Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

[Go green! :] Sok od mlade pšenice

Da živim još 150 godina, mislim da neke stvari neću nikada razumjeti. Ok, znam, nismo svi isti i dobro je da je tako, bezlično bi bilo da je vrt pun uniformnih biljčica, zabavnije je kad je šaren i nejednolik. Al' ipak, postoje neke temeljne stvari bez obzira na sve – biti fer i iskren, prema sebi i drugima. Sad bi neki bacili opsežne filozofije o tome šta znači biti fer, koliko čovjek može stvarno biti iskren.... ma zajebem sve teške filozofije oko toga, to su jednostavne stvari koje i trebaju ostati jednostavne bez 'pametnih' polemiziranja, koje i malo dijete bez vokabulara osjeti u sebi šta znače.  Osobno, najviše me boli laž...neki vole reći, bolje čuti ugodnu laž, nego gorku istinu... evo, stvarno ne kontam, pokušavam si zamislit osjećaj želje za ugodnom laži i ne mogu, jednostavno ne ide, preapstraktno mi. Nema te sitne laži koju bi lakše probavio nego ogromnu neugodnu istinu.Pokušavam si i zamislit da nekome uvaljujem ugodnu laž i živim s time normalno i neopterećeno...bome ni to ne ide, vidim samo scenarije brutalnog gastritisa, nesanice, gušenja i razbijenih ogledala. I zato mi nevjerojatno vidjeti i doživjeti da je nekome to pod normalno, da liježe u krevet bez grižnje savijesti i gleda sebe u ogledalu i pri tome osjeća ugodu.  Nisam svetac, niti mjerim druge ljude prema svojim moralnim načelima, poštujem, prihvaćam i volim ljude takvima kakvi jesu, al' jednostavno ne razumijem potrebu ljudi da glume nešto što nisu bliskim ljudima, žive s njima i skrivaju sebe zbog društvo/robo/novčane/ine koristi pod izlikom ljubavi i vezanosti. Svaki čovjek ima slobodu izbora, al' mislim da ta sloboda nije sloboda dok mora skrivati sebe. Takva sloboda su teški okovi koji koji rađaju unutarnji bijes, nezadovoljstvo, komplekse i psihičke probleme. Mama mi je jednom rekla, budi kakav jesi, možda će te takvu voljeti 1 od 100 ljudi, al' lakše ćeš hodat i disat bez teške maškarade koju bi morao imat na sebi da te voli svih 100. Al eto, većinom su svi pohlepni u želji da ih voli svih 100, pohlepni u želji i strahu da ne izgube zgodnu situaciju i okruženje u kojem su se našli... ali time polako i sigurno gube sebe, ispod onih svih namaza koje nabacuju godinama više se ni ne prepoznaju... da li ima išta tužnije nego kad čovjek izgubi sebe?

Pokušavam sklepati dovoljno vremena da natipkam zadnje dvije stvari za blog, uključujući i klasične stvari koje radim svake godine pred Božić i pred Silvestrovo.  Ovog puta neće biti recept, ali biti će nešto što je meni jako značajno, ali vjerujem i većini drugih ljudi. Riječ je o pšenici. U hrvatskim narodnim običajima svima je poznati 13.12. To je blagdan svete Lucije koja je ujedno bila štićenica slabovidnih i slijepih ljudi. Tada sadimo pšenicu u malene posudice, a one ujedno predstavlja plodnost kao i početak novog života, nečeg novozačetog. Prije nekoliko mjeseci sam saznao za sok od mlade pšenice i naprosto nisam mogao dočekati da nabavim pšenicu iz domaćeg eko uzgoja, posadim je, a zatim pravim sok od mladih izadanaka. Sama priprema je vrlo jednostavna, ne oduzima puno vremena,a što sok od te iste radi naprosto čovjek se nekada zapita da li je to zapravo moguće? Da, moguće je, ali samo ustrajnošću i upornošću i rezultati koji se ne mogu odviti preko noći, već je potrebno vremena, a pogotovo onda kada se odlučite za alternativnu medicinu. Sok od mlade pšenice služi kao detoksikacija, pun je antioksidansa, a negdje u literaturi se navodi kako je taj sok poznat još od doba Faraona. Pitam se zašto sam tek sada saznao za ovo?No dobro, ne žalim nikada nije kasno odlučiti se za ovakav potez s kojim ćete si poboljšati tjelesno stanje. Vrlo je dobar i za mršavljenje, prepun je klorofila koji obogaćuje kisik u krvi, a na youtube-u možete pronaći i nekoliko videa u kojima možete vidjeti kako su se ljudi izliječili od raka i sl. gadosti koje zahvati čovjeka. Pri konzumaciji soka trebate obratiti i pažnju na urin i na stolicu što će Vam laganim koracima početi dokazivati kako izbacujete toksine iz organizma. Ja osobno konzumiram svakog jutra natašte i to čisti sok koji je razrijeđen s vodom. Sam miris i okus je po klasičnoj travi koja raste na svakoj livadi, pa za one koji nemaju želudac i ne mogu se naviknuti mogu ga ukomponirati s različitim vrstama voća te tako dobiti odličnu i pravu bombu od smoothie-ja. Kad je izmiksate, filtrirajte je sok ostavite u plastičnim posudicama ili vrećica za led. Kao takve mogu stajati odd 6-9 mjeseci. Prateći fotografije dobiti ćete uvid kako je zapravo jednostavno, jeftino i jako efikasno. :) Jedino oko čega trebate voditi brigu je to da se samo posvetite pšenicu koju svaki dan trebate s špricom orošavati i kad dosegne određenu visinu škarama je isjeći do mladih izadanaka i prebaciti se na miksanje. 



