Ova pogača je nastala prije nekoliko mjeseci kada je snijeg prekrio gotovo pa cijelu Slavoniju i Baranju i odtada se vuče na mojem računalu i čeka da ugleda svjetlost dana kada će se objaviti. Gledajući realno i s moje strane i struke kuharstva ovo toplo predjelo ne mogu nazvati pita iz razloga što se u kuharstvu točno zna što je pita, štrudla-savijača, gužvara, a isto tako isto to možete pitati i bilo kojeg drugog kuhara koji će Vam reći da su pite isključivo od prhkoga tijesta, štrudle i savijače su od gotovih ( tankih kora - vučenoga tijesta ), a gužvare od dizanoga tijesta. Naravno da se u ovom slučaju neće pronaći puno mojih istomišljenika, no u kuharstvu za sve vrste tijesta postoje točni termini kojih se ja moram držati. Isto tako svaka regija u svijetu ima svoje nazive, uzmimo za primjer Bosnu i Hercegovinu koja po mojem mišljenju ima jako finu kuhinju i specijalitete među kojima se nalaze njihove famozne pite od zeljanica, sira ... i burek koji je isključivo od mesa. Premda se sve navedene i druge isključivo zovu pite, burek je jedino burek od mesa jer to tako stoji kod njih, kao što je u drugim europskim zemljama i Americi razno-razni slatki i slani tart-ovi, galette, pa zatim empanade, pancerotti ...
Kako god da ih sve zovete sve su podjednako ukusni i fini, no ja se eto moram držati tih kulinarskih termina. Ovo toplo predjelo je vrlo izdašno, a može biti i kao nekakva brzinska zamjena za ručak ili večeru. Ukoliko ne konzumirate slaninu, možete umjesto nje upotrijebiti bilo koju drugu vrstu suhoga i dimljenoga mesa ili uopće ne morati stavljati ništa mesnato. Osobno sam stavio sušene slanine zbog boljeg mirisa i arome.
Sastojci potrebni za dizano tijesto :
- 600 g crnog brašna ( tip 1600 - možete i obično staviti, no ja sam bijelo izbacio iz prehrane iz razloga što je obična, da ne kažem suha i nikakva kalorija koja skoro pa da i nema nikakve hranjive vrijednosti )
- 1 dl toplog mlijeka ( nikako vrućeg )
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 čajna žličica šećera kristala
- + mlake vode po potrebi ( da dobijete mekano i homogeno tijesto )
- i brašno za razviti tijesto
Sastojci potrebni za nadjev :
- 4 srednje glavice crvenoga luka
- 200 g sušene slanine ( ili bilo koje drugog sušenog i dimljenog mesa )
- 2 jaja ( po mogućnosti domaća )
- 3 kisela vrhnja
- soli i bijelog mljevenog papra ( po ukusu )
Postupak :
Kao i kod svakog drugog dizanoga tijesta, i kod biskvitnih tijesta pobrinite se da prije same pripreme sve namirnice budu sobne temperature. U manju posudicu dodajte toplog mlijeka ( nikako vrućeg mlijeka jer ćete "spžiti" kvasac i uništiti njegovu funciju fermentacije ), te dodajte šećer, izmiješajte i stavite svježeg kvasca u vodu iskidanog na sitnije komade.Umjesto mlijeka možete staviti i vodu, no ja osobno više volim mliječno nego krušno pecivo-kruh. Ostavite sa strane da uskisne.
Brašno prosijte od eventualnih nečistoća koje se mogu naći u njemu i kako biste brašno "prozračili".
Uskisnuli kvasac dodajte u dublju posudu, dodajte prosijano brašno i umijesite glatko tijesto. Po potrebi kasnije dodavajte tople vode sve dok ne dobijete mekano tijesto.
Tijesto kao takvo premažite s vrlo tankim slojem ulja, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu da diže. Ukoliko niste na "ti" s vremenom uvijek možete kupiti gotovo dizano tijesto ili upotrijebiti onaj "garant" mješavinu kvasca kako biste ubrzali sam proces izrade, no meni je uvijek draže napraviti domaće.
