Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 29. travnja 2016.

[Zamjena:] Varivo od leće s palentom




Leću obožavam baš kao i grah te je često upotrebljavam kao zamjenu za grah. Grah mi ne sjeda dobro na želudac jer me napiruje dok je s lećom sasvim druga priča, a još obiluje bjelančevinama, brže se skuha, a primjena je gotovo pa identična kao i s grahom. Gdjegod sam je imao priliku isprobati svi je obično prekuhaju, baš kao i grah. Možete je isto tako koristiti za raznorazne dipove, umake, na salatu, u juhama, kao hladno predjelo. 

Da se još brže skuha i za one koji nemaju vremena toplo preporučujem da se dan ranije ostavi u vodi kako bi nabubrila, dakle opet ista stvar kao i s grahom. Pripremio sam je na isti način kao kad bih radio klasično varivo od graha uz malo drugačiji prilog od palente s kombinacijom kiselog vrhnja i parmezana. Odličan comfort food i hrana koju možete pripremiti za nekakvo veće okupljanje s ljudima ili tokom hladnih i kišnih dana kad se želite malo zagrijati, a opet pojesti nešto konkretno. Oni koji ne mogu živjeti bez određenog komada mesa, mogu slobodno dodati kobasica, suhog mesa, nekakav naravni odrezak i sl. Bez dodatka mesa isto tako možete dobiti savršeni vegetarijanski obrok. Nisam ljubitelj kukuruzne krupice no u ovoj kombinaciji mi se svidjela. Kukuruznu krupicu volim najviše u kolačima ili na jednom vrlo tradicionalnom desertu na kojemu sam odrastao a to je klasično skuhana krupica uz zaslađeni jogurt. Ovo jelo radio sam u pekaču jer u njemu jako brzo skuham određene stvari, a tokom lijepog i sunčanog dana iskoristim priliku pa kuham vani.



Sastojci potrebni za varivo : ( za cca 4 osobe )

  • 700 g zelene leće
  • 2 svježe paprike ( jedna žuta, jedna crvena - srednje veličine )
  • 4 veće glavice crvenog luka
  • 4-5 režnjeva češnja-češnjaka ( u nedostatku istoga možete koristiti i češnjak u granulama )
  • 3 veća suha lovorova lista
  • 1/2 jušne žlice dimljene mljevene paprike
  • 1 čajna žličica mljevene ljute paprike ( ukoliko volite pikantno )
  • sol i svježe mljeveni papar ( po potrebi i ukusu ) 
  • suho meso ( kožice slanine, kobasice - po želji )
  • 1 jušna žlica koncentrata rajčice
  • povrtni temeljac ili voda ( po potrebi za podlijevanje ) 

Sastojci potrebni za prilog od kukuruzne krupice :

  • 1 kg kukuruzne krupice 
  • vode po potrebi ( ili po uputama s vrećice )
  • sol ( po ukusu i potrebi )
  • 1-2 jušne žlice kiselog vrhnja ( 20 % m.m. )
  • 1,5 jušna žlica ribanog parmezana
  • malo maslaca ( za premazati kalup )


Postupak :

Prije svega dan ranije leću potopite u vodu i ostavite preko noći da odstoji.
Korjenasto povrće očistite te nasjeckajte. Na plitku masnoću stavite očišćene paprike koje ste prethodno narezali na kocke. Kad paprika pusti vodu i lagano se karamelizira dodajte sitno sjeckani crveni luk, kožicu slanine ( tko voli ) i mrkvu nasjeckanu na sitnije kockice. Pirjajte nekakvih cca 5-10 minuta dok povrće malo uvene. Podlijete po potrebi s temeljcem ili vodom, te ostavite da se kuha na laganoj vatri.



Dodajte leću koju ste prethodno procijedili i oprali pod mlazom vode. Ostavite da krčka na laganoj vatri sve dok leća ne omekša.

   

Pred kraj kad je leća na pola skuhana dodajte sve navedene začine i koncentrat rajčice te začinite po ukusu.Po potrebi dodajte malo šećera kako umak ne bi bio previše kiseo. Rajčica u ovoj priči ima veliku ulogu, a ta je da sprječava raspadanje povrća, pa je volim dodavati većini jela, a naročito varivima.  Ostavite da se kuha još neko određeno vrijeme ili dok se tekućina neizreducira. Po želji kad je sezona rajčica možete i njih slobodno ubaciti u ovo varivo. 

Palentu skuhajte po uputama s vrećice iako se ja osobno toga nikada ne pridržavam jer sam naučio koliko je okvirno potrebno vode na koju količinu kukuruzne krupice. Umjesto kukuruzne možete je slobodno zamijeniti i s pšeničnom krupicom. 

Skuhanu palentu maknite s vatre te joj dodajte ribanog parmezana i kiselo vrhnje .



Sve sastoje dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu, te je prebacite u kalup koji ste prethodno premazali s tankim slojem maslaca. Ostavite da se u potpunosti ohladi i stegne.

     

Prije posluživanje palentu izrežite na kocke srednje veličine, te poslužite uz varivo od leće i sezonsku salatu po izboru.


Reducirati ovo varivo možete koliko volite i kako ste najviše navikli, a ovako je to kod mene izgledalo :

               


    



2 komentara:

  1. Leća u kombinaciji s palentom je jako zanimljiva i sigurna sam da se odlično slažu. Jako volim oba jela, a i grah i leću i slanutak pripremam na sofritu, dakle s puno, puno povrća kao bazom. A kao što veliš, meso može ili ne mora.

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)