Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 10. travnja 2013.

[Mirisi i okusi mediterana] : Mediteranska focaccia

Još malo kruha iz kućne radinosti. Focaccia je vrsta talijanskog kruha uz dodatak bilo kojih vrsta začina i bilja, sira, luka, povrća, mljevenog mesa ... Tijesto za focacciu je dosta slično onom tijestu za pizzu zbog njezine strukture-sastava, a uglavnom sastoji se od brašna, vode, soli i maslinovog ulja.U zadnje vrijeme sve si više razmišljam kako mi je mnogo bolje zamijesiti domaći kruh nego li kupovati onaj tvornički koji je prepun aditiva,umjetnih boja, sladila i sredstva protiv zgušnjavanja i boljeg dizanja. Barem tada znam što jedem, a deklaracijama na svim proizvodima koje se nalaze naprosto ne vjerujem, jer pola toga uopće se ne navodi. Masline i maslinovo ulje obožavam, pa bih tako doslovno maslinovo ulje mogao konzumirati kao što konzumiram sve druge tekuće napitke.




Sastojci potrebni za tijesto :

  • 0,5 dl toplog mlijeka
  • 1,5 dl tople vode
  • 2 čajne žlice šećera kristala
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 900 g crnog brašna ( tip 1600 - brašno od cijelog zrna pšenice )
  • + dodatno vode ( po potrebi da dobijete mekano tijesto )
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • soli po ukusu i potrebi + krupne morske soli



Sastojci potrebni za nadjev :

  • 150 g sušene slanine ili pancete
  • 2 pune jušne žlice sjemenki od bundeve ( koristio sam domaće, od domaće bundeve kada sam radio juhu i masku za lice)



Dodatni sastojci :

  • crnih ili zelenih maslina ( po potrebi, ovisno koliko volite masline )
  • 1/2 jušne žlice mješavine mediteranskih začina ( ružmarin, majčina dušica, estragon, bosiljak )




Postupak :

U manjem lončiću zagrijte vodu i mlijeko, ali pripazite da je ne pregrijte kako ne biste kvasac "ispržili" i uništili njegovu mogućnost dizanja. U toplu tekućinu dodajte šećera kristala, malo izmiješajte i dodajte kvasac iskidan na sitnije komade i ostavite sa strane na toplom mjestu da se kvasac uzdigne. U posebnu duboku posudu prosijte brašno, malo posolite i dodajte maslinovog ulja i uzdignuti kvasac.


Po potrebi kasnije dodavajte tople vode i mijesite sve dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Stavite u posudu, prelijte s vrlo malo ulja kako se na vrhu ne bi tokom dizanja napravila korica, te stavite na toplo mjesto da se diže. 

Dobiveno dignuto tijeste prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Ja sam od ove količine brašna i svih dodataka dobio oko 1,3 kg tijesta.  Tijesto još jednom premijesite i podijelite na nekoliko manjih ili dvije veće loptice koje kasnije izbulirajte.


Opet premažite s vrlo tankim slojem ulja i ostavite na toplom mjestu da se diže.

U međuvremenu pripremite nadjev.


  U blender dodajte sjemenke bundeve, malo maslinovog ulja  i slaninu izrezanu sitnije komade. 


Usitnite do željene gustoće i ostavite sa strane.


Tijesto koje se dignulo još jednom premijesite, te ga razvaljajte na željenu debljinu. Ovisno koliko želite da kruh bude visok ili nizak. Posipajte samljevenim nadjevom.



Presavijte lijevu, a zatim desnu stranicu tijesta, te gornju i donju stranicu prema unutra, kako je prikazano na fotografijama.



Tijesto još jednom dobro premijesite i izbulirajte - oblikujte u kuglu i ostavite da se još jednom diže oko 20-tak minuta.



Nakon toga tijesto opet razvaljajte, posipajte s mediteranskom mješavinom i poslažite masline.
Jedan dio focaccie sam posipao s mediteranskom mješavinom, a drugu sam posipao s krupnom morskom solju koja tokom konzumacije daje poseban okus.


Pecite u prethodno dobro zagrijanoj pećnici na  200 C oko 30-40 tak minuta ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju.


Poslužite je toplu ili hladnu, po želji uz razno-razne namaze, uz glavna jela ...






Kako sam već nekoliko puta naveo kruh sam kasnije malo prelio s maslinovim uljem dok je bio topao i konzumirao jer obožavam sve što ima veze s maslinama.  Ukoliko napravite veće količine kruha kasnije ga skladište u krpenim vrećicama kako biste očuvali svježinu i kako kruh se ne bi upljesnivio. 






Bon Appétit




2 komentara:

  1. Sjano. Pravim i ja naku pogaču sa maslinama, na koju preko stavljam beli luk sa maslinovim uljem, ruzmarinom i sl. Postala je hit u Vranju :)

    Ali, jako mi se sviđa ovo sa celim semenkama bundeve i slaninicom. Moraću da probam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Probaj svakako i javi dojmove. ;) Moji su je stukli za 15 minuta dok je još bila topla. ;)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)