Leću obožavam baš kao i grah te je često upotrebljavam kao zamjenu za grah. Grah mi ne sjeda dobro na želudac jer me napiruje dok je s lećom sasvim druga priča, a još obiluje bjelančevinama, brže se skuha, a primjena je gotovo pa identična kao i s grahom. Gdjegod sam je imao priliku isprobati svi je obično prekuhaju, baš kao i grah. Možete je isto tako koristiti za raznorazne dipove, umake, na salatu, u juhama, kao hladno predjelo.
Da se još brže skuha i za one koji nemaju vremena toplo preporučujem da se dan ranije ostavi u vodi kako bi nabubrila, dakle opet ista stvar kao i s grahom. Pripremio sam je na isti način kao kad bih radio klasično varivo od graha uz malo drugačiji prilog od palente s kombinacijom kiselog vrhnja i parmezana. Odličan comfort food i hrana koju možete pripremiti za nekakvo veće okupljanje s ljudima ili tokom hladnih i kišnih dana kad se želite malo zagrijati, a opet pojesti nešto konkretno. Oni koji ne mogu živjeti bez određenog komada mesa, mogu slobodno dodati kobasica, suhog mesa, nekakav naravni odrezak i sl. Bez dodatka mesa isto tako možete dobiti savršeni vegetarijanski obrok. Nisam ljubitelj kukuruzne krupice no u ovoj kombinaciji mi se svidjela. Kukuruznu krupicu volim najviše u kolačima ili na jednom vrlo tradicionalnom desertu na kojemu sam odrastao a to je klasično skuhana krupica uz zaslađeni jogurt. Ovo jelo radio sam u pekaču jer u njemu jako brzo skuham određene stvari, a tokom lijepog i sunčanog dana iskoristim priliku pa kuham vani.
Sastojci potrebni za varivo : ( za cca 4 osobe )
- 700 g zelene leće
- 2 svježe paprike ( jedna žuta, jedna crvena - srednje veličine )
- 4 veće glavice crvenog luka
- 4-5 režnjeva češnja-češnjaka ( u nedostatku istoga možete koristiti i češnjak u granulama )
- 3 veća suha lovorova lista
- 1/2 jušne žlice dimljene mljevene paprike
- 1 čajna žličica mljevene ljute paprike ( ukoliko volite pikantno )
- sol i svježe mljeveni papar ( po potrebi i ukusu )
- suho meso ( kožice slanine, kobasice - po želji )
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- povrtni temeljac ili voda ( po potrebi za podlijevanje )
Sastojci potrebni za prilog od kukuruzne krupice :
- 1 kg kukuruzne krupice
- vode po potrebi ( ili po uputama s vrećice )
- sol ( po ukusu i potrebi )
- 1-2 jušne žlice kiselog vrhnja ( 20 % m.m. )
- 1,5 jušna žlica ribanog parmezana
- malo maslaca ( za premazati kalup )
Postupak :
Prije svega dan ranije leću potopite u vodu i ostavite preko noći da odstoji.
Korjenasto povrće očistite te nasjeckajte. Na plitku masnoću stavite očišćene paprike koje ste prethodno narezali na kocke. Kad paprika pusti vodu i lagano se karamelizira dodajte sitno sjeckani crveni luk, kožicu slanine ( tko voli ) i mrkvu nasjeckanu na sitnije kockice. Pirjajte nekakvih cca 5-10 minuta dok povrće malo uvene. Podlijete po potrebi s temeljcem ili vodom, te ostavite da se kuha na laganoj vatri.
Dodajte leću koju ste prethodno procijedili i oprali pod mlazom vode. Ostavite da krčka na laganoj vatri sve dok leća ne omekša.
Pred kraj kad je leća na pola skuhana dodajte sve navedene začine i koncentrat rajčice te začinite po ukusu.Po potrebi dodajte malo šećera kako umak ne bi bio previše kiseo. Rajčica u ovoj priči ima veliku ulogu, a ta je da sprječava raspadanje povrća, pa je volim dodavati većini jela, a naročito varivima. Ostavite da se kuha još neko određeno vrijeme ili dok se tekućina neizreducira. Po želji kad je sezona rajčica možete i njih slobodno ubaciti u ovo varivo.
Palentu skuhajte po uputama s vrećice iako se ja osobno toga nikada ne pridržavam jer sam naučio koliko je okvirno potrebno vode na koju količinu kukuruzne krupice. Umjesto kukuruzne možete je slobodno zamijeniti i s pšeničnom krupicom.
Skuhanu palentu maknite s vatre te joj dodajte ribanog parmezana i kiselo vrhnje .
Sve sastoje dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu, te je prebacite u kalup koji ste prethodno premazali s tankim slojem maslaca. Ostavite da se u potpunosti ohladi i stegne.
Prije posluživanje palentu izrežite na kocke srednje veličine, te poslužite uz varivo od leće i sezonsku salatu po izboru.
Reducirati ovo varivo možete koliko volite i kako ste najviše navikli, a ovako je to kod mene izgledalo :
Leća u kombinaciji s palentom je jako zanimljiva i sigurna sam da se odlično slažu. Jako volim oba jela, a i grah i leću i slanutak pripremam na sofritu, dakle s puno, puno povrća kao bazom. A kao što veliš, meso može ili ne mora.
OdgovoriIzbriši;)
OdgovoriIzbriši