Mediji nas svakodnevno bombardiraju s temama što je zdravo, što nije, što treba konzumirati, a što izbjegavati. Mislim da je to postalo doslovno silovanje ljudi jer na kraju balade više ni sami ne znamo koga da slušamo i kojim pričama da se okrenemo jer jedan dobar vremenski period svinjska mast je bila loša za ljudsko zdravlje da bi kasnije bila jedna od bitnijih, zdravijih i nama prijekopotrebnih masnoća potrebnim za naš organizam. A u stvari sve je sasvim vrlo jednostavno. Ne slušajte što Vam drugi govore i nameću svoju volju i tzv. "znanje" za koje oni misle da posjeduju, već slušajte sebe, svoju intuiciju i svoje tijelo jer ćete jedino na taj način prepoznati što je za Vaš organizam najbolje.
Nisam pobornik svejeda, vegetarijanaca niti veganaca. Svatko ima pravo na svoj izbor i da se okrene onome za što misli da je najbolje za njega. Kako uopće danas znati što je najbolje za nas ponaosob kad mediji jedno vrijeme za neke određene namirnice govore da su super zdrave, a nakon određenog vremenskog perioda govore kako te iste namirnice trebamo izbjegavati?! Zato jednostavno ne pratim medije, ne proučavam takvu vrstu literature i ne zamaram se pričama o kalorija jer mislim da je život prekratak da bih se bavio glupim temama koliko sam danas kalorija unio u svoj organizam. Dakako trebalo bi se obratiti pažnja na to da nam je ishrana raznolika, no u današnje vrijeme to je teško. Većina ljudi dosta vremena provede na poslu ili imaju puno obaveza oko djece, kuće (stana), a zapravo najmanje se posvećujemo samima sebi, ne razmišljamo, brzopleti smo, idemo doslovno grlom u jagode što se kasnije manifestira na vrlo negativan način što prvenstveno utječe na naš organizam.
Vjerujem da se većina Vas sjeća one stare Hipokratove izreke : " Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude hrana". Kako da to postignemo znajući da je sve oko nas zatrovano - zrak, voda, zemlja i hrana. Jedini način da to otkrijemo jest taj da sami osobno uzgajamo što više možemo, no opet i takvim stvarima čovjek se opet treba dodatno posvetiti jer se dosta vremena izgubi. Ako razmišljamo o sebi, ljudima oko sebe koje volimo onda nam taj zahvat neće predstavljati nikakav problem.
Ako mene pitate ovaj recept je totalni "junk" food, ali barem znam što jedem. Piletina je iz domaćeg uzgoja baš kao i krumpiri i takve glavne namirnice su mi bitne. Pileća krilca ili voliš ili ne voliš, no mislim da je muški dio publike daleko zaluđeniji nego li onaj ženski. Pileći lollipops mu je naziv jer pri prvom pogledaju podsjećaju na lizalice, a još kad tome dodate određenu marinadu dobijete savršeni junk food za prste polizati. Kod pilećih krila obavezno nožem odstranite onaj špicasti dio na kraju krila jer je gorak i u tren oka može upropastiti cijelo jelo. U receptu se isto tako spominje i med kojega možete i ne morate stavljati. Treba jedino pripaziti kod pečenje da krilca ne zagore, a naročito kosti.To je isto kao kad biste kuhali rep od pileta koji je također gorkog okusa. Nisam osobno veliki ljubitelj takve hrane jer sam odrastao na domaćoj kuhanoj hrani i na svim mogućim i nemogućim domaćim verzijama kuhanih obroka na "žlicu" no mene baš kao i svakog drugog uhvati želja za takvim stvarima, ali u 99 % iz kućne radinosti. Pileća krilca nisu skupa i od njih možete raditi zbilja sve što Vam padne na pamet. Teško se dogovoriti s glavom i biti karakter pa umjesto krumpira recimo poslužiti sirovog povrća s nekakvim mliječnim dipom jer znam da neću toga puno konzumirati, a naročito ako pravim za nekog drugog jer ljudi dosta teško se privikavaju na nove stvari, ostaju vjerni tradiciji što opet u neku ruku ne valja.
