Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 16. travnja 2013.

[Iskoristi sve namirnice] : Tortice od kelja

Musaku znamo svi raditi, a ovaj recept je postavljen iz razloga što želim pokazati kako što bolje iskoristiti sve namirnice, a i većinu recepata stavljam ovdje kako bi moja sestra koja je u usponu novopečene "domaćice" koja želi naučiti kuhati, što jednostavnije mogla kuhati. Fine su i kalorične, a najbolje je kada ih ostavi nekoliko sati nakon pečenja kako bi krumpiri, kelj upili vlagu od nadjeva i smjese za gratiniranje i kako bi se musaka što bolje i ljepše kasnije mogla izrezati. Ako bih morao birati između musake ili lasagna, odabrao bih uvijek musaku prvu. Bolja mi od lasagna iz razloga što više volim krumpir nego li tjesteninu i što kod musake postoje zbilja veliki spektar izbora namirnica koje možete ukomponirati s njom, dok su mi lasagne dosadne. Dakako da i lasagne možete malo promijeniti, točnije bolognese nadjev, no nekako sve se opet vrti oko bešamela, tjestenine i sira trapista.Ove malene minijaturne i slane tortice su nastale jednom prilikom kada sam radio klasičnu musaku od kelja - kelj koji se prethodno blanširao, zatim panirao na pariški način i pržio u ulju, uz dodatak mljevenog mesa i smjese za gratiniraniranje - kiselog vrhnja i jaja, te sam viškom kelja i mljevenog mesa napravio ove slane tortice, premda na isti način možete napraviti klasičnu,duplu i normalnu musaku  od ovih sastojaka koji se navode u receptu, drugim riječima laganiju verziju bez prethodno prženog kupusa, no meni je nekako bolja i ukusnija musaka od prženog kelja, baš kako smo je i u školi radili. Još jedne takve slane tortice sam i prije radio, a možete ih vidjeti na ovom linku.



Sastojci potrebni za nadjev : ( normativ je izražen za musaku većeg promjera )


  • 800 g miješanog mljevenog mesa ( svinjetina i junetina - možete i od mljevene piletine, puretine ... )
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • soli i crnog mljevenog papra po ukusu



Sastojci potrebni za gratiniranje :

  • 3 kisela vrhnja ( 3 x 180 ml )
  • 2 jaja ( po mogućnosti domaća )
  • soli po ukusu i potrebi



Dodatni sastojci :

  • 1 veći kelj ( cca 1,2 kg )
  • 250 g trapist sira




Postupak : 

Kelj očistite, dobro ga operite pod mlazom hladne vode i blanširajte ga u posoljenoj vodi, ali tek toliko da omekša.
Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice i stavite ga pirjati na plitku masnoću. Pirjajte ga sve dok ne postane staklast, te dodajte mljeveno meso, posolite i poparite po ukusu i pirjajte sve dok meso ne bude dovoljno termički obrađeno. 

U posebnoj posudi razmutite kiselo vrhnje s jajima, malo posolite i dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu, a pred kraj dodajte sitno naribanog sira trapista po želji.

Tepsiju/pleh premažite s vrlo tankim slojem ulja. Na dno poslažite red kelja, red mljevenog mesa, te prelijte s smjesom za gratiniranje. No kako sam radio ove malene minijaturne tortice, sve sam pomiješao odjedanput i prebacio ih u malene vatrostalne kalupe. 


Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30-tak minuta, dok onu klasičnu i veću verziju negdje oko 50-tak minuta, manje-više i ovisno o pećnici koju imate.


Kao što sam već naveo u uvodu ; možete ih poslužiti direktno dok su još tople, no ja obično sačekam određeno vrijeme kako bi se krumpiri i kelj "natopili" vlagom i kako bi se musaka kasnije što jednostavnije mogla izrezati, a isto tako da na nešto izgleda kada se poslužuje na tanjuru.







Bon Appétit

 

2 komentara:

  1. Zgodne su mi ove tortice, dobra ideja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Thnx. ;) Sasvim uobičajeno, već viđeno i svima znano, ali opet na malo drugačiji način. ;)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)