Danas diljem svijeta katolici slave Uskrs. Svi znaju što je i o kakvom je slavlju riječ. Neću se praviti pametan pa skidati kojekakve tekstove vezane za Uskrs, no danas sam pronašao jedan zanimljivi članak kojega možete pročitati na ovom linku , a kasnije presudite koliko ima ili nema istine u njemu. Kako za Božić, tako i za Uskrs na našoj trpezi se uvijek pronađe nešto, uvijek je minimalizam u pitanju, nema prejedanja, da kažem prežderavanja, što za većinu drugih ljudi ne mogu reći da je isto tako. Danas se nažalost sve svodi na nekakvu vrstu natjecanja tko će više i bolje skuhati i napraviti i gotovo pa sve se gleda kako će ljudi što više i bolje pojesti. Ja sam također među osobama koje su osjetili što znači biti gladan i što znači živjeti u mraku (bez struje ) i uvijek prije nego li počnem s jelom uvijek se sjetim koliko je ljudi u svijetu koji i dalje nemaju što za jesti, jer sam tako odgojen. Ne volim kada se hrana baca pa tako uvijek mi je bolje napraviti manje, a više vrsta - što slanoga, što slatkoga. Tako je i ovoga puta bilo za Uskrs, a prošli Uskrs je također bio minimalistički - to sve možete vidjeti na ovom linku. Želim Vam svima sretan Uskrs i onima koji ga danas ne slave, da ga provedete u miru i uz svoju obitelj.
Kao mali klinac, mama je sestri i meni dala njezin jedan jako stari kufer ( mali kovčeg ) u kojemu je ona kao djevojčica skupljala papirnate salvete s razno-raznim detaljima. Tako ga je kasnije dala sestri, a sestra je mene zarazila pa smo se u to vrijeme kao klinci mijenjali s drugima za salvete.
Tjedan dana prije današnjeg Uskrsa i zadnji tjedan sam google-o u potrazi za nekakvim drugim pisanicama, jer mi je iskreno dosadilo monotono bojanje jaje, pa sam tako naišao na jednu salvetu tehniku i tada sam se sjetio istog tog kufera koji stoji već godinama na tavanu i odlučio se za tehniku s papirantim salvetama.Ujedno ova tehnika mi je mnogo bolja, jednostavnija i dekorativnija od onih klasičnih bojanih pisanica.
Sastojci potrebni za pisanice sa salvetnom tehnikom :
- nekoliko jaja
- papirnate salvete s razno-različitim motivima
- 1 manji kist
- 1 bjelanjak
Postupak :
Jaja skuhajte u vodi koju ste prethodno posolili. Na taj način će ljuska jaja ostati čvrsta i ukoliko jaja imaju onih tzv. "nevidljivih" pukotina, sol će spriječiti da bjelanjak ne curi iz jaja tokom kuhanja. Tvrdo kuhana jaja kuhajte oko 10-12 min u prethodnoj vodi koja je prokuhala.
Papirnate salvete odvojite do prvog dijela gdje se nalaze motivi. Neke su bilo dvodijelne, neke troslojne...
Škarama izrežite određene motive koji Vam se najviše sviđaju.
Jaja dobro ohladite, a zatim ih kuhinjskom krpom dobro obrišite, jer trebaju biti u potpunosti suha.
Bjelanjak vrlo malo razradite viljuškom - tek toliko da se počne pjeniti ,a zatim kistom ili prstima premažite motiv koji ste stavili na kuhano jaje, počevši od sredine prema vanjskim dijelovima motiva.
Za sam kraj pisanice su izgledale ovako :
Jučer sam malo više od 5h proveo izrađujući pisanice. Tata naprosto ne vjeruje kako mi se da s takvim stvarima zezati, no ja naprosto u svemu tome uživam i jednostavno relaksira me i opuštam moždane vijuge.
Osim takvih pisanica odlučio sam se i za ova mramorna jaja, za koje je moj tata rekao neka ih nazove "pisanice s ispucanim kapilarama" : D
Sastojci potrebni za "mramorne" pisanice :
- nekoliko jaja
- 4 vrećice indijskog čaja
- 3 jušne žlice vinskog octa
- prehrambene boje po želji ( no gledajte da to budu boje koje su tamnije - kako bi efekat "mramora" bio što uočljiviji)
Postupak :
U dublju posudu dodajte vodu, te je zakuhajte. Kada voda prokuha dodajte unutrašnjost indijskog čaja i vinski ocat.
Dodajte jaja, te ih kuhajte oko 5 minuta, a zatim izvadite van i pomoću žlice izlupajte ljusku na nekoliko mjesta.
Jaja opet vratite u istu tu tekućinu, te ih kuhajte još oko 5-7 minuta, ocijedite i stavite u hladnu vodu da odstoje nekoliko minuta, te ih ogulite.
Na puno mjesto sam primijetio kako ljudi kombiniraju oguljena jaja i onda ih stave na nešto što nije jestivo. Od takvih stvari mi se diže kosa na glavi. Sve što ide na stol MORA biti jestivo. Ja sam narezao svježu kristal zelenu salatu koja mi je poslužila kao podloga za jaja i kao izgled trave.