Baš kao i u svim segmentima kao i po pitanju hrane treba širiti svoje vidike, isprobati nešto novo, spajati različite okuse pa čak i one nezamislive, jednostavno zabavaljati se dok se to radi, uživati u tome jer to će se sve na kraju manifestirati dokazom kad ljudi traže "repete" i kad dobijete doslovno polizane tanjure! :D Kad pišem recepte o slanim jelima ne mogu točno odrediti normative jer uvijek kuham i pečem u velikim količinama, no svaki slani recept može poslužiti kao nekakva naputnica ili ideja što napraviti za ručak, a da bude opet nešto malo drugačije, inovativnije i sl.
Potrebni sastojci: ( za cca 4 osobe )
Sastojci potrebni za marinadu :
- 250 ml pasirane rajčice
- 300 g meda (ili šećera - osobno koristim med jer se meso bolje karamelizira, a i piletina je mekša ; možete slobodno i manje meda ili više ovisno kako volite )
- 4 jušne žlice soja sosa
- svježe mljeveni papar ( po potrebi i ukusu )
- 1/2 jušne žlice mljevene paprike ( možete i kombinaciju slatko-ljute paprike opet sve ovisi kako najviše volite )
- sol ( pripazite kod doziranja je soja sos u sebi već sadržava sol pa vrlo vjerojatno možete i presoliti piletinu )
- malo vode
Dodatni sastojci :
- 450 g očišćenog krumpira
- oštro brašno
- kukuruzno brašno
- kukuruzna krupica
- svinjska mast ( ili ulje ) za prženje - svega po potrebi
Postupak :
Pilećim krilcima odstranite zadnji špicasti dio kosti, te prepolovite na polovice kako je prikazano na fotografijama. Ostatku mesu odrežite dio kostiju, te meso lagano prstima povucite prema dolje.
U posebnoj dubljoj zdjelici dobro pjenjačom izmiješajte sve potrebne sastojke za marinadu. Ubacite piletinu i još jednom je dobro izmiješajte.Ukoliko imate vremena marinadu možete napraviti i dan prije, ubaciti meso pa meso kao takvo s marinadom ostaviti preko noći u hladnjaku.Tada će meso biti još aromatiziranije i ukusnije.
Nakon toga meso skupa s marinadom prebacite u plastičnu vrećicu za duboki zamrzivač, te odložite u hladnjak da se meso barem jedan sat marinira. Na taj način s vrećicom meso će se ravnomjernije aromatizirati i neće biti potrebe da se meso okreće i prevrće, miješa...
Dok se meso marinira krumpire ubacite u kipuću blago posoljenu vodu, te ga kuhajte na pola tj. da krumpir ne bude niti skuhan, a kamo li prekuhan. Kad s time završite prebacite ga u cjediljku, a zatim najbolje na nekakav pladanj ili tacnu da se ne bi polijepio.
Piletinu izvadite iz marinade te ostavite u cjediljci da se ocijedi višak marinade. Lollipopse obložite aluminijskom folijom kako tokom pečenja kosti ne bi zagorjele, te poslažite na masni papir za pečenje.
Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu, te pecite na 180 C nekakvih 30-35 minuta, ovisno i pećnici ili sve dok krilca ne dobiju zlatno-smeđu koricu.
Za krumpire u manjoj dubljoj zdjelici dobro pomiješajte oštro brašno, kukuruznu krupicu i kukuruzno brašno. Svaki krumpir uvaljajte u tu smjesu, dobro otresite višak te ubacujte u vruću otopljenu mast ili ulje, te pržite nepresteno miješajući sve dok ne dobiju zlatnu boju.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru !
Kako piletinu (i sve leteće) ne jedem ni pod razno, ovo mogu samo gledati. Što se zdravog tiče, mislim da imaš krivo kada promjene smjera u prehrani pripisuješ medijima. Oni samo prenose ono do čega su došli naučnici na kraju dugih istraživanja. Naravno, svatko će prihvatiti ono što mu paše. Ni ja nisam pobornica ograničene vrste prehrane (osim ako nisi bolestan) jer mislim da trebamo sve jesti i to onako kako nam odgovara. A što se bio i eko proizvoda tiče, kao i ti ne vjerujem osim ako osobno ne poznajem i znam kako se nešto uzgaja. Svi lažu i muljaju i pod skupe pare prodaju nešto što je ipak samo "zdravstveno ispravno".
OdgovoriIzbriši