Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 4. travnja 2013.

[Lažni Wellington]: Šunka u lisnatom tijestu s francuskom salatom

Vjerujem kako je većina Vas već čulo za goveđu pisanicu Wellington. Ovo je nešto slično tome, ali opet nikako isto, jer naime radi se o goveđoj pisanici (bifteku) koja je premazana s različitim nadjevima od pileće jetrice, vrganja, pa sve do razno-raznih vrsta pesta. Ne znam kako je po drugim gradovima, no kod mene u Osijeku se ne može pronaći bifteka za kupiti. Kažu kako ih restorani naruče gotovo pa sve i nemaju nikakvih zaliha. Kasnije sam se raspitivao gdje ga se još može pronaći i pronašao sam ga jednom prilikom u jednom supermarketu ali su ga prodavali smrznutog i kojemu je kilogram iznosio preko 200,00 Kn-a. Naravno da mi je pao mrak na oči što zbog cijene, a što zbog toga jer je bio smrznut.. Tako sam se odlučio za jednu "lažnu" verziju koja je daleko jeftinija i koju si svatko može priuštiti. Fotografiju sam dosta davno objavio na FB grupi, a sada je došao i red na to da ga ispišem. Uskrs je iza nas, neki su se od nas doslovno ubijali u hrani, neki su gladovali ili nisu uopće ništa imali što za jesti, no to je nažalost današnja realnost ovog doba. Ove godine sam zbilja bio velike sreće i uspio sam pronaći onu pravu Uskrnu šunku, a za ovaj recept sam koristio plećku.Dosada sam probao svakakve vrste francuske salate, neke su bile fine, neke manje fine, a neke su bile gotovo pa i nejestive, bez ikakvog okusa, mirisa i hruskavosti povrća - povrće je gotovo pa uvijek bilo prekuhano, a neki su čak i krumpire stavljali u francusku salatu, što je za moj pojam suludo i totalno pokvari sam okus francuske salate. Verzija francuskih salata ima bezbroj, a ja sam je radio na način kako dolje stoji u receptu.



Sastojci :

  • 1,5 kg svinjske plećke ( ili goveđe pisanice )
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta  ( 250 g ili 500 g )




Sastojci potrebni za pesto :

  • 2 pune jušne žlice oraha  ( jezgra )
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 srednja vezica peršinovog lišća
  • 1 jušna žlica parmezana
  • malo soli



Sastojci potrebni za francusku salatu :

  • 400 g svježe mrkve
  • 200 g smrznutog ili svježeg graška
  • 200 g kiselih krastavaca
  • majoneze po potrebi
  • 1 čajna žlica kiselog vrhnja
  • - po potrebi tekućine ( soka ) od kiselih krastavaca )
  • soli i bijelog mljevenog papra po ukusu





Dodatni sastojci :

  • 1 žumanjak ( po mogućnosti domaće jaje, veće  - za premazati lisnato tijesto )




Postupak :

Povrće za francusku salatu ( mrkvu i grašak sam skuhao na pari ), dodao kisele krastavce narezane na kocke srednje veličine, umiješao majonezu i dodao začine. Kiselog vrhnja sam dodao tek toliko da salata ne bude previše žestoka i da malo ublaži okus majoneze. Tekućine od kiselih krastavaca tek toliko da salata dobije kiselkasti okus.


Svinjsku plećku sam skuhao u vodi koju sam dobro posolio, dodao nekoliko listova lovora i crnog papra u zrnu. Kad se plećka skuha, ohladite je  i odstranite vanjski dio kože i višak masnoće.

U blender dodajte orahe, svježe peršinovo lišće, maslinovo ulje, parmezan i sol.


Izmiksajte da dobijete gustu i homogenu smjesu baš kako je prikazano na fotografijama. 
Umjesto oraha i peršinovog lišća možete upotrijebiti svježi bosiljak i pinjole.


 S gotovim pestom premažite plećku sa svih strana ravnomjerno. 


Lisnato tijesto razvaljajte na 1-2 cm, te na njega stavite premazanu plećku .

