Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 23. srpnja 2014.

[Malo vremena:] Slane kocke s ajvarom i sirom




Sastojci potrebni za biskvitno tijesto od špinata : 

( Normativ je dovoljan za onaj pleh od pećnice )

  • 8 jaja ( koristio sam domaća )
  • 8 ravnih jušnih žlica glatkog brašna
  • 550 g svježeg špinata ( prethodno blanširanoga i sitno iscjekanoga ) ili u nedostatku istoga možete koristiti i onaj smrznuti
  • 2 dl kiseloga vrhnja
  • 1 p.p. 
  • soli ( po ukusu i potrebi )

Sastojci potrebni za nadjev od sira :

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 4 - 5 pune jušne žlice ajvara
  • 2 - 3 režnja češnja-češnjaka


Dodatni sastojci :

  • 5 - 6 komada prethodno pripremljenih i ispečenih palačinki
  • 250 g šunkarice za pizzu
  • 200 g sira trapista ( koristio sam Gaudu )
  • 1 kiselog vrhnje + 2 jušne žlice tučenoga slatkoga vrhnja
  • svježe peršinovo lišće ( za aranžiranje )




Postupak :

Prije nego li išta počnete raditi savjetovao bih Vam da prvo napravite smjesu za palačinke i ispečete ih na najobičniji i klasični način kako to uvijek i radite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Ukoliko radite sa svježim špinatom temeljito ga operite i blanširajte nekoliko minuta u slanoj i kipućoj vodi u koju ste dodali malo šećera kristala zbog boje, ohladite i sitno nasjeckajte ili jednostavnija verzija je ta da možete koristiti smrznuti špinat. Žumanjke pjenasto umutit, te im dodajte špinat, sol i kiselo vrhnje. Dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. 

 
 
Pred kraj dodajte brašno i prašak za pecivo, te prosijte u smjesu od žumanjaka, špinata, vrhnja i soli. Nakon toga bjelanjke istucite u čvrsti snijeg u kojega ste prethodno dodali limunovog soka i malo soli.

 
 
U tučene bjelanjke dodajte smjesu od žumanjaka i pomoću spatule lagano ali energično umiješajte smjesu sve dok ne postane homogena. 

 
Dobivenu biskvitnu smjesu prebacite na masni papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C i sve dok biskvit ne dobije zlatno-smeđu koricu. Kad se ispeče prethodno ga dobro ohladite, te ga prerežite na pola. Na plastičnu tacnu složite prvu polovicu pečenog biskvita, obložite ga onim rastezljivim kalupom za torte. Na pečeni biskvit posložite pečene palačinke koje ste prethodno nadjenuli sa sirom trapistom i šunkaricom.


 
U posebnoj zdjeli miskerom dobro razradite svježi sir kojega ste posolili po ukusu. Dodajte ajvara i sitno sjeckanog ili protisnutog češnjaka, te dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.

 
Na pečeno biskvitno tijesto na kojemu se nalaze punjene i zarolane palačinke dodajte nadjev od sira, ajvara i češnjaka. 


Smjesu dobro poravnajte i zagladite, te stavite drugu polovicu pečenoga biskvita. Ostavite najbolje preko noći da odstoji u hladnjaku. Sutradan maknite obruč, izrežite, te ukrasite po želji. Ja sam umutio kiselo vrhnje s tučenim slatkim vrhnjem i malo majoneze, te samo postavio na svaku kocku i iskreno svima se svidjelo. Po želji možete i naknadno dodati sitno naribanoga trapista.😉😃





Pizza pužići


Ovo je savršeno kad nemate živaca niti vremena za dizano tijesto, pa tu uskače jedna malo drugačija, ali opet prihvatljiva i ukusna verzija pizza pužića. :)

Sastojci potrebni za tijesto :

  • 600 g glatkog brašna
  • 380 ml hladnoga mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 1 puna čajna žlica origana
  • 1 p.p.

Sastojci potrebni za nadjev :
  • 300 g šunke za pizzu
  • 250 g sira trapista
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1/2 čajne žličice origana
  • sol, crni mljeveni papar i sušeni bosiljak ( po želji i ukusu )

Postupak :


U dubljoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte origano i maslac narezan na sitnije kockice, a zatim mlijeko. Pomoću viljuške dobro razradite tijesto, a zatim se prebacite na onaj klasični rad i miješanje s rukama. Dobiveno tijesto izbulirajte na tri veće bule. Svaku razvaljajte na kocku jednake veličine. Tijesto premažite s pasiranom rajčicom koju ste začinili s navedenim začinima.




