su muškarci bolji kuvari, ali ima tu i pomalo istine.
    Svi mi učimo dok smo živi, evo i ja juče nešto naučih od prijateljice a imam iskustva u kuhinji i to oho ho.
    Radujem se da si ipak na kraju spasio tortu i da ste mogli da uživate u njoj. Ovaj valjčić za testo mi je baš interesantan.

    OdgovoriIzbriši
  6. sreeeeetan ti tvoj 1.rodjendan!! Da si blize, napravila bih ti tortu :)) fijasko? koji fijasko?? vidis da je na kraju ispala samo jedna lekcija vise i odlicna torta. Mislim stvarno, a pozvati goste?!? ccc...

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ti! ;) Ma taj sam dan pekao musaku i to dvije veće tepsije, a istovremenu i tu tortu. Nisam uopće razmišljao o višnjama da će me tako srediti i da sam si takav propust dopustio,sva sreća pa nisam profi slastičar, jer takav si propust nikada ne bih oprostio :D Mislim da će biti još prilika za pozivanje, ne brini. ;)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)