Ukoliko volite da tijesta ima više onda upotrijebite cijeli paketić (500 g ) lisnatog tijesta kao jedno. Ja sam radio samo s jednim od 250 g. 



Plećku omotajte lisnatim tijestom, a krajeve tijesta premažite s tankim slojem vodem kako se tijesto ne bi rastvorilo tokom pečenja.

Umutite jedan žumanjak, te njime premažite lisnato tijesto i viljuškom izbodite po nekoliko mjesta kako se tokom pečenja lisnato ne bi napirilo i popucalo. 


Vratite natrag u hladnjak na nekakvih pola sata kako bi se masnoća iz tijesta stegnula, a nakon pola sata stavite peći u prethodno dobro zagrijanu pećnicu na 200 C ( kod mene je to opcija gornji-donji grijač ), oko 40-tak minuta, manje više, ovisno o vrstama pećnice ili pecite sve dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.





Nakon pečenja ostavite da malo miruje, baš kao i sa svim drugim mesom kako biste sačuvali sve okuse mesa i kako oni najfiniji sokovi iz mesa ne bi izašli van, a zatim kada se malo ohladi, izrežite na željene komade i poslužite uz francusku ili nekakvu drugu salatu Vama po želji. 




Bon Appétit


3 komentara:

  1. ...nisam nikad probala pesto sa peršinom...pesto radim od raznog začinskog i nezačinskog bilja, ali nikad od peršina...zanimljivo...treba probati... ;))
    ... isto tako nikad nisam napravila pečenje wellington, to je jedna od onih stvari koje su na listi već poduže vrijeme... :)
    ...na ovaj način sa pestom i lisnatim tijestom često pripremam lososa...i to mi je fantastično...čak se potrudim i tijesto izrežem u obliku ribe i zarežem ga, ukrasim tako da izgleda kao da su ljuskice od ribe...poigram se malo ...:)
    ...i još moram priznati da francusku salatu obožavam...i bez lažne skromnosti radim jako finu francusku...no priznajem da stavljam krumpir u nju...i zapravo joj on ne mijenja okus, ne čini salatu lošijom, ako se je onaj koji ju je radio potrudio pa krumpir narezao na malene kockice... :)
    ...jela sam i ja raznih francuskih salata i niti jedna mi nije dovoljno fina, a i najgore je kad je krumpir u njoj narezan na ogromne komade...
    ...lijep pozdrav... ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, hvala ti na ovako "iscrpnom" odgovoru za razliku od dosada viđenog. Ovaj pesto bi bio daleko jeftinija varijanta, no po meni također ukusnu kao i s pinjolima i bosiljkom i uvijek gledam da svi recepti koje objavim budu prilagođeni za svačiji džep s obzirom kako su teška vremena došla ( naravno kako za koga - u mojem slučaju jesu ). Meni nikako taj krumpir nikada nije odgovorao u francuskoj salati, jer očigledno je nitko do sada nije uspio napraviti po mojem okusu, a da ne pričam kako po stolovima gdje god da sam bio i isprobavao nije se mogao pronaći ocat, ulje, papar da popravim malo taj okus, a nekada nisam htio tražiti iz razloga pristojnosti. ;)

      Izbriši
    2. No,no! Ipak se ljudi i ukusi razlikuju. To bi trebalo učiniti život zanimljivijim i raznovrsnijim.
      Ja na primjer obožavam krumpir i obavezno ga stavljam u francusku salatu, ili kako bi ti rekao "francusku" !
      Kada kažeš da je to SULUDO (!), dobivam dojam da si ti prilično isključiva osoba, a ti to možda i nisi :).

      Kada bi ti bio moj gost, ja bih za tebe, uz uobičajenu, napravila salatu bez krumpira (pod pretpostavkom da unaprijed znam da ga ne voliš).
      Ne bih se uvrijedila ako zatražiš sol, papar, ulje, ocat, limun itd. U stvari bilo bi mi zanimljivo kako kemijaš po salati i poželjela bih probati tvoju verziju :).

      Sada sam prvi put naišla na tvoj blog i čini mi se da ima zanimljivih recepata. Idem sada čitati dalje.
      Lijep pozdrav :)

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)