Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 8. siječnja 2016.

[ Volim te mama! :] Medena Mađarska pita



Sretna Vam Nova 2016.! Želim Vam svima obilje zdravlja, sreće, sloge i ljubavi!Kažu kako za dobre i lijepe želje nikada nije kasno, pa tim putem ću iskoristiti ovu priliku i čestitati Vam. Ludilo zvano Božić i Silvestrovo je iza nas, a ujedno i meni odmor od kuhinje i kolača. Ovu pitu sam radio prošle godine pred Božić i to opet samo i isključivo iz mamine knjige u kojoj je zapisivala svoje recepte za slana i slatka jela. Pitu sam odlučio raditi u njezino ime jer je već prošlo više od 8.godina otkako ona nije s nama, a ujedno jer je imala mađarske krvi, a sama pita se zove "medena mađarska pita"pa s toga i u njezino ime ovu pitu posvećujem njoj. Pravila je odlične kolače, kuhala savršeno i to ne zato jer je bila moja majka, već jer je bila žena, majka, kraljica! Osim uspomena koje čuvam o njoj, čuvam i tu njezinu "famoznu" crvenu bilježnicu u koju je zapisivala sve recepte koje je htjela praviti, no nažalost igrom slučaja nije ih uspjela sve isprobati. Tu tradiciju sad sam preuzeo ja i kad god imam priliku nastojim da nešto isprobam od recepta bilo da su slani ili slatki. Moja majka je tokom Božića znala i tokom noći peći kolače sve kako bi sestra i ja osjetili taj Božićni dan i uvijek gledala da se brine o nama i da nam udovolji koliko god je to bilo moguće. Nje danas nema, ali će uvijek ostati u našim sjećanjima i u srcu. Cijenite i volite svoju majku dok je imate, jer samo je jedna mama i niti jedna je druga ne može zamijeniti!


Ljudi postaju kao hrana ( namirnice ) ili hrana (namirnice )  postaju kao ljudi. U kojem smislu? Pa u smislu kako je danas hrana postala otrov, a trebala nam je uvijek služiti kao lijek. Takvi su i ljudi danas postali i postaju. Bezosjećajni su, nemaju razumijevanja, nemaju vremena, hladni su, većinu stvari gledaju na negativan način, dok je hrana postala bezukusna, bez mirisa, nema prirodnu boju... 
To je samo jedna od komparacija i to vrlo dobra komparacija, pa neka kaže netko šta god hoće i želi. Čast izuzetcima koji su totalna suprotnost od svega navedenog. Takvih je vrlo malo, ali ima nas i mi smo svjetla putanja u mračnom tunelu i zbog toga mi je najviše drago. 

Za Božić sam napravio oko sedam različitih vrsta suhih kolačića, s time da sam i od jedne prijateljice dobio njezine tj. njezine majke. Moji kolači su i dalje stajali sa strane jer nekako su mi ukusniji tuđi kolači, kao i hrana. Fino je i moje, ali vjerojatno tu i dalje stoji ona prastara izreka da je "zabranjeno voće" uvijek najslađe pa s toga su i meni tuđi proizvodi finiji od mojih. :D Ova pita me oduševila jer se radi o kombinaciji slatke kreme s grisom uz dodatak džema (kiselog ). Osobno volim slatko-kisele kombinacije u desertima pa sam se i odlučio za ovu pitu. Nije nešto pretjerana za izradu jedino korice od prhkog tijesta. S obzirom kako sam radio duplu dozu od navedenog normativa, malo mi je bila tlaka peći ih, jer zna biti naporno, no kad nešto volite raditi napraviti ćete bez problema i bez odgađanja, barem ja tako radim. U prhko tijesto ide i med pa su korice i malo složenije za peći jer treba pripaziti da ne izgore tokom pečenja-sušenja što se može vrlo lagano dogoditi s obzirom da je med u pitanju. Kako mi je mobitel završio u servisu nisam napravio "backup podataka" pa nemam fotografije svakog koraka-postupaka izrade ove pite, nažalost. Najveći rat sam vodio s time da pronađem pleh dimenzija 20x 30 i pronašao ga u ostavi i zaguranog između polica jer ga uopće ne koristim, no slijepo sam slijedio mamin recept pa sam htio da sve bude točno kako je opisanu u receptu. No pročitajte recept u cijelosti i vidjeti ćete da nije tako jako komplicirano, a sad idemo s izradom! :)

Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 30 g maslaca ( u maminom receptu je pisala svinjska mast ; no s obzirom kako je nisam imao koristio sam maslac ) - za jeftiniju varijantu i oni koji su i dalje vjerni stolnom margarinu (čitaj otrovu) mogu i njega koristiti
  • 2 jaja ( srednje veličine )
  • 3 jušne žlice meda ( koristio sam cvjetni )
  • 4 jušne žlice mlijeka ( svježeg )
  • 450 g glatkog bijelog brašna
  • 150 g šećera kristala ( sitnog )
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • naribana korica jednog limuna ( bio sam te sreće pa dobio eko limun :P )

Sastojci potrebni za kremu :

  • 6 jušnih žlica grisa
  • 6 dl mlijeka ( svježeg )
  • 200 g maslaca ( mama je koristila margarin x_X )
  • 200 g šećera kristala ( sitnog )
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 

Dodatni sastojci :

  • džem od miješanog voća ( ili neki drugi koji najviše volite )


Postupak :

Mlijeko, šećer, maslac ( sobne temperature ), limunovu koricu, med i jaja izmiksajte. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i mikserom izmiksajte na najmanjoj brzini. Prebacite na radnu površinu i umijesite tijesto sve dok ne postane homogeno. Obložite ga prozirnom folijom, te ostavite u hladnjaku jedan sat da miruje. 
Nakon toga tijesto izvadite iz hladnjaka te ga podijelite na četiri jedna dijela ( loptice ). Možete izrezati masni papir za pečenje da bude dimenzija 20x30 ili pleh na obrnutoj strani posipati s brašnom pa direktno tako razvaljati tijesto oklagijom. Viškove ili krajeve prhkog tijesta odrežite nožem iako tih viškova ne bi smjelo biti jer bacate tijesto. Svaku koricu prhkog tijesta pecite na 200 C cca 6-7 minuta. Dugačkim nožem lagano zagrebite ispod vrućeg pečenog prhkog tijesta, te ga prebacite na ravnu površinu. Po želji pečeno tijesto možete oklagijom još malo poravnati. Na isti način ispecite i preostale tri kore. Kad se ohlade na svaku slažite masni papir za pečenje kako se ne bi polijepile. Kad se ohlade tijesto postaje jako prhko pa Vam savjetujem da pažljivo rukujete s njima.


Za pripremu kreme prije svega maslac ostavite vani na sobnoj temperaturi kako bi se što jednostavnije umutio, a zatim u duboku posudu nasipajte mlijeko te ga dovedite to točke vrenja. Kad prokuha lagano dodavajte gris i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne skuha. Maknite s vatre te ubacite šećer i ekstrakt vanilije. Maknite s vatre te ostavite sa strane da se hladi, povremeno miješajući kako se ne bi na vrhu kuhanog grisa napravila "korica". Maslac mikserom pjenasto dobro izradite, te ga dodajte u kuhanu kremu od grisa koja je ohlađena i miksajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. 

Na prvu koru stavite dio kuhane i ohlađene kreme, a između druge i treće stavite džem od miješanog voća, pa na treću opet kremu i zadnju koricu. Kad završite uzmite recimo isti pleh na kojemu ste pekli kore te ga ostavite na vrhu pite kako bi nešto je pritisnulo no pripazite da ne bude previše teško. Ili kako je moja mama rekla da se pite moraju s nečime opteretiti kako bi se polijepile, a vlaga iz kreme uvlači se u tijesto te ga čini mekanim. Pita je kombinacija slatko-kisela i doslovno se topi u ustima. Po želji je možete posipati s šećerom u prahu ili staviti čokoladnu glazuru od tamne ili bijele čokolade. Meni osobno šećer u prahu je bio sasvim dovoljan jer bih s bilo kakvom čokoladom "zamaskirao" okus kreme s grisom i džemom.




       In memoriam of Vlatka 09.02.1966.g. -25.10.2007.g. 





Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)