Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

nedjelja, 1. studenoga 2015.

[Samo da se svidim:] Hrenovke u domaćem tijestu



Glavnu ulogu u ovoj zaraznoj grickalici iliti "junk-food"-u imaju ni manje niti više nego svima jako poznate hrenovke! Znam da Vas ima jako puno podjeljenih mišljenja oko njih, a s obzirom da znam kojeg su sastava konzumiram ih najviše dva puta godišnje jer jednostavno me uhvati želja da ih jedem u ovakvom dizanom tijestu ili kako sam od malenih nogu konzumirao ih s kuhanim jajima, senfom, majonezom,ketchup-om...

Kao klinac sam ih dosta često kupovao i to uglavnom po pekarnicama gdje su bile punjenje s lisnatim tijestom, no u zadnje vrijeme viđam kako ih sve češće oblažu s dizanim tijestom. Koji je razlog zašto s lisnatim ih ima manje možda je jer lisnato dosta kalorično pa su ga odlučili za manje kaloričnu varijantu s dizanim tijestom i možda im se lisnato ne isplati raditi, tko će ih znati.... 😁😂S obzirom kako su hrenovke nakon pečenja uvijek dosta suhe jer sadržavaju jako malo vode, a najviše soje uvijek ih radim po ovom receptu i na ovaj način jer želim da tijesto ipak bude malo masnije kako bi se hrenovke održale sočnijim jer  samim stajanjem i tijesto gubi na kvaliteti, a hrenovke se dodatno suše, a pogotovo kad tijesto nije predviđeno baš za taj snack. Uzmimo samo za primjer dizanog tijesta za kruh koje nikako ne bi odgovaralo ovom snack-u. Zato i kažem da imam puno vrsta dizanog tijesta i da svaku vrstu treba odrediti s čime bi se najbolje slagalo i odgovaralo. Idemo na recept! ;)



Sastojci potrebni za dizano tijesto :

  • 1 kg glatkog bijelog brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • 100 ml jogurta ( 3,2 % m.m. )
  • 400 ml mlijeka
  • 1, 5 kocka svježeg kvasca ( 60 g )
  • 1/2 jušne žlice soli

Dodatni sastojci :

  • 2-3 veća žumanjka + malo mlijeka ( za premazivanje peciva)
  • krupna morska sol
  • sjemenke lana
  • sezam
  • sol
  • pileće hrenovke ( 500 - 700g )

Postupak :

S obzirom kako je došla jesen i hladniji dani pobrinite se da su Vam svi sastojci sobne temperature i da u stanu/kući nema propuha i da je toplo u prostoriji u kojoj ćete raditi tijesto. To su Vam jako bitne naputnice koje itekako utječu na samu izradu dizanog tijesta.

U manjoj posudici zagrijte mlijeko sa šećerom. Dobro promiješajte, te dodajte zdrobljeni kvasac i 2 jušne žlice brašna. Dobro promiješajte i ostavite sa strane da se diže.

U međuvremenu u dublju posudu dodajte prethodno prosijano brašno. Dodajte uzdignut kvasac i sve preostale navedene sastojke s time da ne dodajte odjedanput sve tekuće sastojke. Njih dodavajte po potrebi ali imajte na umu da dodate sve sastojke koji su napisani, a opet dobijete mekano tijesto.


Počnite mijesiti tijesto i po potrebi dodavajte tekućine - onoliko da dobijete mekano tijesto.

 
Umiješano tijesto prebacite u dublju posudu, prekrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite  na toplom mjestu da se tijesto udvostruči. Premažite ga tankim slojem ulja kako se na vrhu tijesta ne bi napravila suha korica. 


Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu, pobrašnite te od tijesta napravite nekoliko "bula" ( okruglica od tijesta) :


Opet ih premažite s tankim slojem ulja te ostavite da se smjesa udvostruči. Nakon toga svaku bulu tijesta razvaljajte u pravokutnik kako je prikazano na fotografiji :


Okomito nožem izrežite trakice srednje debljine ( dakle stranicu na kojoj će trake tijesta biti kraće).

 
Svaku traku izrezanog tijesta omotavajte oko sirovih hrenovki. Slažite ih na masni papir za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i još jednom ostavite ih da se tijesto udvostruči. Po želji unutrašnji dio s kojima ćete omotavati oko hrenovki možete premazati s ajvarom,krem sirom, ketchup-om i sl. ovisno što volite.Umjesto hrenovki možete upotrijebiti i polusušene kobasice i sl. Ne morate se striktno pridržavati da bude s hrenovkama.

Neposredno prije pečenja premažite ih smjesom žumanjka i mlijeka, te po želji posipajte sjemenkama lana i sezama, te krupnom morskom soli. 


Ubacite ih u toplu pećnicu na 180 C i pecite nekakvih cca 30-tak minuta ili sve dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju. I to je to! :)




Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)