Okusom je kiselkasto-papreno, uz dodatak pelata i pasirane rajčice te kao prilog domaće špecle. Špecle su tzv. "švabsko" jelo kako bih rekao. :D Kad sam se odlučio da ga pravim dosta sam dugo razmišljao o tome, kako, zašto i kako najbolje ga napraviti s obzirom da nemam onu napravu za izradu istih pa sam opet morao malo improvizirati. Postoji jako puno verzija istih, a ja sam se odlučio za onu s jajima i kiselim vrhnjem.
Prvi puta sam ih isprobao kao klinac i od tada su mi ostale u sjećanju, te rekoh sam sebi da ih idem napraviti što se na kraju rezultiralo vrlo dobro. Kod ovog tijesta mi se najviše sviđa što je jako kremasto, masno i ljepljivo i mislim da mi niti jedno domaće tijesto nije toliko ukusno kao špecle. Odlično idu uz sve umake, perkelte, gulaše, paprikaše i možete ih zamijeniti s bilo kojom drugom vrstom tjestenine. Naravno da tijesto u ovakvoj kućnoj izraditi neće nikada biti kao ono u Njemačkoj jer oni koriste sasvim drugačiju vrstu brašno, ali da im ovi naši mogu konkurirati, mislim da mogu i to jako dobro. Tijesto se po pravilu riba u kipuću vodu, no ja sam improvizirao na malo složeniji način te upotrijebio sataru. :D
Što se gulaša, paprikaša, ragu-a, variva i sl. tiče ne volim stavljati zaprške, izbjegavam ih ukoliko zaista nisu potrebne, a najbolja zamjena bi bilo da se stavi više crvenog luka, posebno skuha krumpira, napravi kašica od njega te doda određenom jelu, a kad baš ne mogu ili nemam s čime zgusnuti jelo onda gledam da zapršku radim na domaćoj svinjskoj masti uz dodatak bilo kojeg drugog kvalitetnijeg brašna.
Kao i kod svakog drugog slanog recepta koji objavim tako i kod ovoga ne mogu opet točno prenijeti točne normative jer svi radimo drugačije, baš niti kao svako zrno soli, začina...
Sastojci potrebni za gulaš :
- komad junećeg buta ( cca 900 g )
- 2 kg očišćenog crvenog luka
- 2 jušne žlice domaće svinjske masti ( ili ulja )
- 4 veća lista sušenog lovorovog lista
- 1/2 jušne žlice mljevene slatke paprike
- 300 g pelata rajčice
- 1-2 dl pasirane rajčice ( ili koncentrata )
- 1 puna čajna žličica mljevene ljute paprike ( ovisno koliko pikantno i ljuto volite )
- sol i mljeveni papar ( po ukusu )
- 1-2 dl crnog vina ( po ukusu )
- šećera kristala ( po ukusu )
Sastojci potrebni za špecle :
- 500 g oštrog brašna
- 2 jaja ( cijela - domaća sam koristio )
- 1 čajna žličica soli
- 300 - 400 ml jogurta
- (vode po potrebi )
Postupak :
Juneći but očistite od žilica, opni i viška masnoće ukoliko je ima. Masnoća je isto tako presudna za sami okus jela i nemojte je bespotrebno bacati ukoliko to nije potrebno. Puno puta dok kupujem mesne odreske po mesnicama mesar bi me znao upitati da li da uklanja masnoću. Kad kod bih im rekao da ne, prvo bi me blijedo pogledali i rekli kako to većina ljudi traži da se ukloni. Na to im uvijek odgovorim kako ljudi nisu educirani.
U duboku posudu dodajte svinjsku mast. Kad se dovoljno ugrije dodajte sitnije sjeckani crveni luk i pirjajte ga sve dok se lagano ne počne karamelizirati. Nakon toga dodajte junetinu izrezanu na tanke trakice, lovorov list i ostavite da se tako lagano krčka.
Kad voda ispari po želji i potrebi dodajte dodatno još vode, mljevenu papriku i papar, te ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok meso ne omekša.
Dok se junetina kuha pripremite špecle. U dublju posudu dodajte brašno, jaja, sol i jogurt. Sve dobro izmiješajte. Gustoću tijesta možete vidjeti na fotografijama, a trebalo bi biti konzinstencije kao kiselo vrhnje ( 12 % m.m. ) .
Ostavite da se tijesto kratko odmori.
Kad junetina omekša pred kraj ubacite pelate i pasiranu rajčicu. I koncentrat rajčice možete koristiti umjesto navedenih.
Ostavite da se gulaš još malo kuha da se tekućina reducira, te ga začinite po ukusu i podlijte s vinom. Ukoliko dobijete kiseli umak slobodno dodajte malo šećera kako biste ublažili tu kiselost.
Za špecle zagrijte vodu koju ste prethodno malo posolili, a sad idemo na onaj posao sa satarom. :D Umjesto satare možete koristiti obični ribež ( onaj s krupnijom stranom ) ili onaj posebni ribež. Meni osobno satara se najviše svidjela jer mi špecle izgledaju "duže", tj. dužeg su oblika.
Na drvenu dasku sam izlio manju količinu tekućeg tijesta, zagladio sa slastičarskim "mačem", te pomoću satare lagano strugao po dasci u kao takvo direktno ubacivao u kipuću vodu.
Kuha se identično kao i njoki, dakle čim isplivaju na površinu kuhani su. Prije upotrebe dobro ih ocijedite, te po potrebi lagano prelijte uljem kako se ne bi zalijepili jedno o drugo. Tjesteninu bilo koje vrste nakon kuhanja nikad ne perem pod vodom jer skinem onaj fini škrob s tijesta, a vi kako volite i kako ste navikli i naučili.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru.
Pozdrav, obožavam špecle, idu doslovno uz sve, imam "spravicu" s rupama koja se stavi nad posudu i direktno se kroz te rupe "gura" tijesto u vodu. Danas si me kupio, podsjetnik da obradujem porodicu s ovim. Suzana
OdgovoriIzbriši:) To je to, da. Drago mi je to za čuti. LP Suzana.
IzbrišiJako volim špecle, ali nisam radila domaće. Kupim svježe u Lidlu i to je to. Uopće se nisam sjetila da bi bili odlični s gulašem ili mesom u saftu. Dobra ideja!
OdgovoriIzbrišiEh da ih je barem bilo kad sam ih po prvi put radio. Iskreno nemam pojma kakvog su okusa industrijski. :)
Izbriši