Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 28. ožujka 2013.

[Bolje ili gore kuhana?]: Krušni muffini s aromatiziranim béchamelom

Za nekoliko dana nam stiže Uskrs i vjerujem da većina Vas već naveliko i naširoko je počelo s pripremom. I ove će godine biti minimalizam na mojem stolu, što se tiče slanoga, a možda i nešto slatkoga u skladu s financijama. Ove muffine sam radio dosta davno, no uvijek prvo objavim nešto treće, a ovi stariji recepti koji bi se trebali ispisati nekako uvijek čekaju pa se to povlači mjesecima i nikako da ugledaju objavu. Muffine ne radim često iz razloga jer su po meni čista glupost, obično biskvitno tijesto koje možete nadjevati slatkim ili slanim nadjevima koje možete napraviti u većoj "verziji". Ja sam nekako više za konkretnije stvari bilo da su slatke ili slane i oni su mi više nekako za rođendane, nekakvo druženje s obitelji i prijateljima i sl. No jelo mi se nešto slano pa sam iskombinirao ove krušne muffine s aromatiziranim béchamelom. Nisu obični jer uglavnom danas čovjek gdje god da se okrene svi ih prave u slatkim verzijama i mislim da danas gotovo pa i nema nekoga tko ih nije radio. Muffini više podsjećaju na nekakvu vrstu minijaturnog kruha uz dodatak šunkarice, maka i cvjetače. Kada nešto želim na brzinu i kada ne slijedim nikakav normativ što se tiče biskvitnog tijesta uvijek se držim onog starog i provjerenoga - koliko jaja, toliko žlica brašna, soli ,šećera, nekakve tekućine tipa mlijeka ili vode i nema nikakvog fulanja ili grešaka.



Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

  • 3 jaja ( po mogućnosti domaća )
  • 3 pune jušne žlice glatkog brašna
  • 1,5 jušna žlica mljevenog maka
  • 2 jušna žlice maslinovog ulja
  • 3 jušne žlice mlakog mlijeka
  • 1/2 vrećice p.p.








Sastojci potrebni za béchamel: 

  • - ovdje nemam nikakav normativ zbog količine, a vjerujem da béchamel svatko od Vas zna raditi, a za njega je potrebno :
  • brašno
  • ulje
  • mlijeko


Dodatni sastojci :

  • - maslinovo ulje ( za premazati papirnate košarice za muffine )
  • 250 g šunkarice ( pileća - svinjska ... )
  • 1 manja glavica cvjetače
  • 1 filter vrećica za kavu
  • najobičniji konac
  • mješavina začina ( koju god želite ; ja sam koristio timijan-majčinu dušicu i malo mediteranske mješavine )



Postupak :

U dublju posudu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Dodajte jaja, mlijeko, maslinovo ulje i mljeveni mak.


Mikserom ili pjenjačom smjesu dobro izmiješajte sve dok ne postane homogena i ljepljiva.

U gotovu smjesu dodajte šunkaricu sjeckanu na sitnije kockice i još jednom dobro izmiješajte.


Cvjetaču, ali općenito i drugo povrće više ne kuham u vodi, već na pari, a taj dan kada sam radio ove muffine, sestri sam skuhao klasično u vodi, a za muffine sam kuhao na pari. Usporedba tih procesa kuhanje je nebo i zemlja, evo uvjerite se :

Cvjetača kuhana na pari. Volim kada je al dente, povrće je slano samo po sebi, a i vitami su očuvani.


Cvjetača kuhana na klasični način ( u vodi ) : bljutava je, napila se vode, potrebno ju je posoliti kako bi se popravio okus, no sestra samo takvu voli. 


Papirnate košarica poslažite u kalupe za muffine. Premažite ih s vrlo tankim slojem maslinovog ulja kako se tijesto tokom pečenja ne bi zalijepilo.


Cvjetaču rukama izlomite na manje komade, te stavite po svaki komadić u papirnati kalup za muffine.


Zatim sve prelijte s umućenom smjesom - biskvitnim tijestom .


Stavite ih odmah peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C ( kod mene je ta opcija vrućeg zraka ), te pecite otprilike 20-25 minuta ili sve dok ne dobiju zlatnu boju.Prvih 15 minuta vrata pećnice se ne smiju otvarati zbog djelovanja praška za pecivo jer ćete u suprotnome dobiti niske muffine koji se neće pravilno dignuti.


Dok se krušni muffini peku, pripremite aromatizirani béchamel.

Pripremite filter za kavu, malo konca i mješavinu začina koju najviše volite i upotrebljavate u Vašim kuhinjama.


U filter za kavu ( ukoliko ga nemate možete i koristiti gušću gazu ) dodajte mješavinu začina, te je dobro povežite s koncem.


Na dobro ugrijanom ulju pirjajte brašno sve dok se ne ispeče.


Maknite s vatre i po potrebi dodajte mlijeko, te vratite natrag na laganu vatru , ubacite filter za kavu s začinima, te nastavite kuhati - negdje oko 5 minuta najviše, a zatim uklonite filter s začinima. Nemojte previše dugo držati filter u béchamelu jer će postati previše aromatiziran i previše začinjen.


I to bi bilo to. Poslužite ih dok su topli preliveni s aromatiziranim béchamelom.









Bon Appétit



3 komentara:

  1. izgledaju odlično... a zasigurno su i isto tak fini :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram da probam !!!!

    Tvoje slike pripreme vracaju me u dane mojeg skolovanja ..postupci su bas kao u skolskim knjigama..svaka cast na strpljenju i tolikoj ljubavi za kuhanjem !!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam lijepa gđo. Mirjana. :) Drago mi je da Vam se sviđa.

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)