E sada da ne bih opet pretjerao s kilometarskim uvodima htio sam nešto napisati i o ovom perkeltu kojega naprosto obožavam. Jednostavan je za pripremu da ne može biti jednostavniji, no opet je tako ukusan i tako zarazan da kad ga jednom probate vjerujem da ćete ga uvrstiti u svoja jela koja radite za obitelj, prijatelje... Moj otac kad si da truda uistinu zna napraviti savršene perkelte i iskreno volio bih kad bi mu se dalo to češće raditi jer ih naprosto obožavam, no naravno da sam ja tu koji svakodnevno kuha i opet moram priznati otkako su one vrućine udarale iz dana u dan, iz tjedna u tjedan prestao sam toliko kuhati, no gledam da barem za vikend imamo nešto slatko. Kod perkelta mi toliko meso i nije bitno, no znam da se možda dobra većina neće složiti s time, no bitno mi je da isti taj perklet ima dobru tečnost bez da se dodaje previše zaprške,pa s toga u svaka takva jela volim stavljati više sjeckanog crvenog luka koji će Vam dati dodatnu gustoću, no bitno da povrće i meso malo karamelizirati koje također dodatno utječe na sam okus perkelta. Pod oznake sam ubacio "jela do 50 kuna" jer ovo jelo to može biti, no ukoliko ćete ga raditi za više od četiri osobe tada i budžet treba pojačati, no eto vjerujem da će Vam se svidjeti, te da će se pronaći na Vašim stolovima. :)
Sastojci : ( za cca 4-5 osoba )
- 2 većih pilećih prsa
- 5 srednjih glavica crvenog luka
- 3 velike mrkve ( prethodno oguljene i narezane na kolutiće srednje debljine )
- 3 srednja režnja češnja-češnjaka
- 2 veća lovorova lista
- 1 jušna žlica mljevene slatke paprike
- sol i crni mljeveni papar ( po ukusu )
- 1 dl suhog bijelog vina
Postupak :
Na plitku i dobro zagrijanu masnoću dodajte prethodno otkoštena i očišćena pileća prsa nasjeckane na kockice srednje veličine, te ih pirjajte sve dok ne prestanu puštati vodu, a meso tada karamelizirajte.
Kad meso postane lagano karamelizirano dodajte sitno sjeckani crveni luk i češnjak, te pirjajte sve dok i luk ne postane malo karameliziran.
Nakon toga dodajte nasjeckanu mrkvu i nastavite s pirjanjem. Što se povrće i meso bude bolje karameliziralo i sam perkelt će biti mnogo ukusniji. Dodajte sve navedene začine i pirjajte još nekakvih cca 5 minuta, a zatim podlijte s vodom i to sami odlučite ovisno da li više volite da bude tečnosti ili bez nje.
Pred sam kraj možete dodati klasične zaprške ili glatkog bijelog ili nekakvog drugog brašna pomiješanog s vodom kako biste tu tečnost malo zgusnili. Poslužite ss prilog po želji. Ja sam na tržnici pronašao domaćih širokih rezanaca koje sam upotrijebio uz ovaj perklet iako više uz takva jela volim klasičnu kašicu s krumpirom. I to bi bilo to, jednostavno je da ne može biti jednostavnije. :)
Divno izgleda!
OdgovoriIzbrišiNadam se da su ti se kockice napokon posložile :) Moram opet ponoviti kritiku po pitanju uvodnog dijela - nije problem dužina tog uvoda, već što tekst nije podijeljen na odlomke pa se teško čita, barem ovako preko ekrana. Možda takva "gromada" od odlomka odbije ljude pa ga ni ne čitaju, ali ja volim pročitati sve što piše i moram priznati da bi puno lakše bilo pratiti kad bi taj isti tekst bio podijeljen na 4-5 odlomaka.
:( Kontam, u pravu si. :) Ajd javi se čim budem sad kroz koji tjedan izbacio drugi recept na blogu pa reci kak tada izgleda. :D
IzbrišiDogovoreno :)
IzbrišiHvala na ewcwptu.Ovakva jela su meni omiljena!
OdgovoriIzbrišiMeni cak i ovako slozen text upste ne smeta jer ponekad me vise dojme uvodni textovi nego sam recept. Citajuci tvoj zaista sam uzivala. Zaista, mozda je dobra ideja odvojiti ga na odlomke. Kako god, fotografije mame a po receptu cu spremiti ovaj tvoj Perkelt. Javljam utiske!
OdgovoriIzbriširazmišljam o pripremi perkelta već godinama valjda :D a nikako pa nikako. imamo nekih par jela koja pripremamo i to je to. valjda da bude brzo gotovo pa da više vremena ostane za odmaranje. baš smo prasci :)
OdgovoriIzbrišii sad, kad sam naišla na ovaj tvoj recept, sad sam se zainatila, slijedi perkelt idući tjedan! defintivno!
danijela