U multipraktik ubacite isjeckanu pšenicu, te do pola nasipajte vode. Miksajte oko 1 minutu - manje više i ovisno o snazi multipraktika te o količini stavljene zelene mlade pšenice. Osobno Vam savjetujem da malo po malo dodajte kako ne biste opteretili noževe, a i samim time uništili ga. 


Sljedeća faza je faza filtriranja. Koristite gazu te dobivenu pšenicu prebacite u gazu. Ja si pomognem s štipljkama za rublje. Rukama dobro iscijedite gazu, a ostatak koji ostane u gazi je celuloza. Celuloza koja nije probavljiva za nas, niti za naš želudac. Čak niti taj dio ne bacam u otpad već ga na proljeće planiram koristiti kao kompost ili dekoraciju za prostor iza stana u kojemu tokom toplih i sunčanih dana puno provedem. 

 
S obzirom kako dugo stoji taj dio od celuloze gubi na klorofilu pa tako i dobija ružniju, nekakvu sivkasto-zelenkastu nijansu, no to je zanemarivo! :)

Kad sam saznao sve o soku mlade pšenice malo je tih stvari, zapravo posudica i načina na koje sam sve sadio pšenicu. Na svu sreću pa mi je ostalo još više od kilogram domaće eko pšenice no nju čuvam za proljeće i ljepše vrijeme kad ću je hraniti s domaćim kompostom kojega sam ljetos pripremao i hranio svoje biljke. 



 
Kako sam u uvodu naveo možete filtriranu pšenicu prebaciti u malene posudice od leda, te tako imati veću zalihu tokom cijele godine. Za one manje hrabrije toplo preporučam da ubacite u svoj sok i nekakvu voćku/e koje najviše volite, te ovakav napitak pretvorite u nešto što će Vas krijepiti, liječiti i u kojemu ćete naprosto uživati, a nakon toga obavite kod svojeg doktora opće medicine  vađenje krvi. To govorim za one skeptike koji ne vjeruju u prirodu, jer sve je oko nas, većina je stvari ljekovito. Samo se treba educirati i imati volje, jer tko će brinuti o Vama ako nećete sami za sebe, zar ne? ;)





2 komentara:

  1. Post je vrhunski! Davno sam cula za ovaj sok i narucila sam iz Srbije, dok sam mislila da ga jos nema u Hrvatskoj. Na kraju se uspostavilo da se radilo o nekakvom prahu zelene psenice (od 60-ak kn), dok je sok od zelenog zita dosta skuplji. Moram priznati da sam popila do kraja taj prah, ali sad me ovaj post opet zaintrigirao da istrazim detaljnije. Definitivno da priroda lijeci!
    Veliki Like za uvod, potpisala bih!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Franka! :) Napraviš ga po mojim uputama ili pogledaj video sadržaje na youtube-u ( ako mi ne vjeruješ :D ).Šalu na stranu, možeš ga napraviti čim ti je mlada pšenica spremna za "sjetvu" kako bih ja to rekao i to za svega nekoliko kuna i minimalno uloženog vremena. Sve je oko nas, samo trebamo otvoriti oči, maknuti se od doktora, tableta i manipulativnih TV programa s lažnim propagandam. :)

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)