Travari, ali i oni koji su okrenuti ka alternativnoj medici znaju uvijek reći : "Da znate koliko je kopriva ljekovita, svi biste je uzgajali". Baš tako je nekako i slična priča s jetricom jer obiluje željezom, vitaminima B12, B2 i vitamina A, a isto tako ne preporuča se učestala konzumacija i sve u granicama normale, baš kao i sa svim drugim stvarima. Mama ih nikad nije radila uz dodatak svježih jabuka, no mi na satima kuharstva radili smo identičnu priprema ovog polako zaboravljenog jela iz razloga što većina ne voli niti konzumira iznutrice, što ih se jednostavno i ne sjete ili se bave sasvim nekakvim drugačijim receptima i drugim vrstama recepata. Recept je vrlo jednostavan i ne zahtijeva dugačku termičku obradu, a kao prilog možete koristiti što najviše volite. Godinama sam vjeran klasičnoj kašici od krumpira koju također možete oplemeniti drugim dodatcima kao što su mrkva, grašak, karamelizirani luk i sl. Većina jetrice kao što su svinjska i teleća koje su ujedno i najdelikatnije "odmaraju" i omekšavaju u mlijeku kako bi se izvukla gorčina i kako bi postale mekše, no ujedno i ovisno koliko će jetrice stajati u mlijeku treba pripaziti da mlijeko redovito mijenjate ( ovo se uglavnom odnosi na restorane i hotele koji upotrebljavaju velike količine dok u našem domaćinstvu suprotno tome ) iz razloga što se u mlijeku razvijaju bakterije i sklonije je bržem kvarenju što može dovesti i do otrovanja.
Vjerujem da će se ljubiteljima pilećih jetrica svidjeti ovaj način u kombinaciji s jabukama i nemojte zaboraviti na veliku količinu crvenog luka jer on daje poseban okus i gustoću. Moja mama ga je uvijek malo stavljala što mi se dakako nije svidjelo pa sam joj uvijek prigovarao. :D Ukoliko radite veću količinu kašice od krumpira tada nakon što ga napravite površinu zagladite, te prelijte s dodatnom količinom mlijekom. Kašica od krumpira će na taj način zadržavati vlagu, neće se stajanjem isušiti i neće biti potrebe da ga kasnije podgrijavate ukoliko tako radite. Neposredno prije posluživanja samo jako dobro promiješajte ili izradite ručnim mikserom. Što se masnoće za sotiranja i pirjanje tiče sve više prestajem koristiti suncokretovo ulje koje danas svi kupuju jer to nikad nije vidjelo suncokreta - živa soja, bez okusa i mirisa pa sam prešao na domaću svinjsku mast koja daje poseban "šmek" svakom jelu. Ukoliko ne koristite svinjsku mast možete upotrijebiti i maslinovo ulje - po mogućnosti extra djevičansko hladno prešano ulje.
Potrebni sastojci :
- 1 kg pileće jetrice ( očišćeno od srca i žilica )
- 2 kg luka ( očišćenog )
- lovor list ( 3 - 4 veća lista (osušenog ))
- 3 jabuke ( tipa granny smith ili bilo koja druga kiselkasta ili slatka )
- 3-4 režnja svježeg češnja-češnjaka
- sol i svježi mljeveni bijeli papar
Dodatni sastojci :
- 2 kg očišćenog krumpira ( bijelog )
- sol
- maslac i mlijeko ( po potrebi )
Postupak :
Sigurna sam da je ovo više nego odlično za one koji to vole. Na žalost nisam od tih: em ne volim iznutrice, em ne jedem letjelice. :)) Za mene bi to zato bilo jelo iz pakla. :))
OdgovoriIzbrišiMa da? :(
OdgovoriIzbriši