Ove godine smo imali zbilja pravu šunku, nije bilo rolovane plećke, samo je u tome bilo nešto malo više ekstravagantnije. Mladi luk kao i obično i namaz od hrena za koji slijedi recept :
Sastojci potrebni za namaz od hrena ( umak ) :
- 1 puna jušna žlica svježeg hrena
- 1 manja slatko-kisela jabuka
- 1,5 čajna žlica ketchupa
- 1 čajna žlica kupovnog hrena
- 2 kisela vrhnja ( 2 x 170 g )
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- soli i crnog mljevenog papra po ukusu
Postupak :
U dublju posudu dodajte ketchup, maslac, kupovni hren, maslinovo ulje i začine. Svježi hren ogulite, te ga naribajte na sitnoj stranici ribeža, a zatim dodajte prethodno oguljene i na sitnoj stranici ribeža izribanu jabuku.
Dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Prije posluživanja dobro ohladite. P.S. Od kore jabuke sam napravio ružu.
Još jedna verzija Uskršnjih jaja koja sam također pronašao na Pinterestu. Punjena jaja s pikantnim nadjevom.
Sastojci potrebni za punjena jaja :
- nekoliko jaja ( po mogućnosti domaćih )
Sastojci potrebni za nadjev :
- - svi žumanjci od jaja
- 1 jušna žlica senfa
- 1 jušna žlica kupovnog hrena
- 1 jušna žlica kiselog vrhnja
- na vrh čajne žlice mljevene ljute paprike
- 1 jušna žlica Jäger-a
- 20 g maslaca
- + prehrambene boje ( po želji - ja sam koristio gel )
- i vruće vode ( po potrebi )
Postupak :
Jaja skuhajte na uobičajeni način. Malo ih ohladite u hladnoj vodi, te ih izlupajte sa svih strana i rukom lagano valjajte kako bi ljuska jajeta što jednostavnije se kasnije uklonila.
Jaja ogulite, te ih prerežite na polovice.
Žumanjke stavite u posebnu posudu, te im dodajte sve navedene sastojke koje sam napisao za nadjev i pomoću štapnog miksera ili gušće cjediljke dobro protisnite i izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
U posebnim zdjelicama pripremite prehrambene boje. Ja sam se odlučio za "nebo-plavu" , "zlatno-žutu" i "mahovina". To su prehrambene boje u gelovima s kojima treba biti oprezan jer ukoliko se doda previše ono što ćete bojati imati će previše intenzivne boje.
U svaku zdjelicu dodajte na vrh čajne žlice gel boje.
Svaku zdjelicu napunite do pola sa vrućom vodom, te svaku izmiješajte s posebnim žlicama sve dok se gel u potpunosti ne rastopi.
U svaku pripremljenu boju dodajte polovice bjelanjaka.
Ostavite ih najmanje 10 minuta da odstoje u prehrambenoj boji, a zatim izvadite van i ostavite bjelanjke da se dobro osuše.
Kasnije bjelanjke jednostavno okrenite i napunite ih nadjevom od žumanjaka. Posipajte s mljevenom ljutom paprikom i ukrasite s "perjem" mladoga luka ili poriluka. Prije posluživanja također ih dobro ohladite.
Nakon sve obavljene pripreme što se hrane tiče trebalo je malo i aranžirati po kući. ;)
Na tavanu također držim i razno-razne figurice, one Božićne i Uskršnje. A ovo je ostatak onog što više nisam mogao iskoristiti s obzirom kako već duži niz koristimo ove ukrase.
Pa sam od većine tih stvari iskombinirao dvije manje, a evo kako je to sve u finišu izgledalo. ; )
I pred sam kraj nešto malo slatkoga : )
Radio sam Mađaricu, breskvice, bijelu pitu s limunom, kiflice s kokosom,prhke kekse s lješnjakom, oblatne s nutelom, minijaturne piramide ( od okrajaka i malu ruma sam ih oblikovao i prelio čokoladnom glazurom).
Sretan Vam Uskrs još jednom! ;)
Tek kada sam pomislila da je dekoracija zadnje sto si napravio, sokiras sa ovim pustim kolacima! stvarno si bio vrijedan! a punjena jaja su ti fenomenalna. Sretan Uskrs! ja ga u tradicionalnom duhu ( domaca sunka,hren,posveta jela itd) nisam vec godinama proslavila.
OdgovoriIzbrišip.s. vratio si uspomene sa salvetama :)
Hvala ti draga, puno mi znači kada me pohvali žena čiji je muž kuhar! ;) Gdje ćeš bolje? :D Morao sam si dati oduška jer zbilja godinama nisam proslavio Uskrs kao danas, obitelj je bila kompletno cijela raštrkana i u svojim problemima i obavezama što naravno im tada nije bio dobar izgovor i to im zamjeram, jer sve se može kada to osoba želi, ostalo su samo izlike i izgovori razni. Sretan Uskrs tebi, tvojoj obitelji i sve najbolje. ;)
IzbrišiSvaka čast na uloženom trudu, stvarno je bolje napraviti raznovrsnije i količinski manje nego par jela u ogromnim količinama.
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs!
Hvala ti Tamič! ;) Također tebi i tvojoj obitelji sve najbolje. ;) Poslije ovih dana vjerojatno će doći nešto laganije. Nisam niti šunke previše kuhao, tek toliko da imam za dva dana, jednostavno tako sam ograničen da moram racionalno sa svime raspolagati, a isto opet se nadam da će doći mnogo bolja i lakša vremena. ;)
Izbriši