Dobiveno i dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, te ga podijelite na dva dijela. Od 600 g brašna dobio sam oko cca 1200 g tijesta. Svaku "bulu" (loptu) tijesta još jednom premijesite i ostavite sa strane da se još jednom diže.
Svaku bulu tijesta razvaljajte i složite u tepsiju koju ste prethodno premazali s vrlo tankim slojem ulja i ostavite da se još jednom diže na toplom mjestu dok pripremate nadjev.
Za nadjev u dubljoj posudi i na malo ulja ( ovisno da li ja slanina mesnatija ili masnija ) pirjajte slaninu nasjeckanu na sitnije kocke sve dok ne postane hruskava, a zatim dodajte luk nasjeckan na listiće srednje debljine i veličine. Nadjev malo ohladite, a zatim dodajte kiselog vrhnja, jaja, soli i bijelog mljevenog papra po ukusu.
Gotovi nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. U nadjev isto tako možete dodati i svježega sira, svježeg kupusa, blitve, špinata, tko kako voli.
Stavite odmah u prethodno zagrijanu pećnicu i gratinirajte na 180 C oko 40-tak minuta, ovisno o pećnici ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Poslužite toplo, premda je meni i ohlađena ukusna, po želji uz čašu jogurta ili kiseloga mlijeka. ; )
Bon Appétit
Fino izgleda, i sigurno je jako ukusna i mirisna. Volim pogače s lukom i špekecom. :)
OdgovoriIzbrišiPrava seljačka. :D
IzbrišiNikad nisam jela ništa slično, ali zvuči jako ukusno!
OdgovoriIzbrišiMi smo dvije tepsije ( one od pećnice ) stukli za 15 min. :D
IzbrišiE to je onda najbolja reklama
Izbriši;) Tako je Tamich. ;)
IzbrišiMe parece una idea genial. Parece que está muy rico.
OdgovoriIzbrišiUn saludo.
El tiempo a bocados
http://eltiempoabocados.blogspot.com.es/
Gracias, me alegro de que te guste. ;)
IzbrišiDanas sam htjela malo više pregledati tvoje recepte, ali kad kliknem na ikonu ispod posta (LinkWithin) dobijem samo ovo - kopiram tekst:
OdgovoriIzbriši"Nažalost, blog na adresi fashionable-kitchen-done-my-way.blogspot.com je uklonjen. Ta adresa nije dostupna za nove blogove.
Jeste li očekivali da ćete ovdje vidjeti svoj blog? Pogledajte: 'Ne mogu pronaći svoj blog na webu. Gdje je?'"
Možeš li pogledati i ispraviti?
To se događa iz razloga jer kada sam prvi puta napravio ovaj blog promijenio mu stari "link" ( adresu ), u jednu drugu. Iz razloga što se pronašla neka pametnjakovićka koja mi je rekla da nisam dobro napisao na engleskom. Pogledati ću danas i riješiti to. ;)
IzbrišiMislim da bi sada sve trebalo biti u redu, pa eto pogledaj. ;) Malo sam google-ao i vidim da nisam jedini kojima je taj "Linkwithin" pravio probleme, pa sam se prebacio na jednu drugu. ;)
IzbrišiSad je OK :)
IzbrišiA u vezi recepta - sad moram isprobati i ovo. Danas će biti dan za Igorove pogačice. Već vidim kako će mi izgledati kuhinja sva u brašnu!
;) I kod mene je kuhinja uvijek u brašnu, ma koliko god pazio da ne bude, a s obzirom kako je po kvadraturi dosta malena, pa se onda svaka stvar viška vidi i smeta, ali super je funkcionalna. Mislim kada bih morao sada preći na veću kuhinju da bih se pogubio. Štoviše tko god da mi je dolazio u kući u kuhinju naprosto nisu mogli vjerovati kako ja uspijem uopće raditi u njoj. Pošalji ili objavi kod sebe fotkice da vidim kako su ti ispale. ;)
Izbriši