Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 24. veljače 2015.

[Nešto morsko :] Risotto s lignjama i karameliziranim kupusom



Rižoto s lignjama ili s plodovima mora obožavam iako sam malo skeptičan kad je ona dubokosmrznuta mješavina u pitanju iz razloga što  ti plodovi nisu očišćeni poput dagnji koje i dalje imaju trave u sebi, lignjama nije očišćena dobro utroba, pijesak. Ono tzv. "wanna be" meso rakova živa kašica nakon što se odledi i mnogo drugih sličnih primjera. Zato više volim uzeti jedno od tih navedenih stvari za koje znam da će biti dobro jer ne volim kad mi jelo koje obuhvaća morske plodove hruska pijesak pod zubima dok jedem. O rižotu sam već pisao u prethodnim postovima i koliko jedan rižoto zapravo može biti kompleksan. Bitno ga je odmah poslužiti jer riža stajanjem upija tekućinu, bubri i postaje tvrđi, a mora biti više tekuće konzinstencije. Uz ovaj sam se odlučio dodatni poseban štih, a to je karamelizirani kupus,sweet chili u rezancima i redukcija od aceta balsamica. Slano-slatkasti rižoto uz koji Vam možda još nedostaje svježeg domaćeg kruha i možda koja čaša bijelog vina i eto Vam jednog kompletnog objeda. 😉😊

Sastojci potrebni za rižoto :


  • 1 kg očišćenih lignji
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • vode ili temeljca od morskih plodova ( po želji )
  • 700 g riže (dugog zrna ili arborio koji je namijenje za sve vrste rižota )
  • 2 manja režnja češnja-češnjaka
  • 1,5-2 dl bijelog suhog vina
  • 100 g maslaca
  • sol i bijeli papar po želji

Sastojci potrebni za karamelizirani kupus :


  • 500 g svježeg kupusa
  • soli ( po potrebi )

Sastojci potrebni za reducirani aceto balsamico :
  • 300 ml aceta balsamica 

Dodatni sastojci :

  • 1 kiwi 
  • malo veći prstohvat sweet chillya u rezancima
  • grana padano ili parmezan


Postupak :

Lignje dobro očistite i što manje ih držite u vodi kako biste sačuvali njihov okus mora i kako bi rižoto bio što intenzivnije okusa. Narežite na tanje kolutiće i ubacite u kašicu od kiwija i ostavite 30 minuta da tako odstoji. Izvadite iz kiwija, te operite pod hladnom vodom. U dublju posudu dodajte malo ulja i dobro ga zagrijte. Ubacite kolutiće lignji, te ih lagano sotirajte sve dok se ne iskarameliziraju.


 Na preostalu masnoću dodajte sjeckani crveni luk te ga sotirajte isto dok se ne iskaramelizira. Pred kraj ubacite izgnječeni češnjak. Ubacite  rižu, te je tostirajte sve dok ne počne "škripati". Tad počnite polako podlijevati s vrućim temeljcem ili vrućom vodom. Ubacite lignje te nastavite kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje. 


U međuvremenu dok se rižoto kuha i dalje pazite na njega i često ga miješajte,a zatim u dublju posudu dodajte malo ulja i naribani svježi kupus. Posolite ga da što prije pusti vodu, te sotirajte na tavici sve dok se ne iskaramelizira.


U rižoto po potrebi postepeno dodavajte tekućine, ovisno koliko riža traži. Pred kraj ubacite vino, ostavite da alkoholne pare ispare, dodajte maslaca, grane padano ili parmezana i odmah poslužite uz dodatak reduciranog aceta balsamica, chilly-a, karamelizaranog kupusa, te poslužite.Reducirani aceto dobiti ćete tako da u dublju posudu ulijte tekući, te ga stavite kuhati na laganu vatru da voda ispari. Dobiti ćete finu slatkasto-kiselkastu kremu koju možete kombinirati sa svim slanim, ali i slatkim varijantama. 







2 komentara:

  1. Izgleda jako lijepo pripremljeno, iako osobno nisam ljubitelj rižota s lignjama, al to je do mene. Za ove druge stvari o kojima pišeš u uvodu apsolutno te razumijem, prošla sam takve situacije, neobjašnjive i čudne, ali ne trošim više svoje vrijeme i misli na takve ljude, ako ne znaju prepoznati ko je prijatelj sretan im put ;)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)