Ako nešto najviše volim onda je to dizano tijesto u svim oblicima bilo da je slano ili slatko u pitanju. Ovo je jedan vrlo jednostavan recept za koji će jedino biti malo više potrebno Vašeg vremena kao i kod svake druge pripreme dizanog tijesta. Okus me podsjeća na onaj retro (starinski recept ) "krpicama s kupusom", točnije isto to jelo samo kada bi se gratiniralo. Kako sve više i više radim s dizanim tijesto uvijek mi na pamet dođu razno-razne kombinacije s njim. Vjerojatno ste već možda i čuli za ovaj recept, no eto ukoliko nekoga zanima neka se nađe i ova moja verzija. Samo ću naglasiti ukoliko ih još niste isprobali da to učinite. ;) U pripremi imam još dosta recepata za dizano tijesto, a ovaj je još samo jedan u nizu.Ukoliko niste od onih koji vole dizano tijesto također postoji i ona "garant" mješavina za dizano tijesto koje se može kupiti i koja će Vam dodatno ubrzati sam proces izrade, a i za iznenadne goste.
Sastojci potrebni za dizano tijesto :
- 800 g brašna za crni kruh ( brašno od cijelog zrna pšenice tip 1600 )
- 1/2 kocke svježeg kvasca
- 2 dl tople vode
- 1/2 jušne žlice šećera kristala
- 1 čajna žlica kuhinjske soli
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- tople vode po potrebi ( da dobijete homogeno i mekano tijesto )
.................................................................
Dodatni sastojci :
- 1 srednja glavica svježeg kupusa
- 1/2 jušne žlice kuhinjske soli
- 1 puna čajna žlica crnog mljevenog papra
- 50 g maslaca
- morske soli po potrebi
- masni papir za pečenje
.................................................................
Postupak :
U toplu vodu dodajte šećer i miješajte sve dok se ne otopi. Dodajte kvasac iskidan na sitnije komade, te ostavite sa strane da se uzdigne.
U međuvremenu svježi kupus očistite, te ga naribajte ( kao za salatu ), posolite ga, dodajte papar i rukama dobro izgnječite kako bi kupus pustio vodu i omekšao.
Brašno prosijte, dodajte uzdignuti kvasac, maslinovo ulje,vrlo malo soli,a tople vode tek toliko da dobijete glatko i mekano tijesto, te ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad se tijesto bude dignulo premijesite ga i još jednom ostavite oko 20-tak minuta da se diže na toplom mjestu. Svježe naribani i začinjeni kupus rukama još jednom dobro izgnječite i uklonite višak vode koji je pustio.
Dobiveno tijesto razvaljajte na uobičajeni način, te ga posipajte svježim kupusom.
Tijesto preklopite četiri puta ( kao da zatvarate pismo ), drugim riječima svaki ugao preklopite prema sredini i još jednom dobro izmijesite. Tijesto će tokom miješanja pucati, što je i normalno, ali isto tako postići će se i vizualni dojam sličan kao kod pripreme lisnatog tijesta.
Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i opet ostavite na toplom da se diže oko 30 minuta najviše.
Razvaljajte ga kao za krofne ( pokladnice ), te pomoću čaše izdubljujte krugove u tijestu gledajući da što bolje i kvalitetnije iskoristite tijesto i da nemate puno otpada. Čaše s "krugom" mogu biti manje ili veće - ovisno koliko velike pogačice želite da budu. Maslac otopite u posebnoj posudi ili mikrovalnoj, te svaku pogačicu premažite s otopljenim maslacem i posipajte obilno s krupnom morskom solju.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici ( ja sam pekao na 180 C - vrući zrak oko 40- tak minuta ); ovisno o pećnici i temperaturi koji Vi imate. Gotove su kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
I jedna fotografija kada je pao mrak : D
Možete ih posluživati za doručak, jednako su ukusne tople i hladne. Osim s kupusom, mogu se raditi samo s karameliziranim lukom ili kombinacijom kupusa i luka.Možete ih posluživati uz hladne zakuske ili umjesto kruha.
Bon Appétit
Ovo mi je jako interesantan recept. Daje puno mogućnosti! Mislim da ću ga danas isprobati.
OdgovoriIzbriši