Baka i ja obožavamo sireve. Tako sam prošli tjedan bio joj u posjetama i na ručku, no kako uvijek dođem ranije prvo kod nje doručkujem jer ona ima jednu tetu sa sela od koje kupujem domaća jaja,mlijeko, piletinu, sireve, suhomesnate proizvode ... Tada sam i po prvi puta probao ovaj sir za koji je baka tražila recept, a ja sam ga brzinom svjetlosti preuzeo od nje. Naime radi se o domaćem siru s jajima koji je kod te tete u selu dosta poznat i domaćice ga dosta često rade. Okusom me sir dosta podsjeća na vrstu škripavca. Dosada nisam niti jednu vrstu domaćeg sira pokušavao napraviti kod kuće, pa rekoh zašto ne s obzirom koliko volim sireve. Ukoliko ga se odlučite napravite pobrinite se ukoliko je moguće nabaviti domaćeg mlijeka i domaćih jaja jer mu je okus fantastičan. Od tvornički stvari sam jedino morao upotrijebiti alkoholni ocat i sol. Kupovno i industrijsko mlijeko je sve, samo ne mlijeko. Drugim riječima mi pijemo vodu s mlijekom, a kod domaćeg mlijeka je sasvim druga priča. Ne znam kako druge žene i bake, no bakina teta ne razrijeđuje mlijeko, jednostavno tu konzinstenciju mlijeka je teško objasniti, osim da ovo ne može uspoređivati s industrijskim otrovom. Većina Vas i je svjesno svega toga, no eto pokušajte s industrijskim mlijekom napraviti ovaj sir i dodatno ćete se uvjeriti koliko je vode iz tog "mlijeka" isparilo, a sira ćete količinski vrlo malo dobiti.Odlično je i to što ćete osim sira i dobiti sirutku koju možete upotrijebiti u dizanim tijestima kao zamjenu za sol ili je možete upotrijebiti za gratiniranje složenaca u kombinaciji s kiselim vrhnjem i jajima. Prije par mjeseci na blogu sam objavio jedan improvizirani krem namaz, a recept za njega možete vidjeti na ovom linku. No radio sam ga s industrijskim mlijeko pa i nisam baš bio nešto pretjerano zadovoljan. Okusom je bio super i kremast. Također i ovaj domaći sir s jajima možete napraviti bez jaja, no tada treba dodati malo veću količinu alkoholnog octa ili limunovog soka, a i proces cijeđenja je malo duži.
Sastojci :
- 1 l domaćeg mlijeka
- 2 jaja ( po mogućnosti domaća - ukoliko nemate domaćih onda stavite 3 industrijska)
- 1/2 jušne žlice kuhinjske soli
- 1/1/2 jušna žlica alkoholnog octa
Dodatno:
- kuhinjska krpa, gaza
- ... i naravno malo strpljenja ;)
..............................................






















Super. Ali gdje je ocat u postupku.
OdgovoriIzbrišiPrikazano je na prvoj fotografiji, no zaboravio sam napisati. Hvala na uviđenom nedostatku, sada ću dopisati ga. ;)
IzbrišiSuper je recept, hvala :=)
OdgovoriIzbrišiHvala, drago mi je da Vam se svidjelo. ;)
IzbrišiIdem i ja probat
OdgovoriIzbriši