Musaku znamo svi raditi, a ovaj recept je postavljen iz razloga što želim pokazati kako što bolje iskoristiti sve namirnice, a i većinu recepata stavljam ovdje kako bi moja sestra koja je u usponu novopečene "domaćice" koja želi naučiti kuhati, što jednostavnije mogla kuhati. Fine su i kalorične, a najbolje je kada ih ostavi nekoliko sati nakon pečenja kako bi krumpiri, kelj upili vlagu od nadjeva i smjese za gratiniranje i kako bi se musaka što bolje i ljepše kasnije mogla izrezati. Ako bih morao birati između musake ili lasagna, odabrao bih uvijek musaku prvu. Bolja mi od lasagna iz razloga što više volim krumpir nego li tjesteninu i što kod musake postoje zbilja veliki spektar izbora namirnica koje možete ukomponirati s njom, dok su mi lasagne dosadne. Dakako da i lasagne možete malo promijeniti, točnije bolognese nadjev, no nekako sve se opet vrti oko bešamela, tjestenine i sira trapista.Ove malene minijaturne i slane tortice su nastale jednom prilikom kada sam radio klasičnu musaku od kelja - kelj koji se prethodno blanširao, zatim panirao na pariški način i pržio u ulju, uz dodatak mljevenog mesa i smjese za gratiniraniranje - kiselog vrhnja i jaja, te sam viškom kelja i mljevenog mesa napravio ove slane tortice, premda na isti način možete napraviti klasičnu,duplu i normalnu musaku od ovih sastojaka koji se navode u receptu, drugim riječima laganiju verziju bez prethodno prženog kupusa, no meni je nekako bolja i ukusnija musaka od prženog kelja, baš kako smo je i u školi radili. Još jedne takve slane tortice sam i prije radio, a možete ih vidjeti na ovom linku.
Sastojci potrebni za nadjev : ( normativ je izražen za musaku većeg promjera )
- 800 g miješanog mljevenog mesa ( svinjetina i junetina - možete i od mljevene piletine, puretine ... )
- 2 srednje glavice crvenog luka
- soli i crnog mljevenog papra po ukusu
Sastojci potrebni za gratiniranje :
- 3 kisela vrhnja ( 3 x 180 ml )
- 2 jaja ( po mogućnosti domaća )
- soli po ukusu i potrebi
Dodatni sastojci :
- 1 veći kelj ( cca 1,2 kg )
- 250 g trapist sira
Postupak :
Kelj očistite, dobro ga operite pod mlazom hladne vode i blanširajte ga u posoljenoj vodi, ali tek toliko da omekša.
Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice i stavite ga pirjati na plitku masnoću. Pirjajte ga sve dok ne postane staklast, te dodajte mljeveno meso, posolite i poparite po ukusu i pirjajte sve dok meso ne bude dovoljno termički obrađeno.
U posebnoj posudi razmutite kiselo vrhnje s jajima, malo posolite i dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu, a pred kraj dodajte sitno naribanog sira trapista po želji.
Tepsiju/pleh premažite s vrlo tankim slojem ulja. Na dno poslažite red kelja, red mljevenog mesa, te prelijte s smjesom za gratiniranje. No kako sam radio ove malene minijaturne tortice, sve sam pomiješao odjedanput i prebacio ih u malene vatrostalne kalupe.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30-tak minuta, dok onu klasičnu i veću verziju negdje oko 50-tak minuta, manje-više i ovisno o pećnici koju imate.
Kao što sam već naveo u uvodu ; možete ih poslužiti direktno dok su još tople, no ja obično sačekam određeno vrijeme kako bi se krumpiri i kelj "natopili" vlagom i kako bi se musaka kasnije što jednostavnije mogla izrezati, a isto tako da na nešto izgleda kada se poslužuje na tanjuru.
Bon Appétit
Zgodne su mi ove tortice, dobra ideja!
OdgovoriIzbrišiThnx. ;) Sasvim uobičajeno, već viđeno i svima znano, ali opet na malo drugačiji način. ;)
OdgovoriIzbriši