Na pasiranu rajčicu dodajte sitno naribari sir trapist i šunkaricu. Zarolajte kao roladu, te izrežite na kolutiće jednakih proporcija. 


Posložite ih na masni papir za pečenje, te pecite na nekakvih 220 C oko 15-20 tak minuta, ovisno o pećnici ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.


Nadjevene kiflice


  • 1 kg  glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca ( 40 g )
  • 120-130 ml  tople vode
  • 400 ml mlijeka
  • 160 g maslaca
  • 2 čajne žličice šećera kristala
  • 2 jaja ( veća )
  • soli ( po ukusu i potrebi )


Sastojci potrebni za nadjev :

  • 350 g šunkarice za pizzu
  • 2-3 režnja češnja-češnjaka
  •  
  • + 60 g maslaca ( za premazivanje kiflica )


Postupak :

U manjem lončiću rastopite maslac pazeći da Vam ne zagori, tj. otapajte ga na slaboj temperaturi ili u mikrovalnoj. Kasnije mu dodajte ostatak mlijeka od kojega ste oduzeli 2dl i dodajte jaja. Pjenjačom lagano umiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.


U manji lončić ili zdjelicu dodajte 2 dl mlijeka, šećer i ugrijte na laganoj vatri. Maknite s vatre, dobro izmiješajte, te dodajte svježi kvasac iskidan na sitnije komadiće i ostavite sa strane da se uzdigne. U dublju posudu dodajte prosijano brašno i tekuću smjesu od rastopljenoga maslaca, mlijeka i jaja. Sve sastojke dobro izmiješajte kuhačom ili viljuškom. Brašno možete i postepeno dodavati ili kao ja sve odjednom no tada će trebati mnogo više i bolje umiješati tijesto.

Tijesto mijesite sve dok ne postane homogeno. Kod ovoga tijesta mi se iznimno sviđa to što je dosta drugačije od svih dosadašnjih jer je jako mekano i ljepljivo, a i s time najmekanije kiflice dosada.

Dobiveno tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže, a u međuvremenu pripremite nadjev za kiflice.

Šunkaricu nasjeckajte ili iskidajte na sitnije komade. Stavite je sotirati na vrlo plitku masnoću sve dok se u potpunosti ne iskaramelizira. 

Dobiveni nadjev prebacite u manju posudu, te joj dodajte protisnuti češnjak i malo soli. Dobro izmiješajte, te tim nadjev nastavite s daljnom izradom kiflica kako to uvijek radite. Pred sam kraj kiflice poslažite na masni papir za pečenje, te svaku premažite s rastopljenim maslacem. Tokom razvijanja tijesta postepeno dodavajte brašna, te uvijek dobro pobrašnite radnu površinu na kojoj ćete razvijati tijesto.  Peći ih na 180 C nekakvih 15-20 minuta ovisno o pećnici ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Ja sam ih posipao s mljevenim makom, a u neke sam stavljao i sira trapista. :)

I to bi bilo to.




Broj komentara: 7:

  1. Svaka čast za ovaj slani kolač, baš si si dao truda, a i fora mi je detalj s palačinkama. Pizza pužiće obožavam, nisam ih dugo radila - hvala za podsjetnik.

    OdgovoriIzbriši
  2. I love what you gguys are usually up too. This sort of clever work and coverage!
    Keep up the fantastic works guts I've incorporated you guys
    to blogroll.

    My blog: Clash off Clans Cheats ()

    OdgovoriIzbriši
  3. Excellent gօods from you, man. I've taҟе іnto account yoսr stuff prior tο and you'rе simply too fantastic.
    I rеally lіke what ƴou've obtaіned ɦere, certainlү liҡe wҺat yoս are stating and
    the wаy in which wҺerein үou assert it. Yoս makе
    it entertaining and үou continue to care for to keep itt wise.
    I can't wait tο learn much more frοm yoս. Τɦіs іs actually a wonderful web site.


    Ӎy website ... marcas de zapatos

    OdgovoriIzbriši
  4. At this moment I am ready to do my breakfast, later than havingg myy breakfast coming
    over again to read further news.

    Also visit my page - free psn codes

    OdgovoriIzbriši
  5. Bok!

    Tek sam nedavno otkrila tvoj blog i iako ne pratim inače kulinarske blogove, tvoj me blog apsolutno zadivio, recepti su ti za 5+, sve je lijepo objašnjeno, popraćeno sa slikama i korišteni su sastojci koje si većina ljudi može priuštiti. Sve pohvale, blog je u oznakama i pratim te i dalje :)

    P.S. A posebno mi je drago da tako divne recepte piše Slavonac, pozdrav iz Vinkovaca :)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)