Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

nedjelja, 15. veljače 2015.

[Nešto za promjenu :] Juha od pečene cvjetače




Još jedna juha u nizu, ovoga puta od pečenog povrća, točnije samo cvjetače.Tako jednostavna, a opet ukusna i hranjiva. Kuhajući, istraživajući,gledajući i eksperimentirajući došao sam do vrlo jednostavnog zaključka kako juhe uistinu mogu biti i više od juhe i to sve zahvaljujući karamelizaciji koja dodatno oplemenjuje i obogaćuje sam okus juhe. Prije bih držao se one stare i svima poznate klasike u kojoj bih na ispirjani crveni luk dodavao povrće, podlijevao s vodom ili s temeljcem, kuhao i pasirao (ovisno o vrsti juhe koju pripremam ), te je nadalje pripremao uz dodatak mlijeka, vrhnja i drugih sastojaka koje dodajem, ovisno o recepturi ili inspiraciji. Pokušajte se samo sjetite one fine i kremozne juhe od bundeve za koju isto kad je pripremam prethodno ispečem u pećnici kako bi se karamelizirala jer cijela "čar" leži samo u tome. Možda će neki od Vas i zapitati čemu dodatni posao i polemiziranje oko ovakvih jednostavnih stvari kad može biti jednostavnije i brže. Naravno da može biti, no ukoliko Vam je dosadila klasika i želite nekakve promjene vjerujem da će Vam se i ovo svidjeti. Uz dodatak prepečenih i aromatiziranih kockica kruha ova juha može biti i kompletno jelo, ovisno koliko ste gladni. :) Slobodno mogu reći kako je ovo juha koju bih ponudio na nekakvom obiteljskom okupljanju ili druženju s dragim i voljenim ljudima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer karamelizacijom ćete dobiti intenzivniji okus cvjetače, plus ukoliko je nabavite od domaćih OPG-ovaca. Cvjetaču možete zamijeniti bilo kojim drugim povrćem i dodatno je oplemeniti drugim sastojcima poput kiselog vrhnja, povrtnog temeljca, krutona, mlijeka... Ova nova godina opet mi je krenula pomalo turbulentna, više pozitivnija i to po pitanju ljubavnih tema, ali i određenih ljudi za koje sam smatrao prijateljima tek sada su počeli pokazivati svoja prava lica, no o tome ću u jednim od drugih postova... Idemo na recept.

Sastojci : ( za cca 4 osobe ) 

  • 1 velika cvjetača ( cca 800-900 g )
  • mljevenog crnog papra ( po potrebi )
  • ulja ( po potrebi i za karamelizaciju cvjetače )
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1,5 - 2 l povrtnog temeljca ( ili vode )
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja ( od 180 g )
  • 1 režanj češnja-češnjaka
  • soli ( po ukusu i potrebi )


Postupak :

Cvjetaču očistite, iskidajte na komade srednje veličine. Posolite, dobro popaprite mljevenim crnim paprom, te poslažite u vatrostalnu posudu ili u posudu s masnim papirom za pečenje.


Pekao sam je na 200 C, opcija gornji i donji grijač, sve dok se u potpunosti ne iskaramelizira i dobije zlatno-smeđu boju, baš kako je prikazano na fotografijama uz povremeno miješanje i okretanje.

  
U posebnoj posudi na plitkoj masnoći ubacite nasjeckani crveni luk, te pirjajte sve dok ne postane staklast. Dodajte al dente pečenu cvjetaču,protisnuti češnjak po želji, te podlijte temeljcem i ostavite da se kuha na laganoj vatri. 

 
Pred kraj kuhanja ubacite sve ostale navedene sastojke. Pola skuhane ili pečene cvjetače možete odvojiti prije kuhanja, te je ubaciti neposredno pred posluživanje. Ostatak cvjetače propasirajte ili usitnite štapnim mikserom. Ubacite kiselo vrhnje i malo limunovog soka, doradite okus, a po želji ukoliko Vam juha bude poprilično gusta možete uliti malo mlijeka ili povrtnog temeljca. 
Poslužite toplo uz dodatke pečene ili kuhane cvjetače i uz krutone od kruha.











Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)