Za nekoliko dana nam stiže Uskrs i vjerujem da većina Vas već naveliko i naširoko je počelo s pripremom. I ove će godine biti minimalizam na mojem stolu, što se tiče slanoga, a možda i nešto slatkoga u skladu s financijama. Ove muffine sam radio dosta davno, no uvijek prvo objavim nešto treće, a ovi stariji recepti koji bi se trebali ispisati nekako uvijek čekaju pa se to povlači mjesecima i nikako da ugledaju objavu. Muffine ne radim često iz razloga jer su po meni čista glupost, obično biskvitno tijesto koje možete nadjevati slatkim ili slanim nadjevima koje možete napraviti u većoj "verziji". Ja sam nekako više za konkretnije stvari bilo da su slatke ili slane i oni su mi više nekako za rođendane, nekakvo druženje s obitelji i prijateljima i sl. No jelo mi se nešto slano pa sam iskombinirao ove krušne muffine s aromatiziranim béchamelom. Nisu obični jer uglavnom danas čovjek gdje god da se okrene svi ih prave u slatkim verzijama i mislim da danas gotovo pa i nema nekoga tko ih nije radio. Muffini više podsjećaju na nekakvu vrstu minijaturnog kruha uz dodatak šunkarice, maka i cvjetače. Kada nešto želim na brzinu i kada ne slijedim nikakav normativ što se tiče biskvitnog tijesta uvijek se držim onog starog i provjerenoga - koliko jaja, toliko žlica brašna, soli ,šećera, nekakve tekućine tipa mlijeka ili vode i nema nikakvog fulanja ili grešaka.
Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :
- 3 jaja ( po mogućnosti domaća )
- 3 pune jušne žlice glatkog brašna
- 1,5 jušna žlica mljevenog maka
- 2 jušna žlice maslinovog ulja
- 3 jušne žlice mlakog mlijeka
- 1/2 vrećice p.p.
Sastojci potrebni za béchamel:
- - ovdje nemam nikakav normativ zbog količine, a vjerujem da béchamel svatko od Vas zna raditi, a za njega je potrebno :
- brašno
- ulje
- mlijeko
Dodatni sastojci :
- - maslinovo ulje ( za premazati papirnate košarice za muffine )
- 250 g šunkarice ( pileća - svinjska ... )
- 1 manja glavica cvjetače
- 1 filter vrećica za kavu
- najobičniji konac
- mješavina začina ( koju god želite ; ja sam koristio timijan-majčinu dušicu i malo mediteranske mješavine )
Postupak :
U dublju posudu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Dodajte jaja, mlijeko, maslinovo ulje i mljeveni mak.
Mikserom ili pjenjačom smjesu dobro izmiješajte sve dok ne postane homogena i ljepljiva.
U gotovu smjesu dodajte šunkaricu sjeckanu na sitnije kockice i još jednom dobro izmiješajte.
Cvjetaču, ali općenito i drugo povrće više ne kuham u vodi, već na pari, a taj dan kada sam radio ove muffine, sestri sam skuhao klasično u vodi, a za muffine sam kuhao na pari. Usporedba tih procesa kuhanje je nebo i zemlja, evo uvjerite se :
Cvjetača kuhana na pari. Volim kada je al dente, povrće je slano samo po sebi, a i vitami su očuvani.
Cvjetača kuhana na klasični način ( u vodi ) : bljutava je, napila se vode, potrebno ju je posoliti kako bi se popravio okus, no sestra samo takvu voli.
Papirnate košarica poslažite u kalupe za muffine. Premažite ih s vrlo tankim slojem maslinovog ulja kako se tijesto tokom pečenja ne bi zalijepilo.
Cvjetaču rukama izlomite na manje komade, te stavite po svaki komadić u papirnati kalup za muffine.
Zatim sve prelijte s umućenom smjesom - biskvitnim tijestom .
Stavite ih odmah peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C ( kod mene je ta opcija vrućeg zraka ), te pecite otprilike 20-25 minuta ili sve dok ne dobiju zlatnu boju.Prvih 15 minuta vrata pećnice se ne smiju otvarati zbog djelovanja praška za pecivo jer ćete u suprotnome dobiti niske muffine koji se neće pravilno dignuti.
Dok se krušni muffini peku, pripremite aromatizirani béchamel.
Pripremite filter za kavu, malo konca i mješavinu začina koju najviše volite i upotrebljavate u Vašim kuhinjama.
U filter za kavu ( ukoliko ga nemate možete i koristiti gušću gazu ) dodajte mješavinu začina, te je dobro povežite s koncem.
Na dobro ugrijanom ulju pirjajte brašno sve dok se ne ispeče.
Maknite s vatre i po potrebi dodajte mlijeko, te vratite natrag na laganu vatru , ubacite filter za kavu s začinima, te nastavite kuhati - negdje oko 5 minuta najviše, a zatim uklonite filter s začinima. Nemojte previše dugo držati filter u béchamelu jer će postati previše aromatiziran i previše začinjen.
I to bi bilo to. Poslužite ih dok su topli preliveni s aromatiziranim béchamelom.
Bon Appétit
izgledaju odlično... a zasigurno su i isto tak fini :)
OdgovoriIzbrišiMoram da probam !!!!
OdgovoriIzbrišiTvoje slike pripreme vracaju me u dane mojeg skolovanja ..postupci su bas kao u skolskim knjigama..svaka cast na strpljenju i tolikoj ljubavi za kuhanjem !!!!
Hvala Vam lijepa gđo. Mirjana. :) Drago mi je da Vam se sviđa.
Izbriši