Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 21. travnja 2017.

[3,2,1 PECI : ] Tart s čokoladom i karamelom


Vrijeme leti i više se ne vraća rekli bismo svi, ali i nakon tog vremena uvijek ostaju ona najljepša sjećanja i određeni trenutci koje ćemo pamtiti zauvijek. Iz negativnih situacija i priča trebamo uvijek izvući najbolju i najpozitivniju pouku i to zbog samih sebe. Prošlo je malo više od pet mjeseci i mojeg zadnjeg sudjelovanja u RTL-ovom show-u "Tri,dva, jedan PECI, a i dalje imam dojam kao da je možda prošlo malo više od mjesec dana.  Prošlu godinu i sudjelovanje sa sestrom pamtiti ću na lijepi način jer sam sam sebi dokazao opet neke nove stvari za koje nisam znao, upoznao predivne ljude i za promjenu sam na nekoliko tjedana promijenio okolinu boravka i odlično se zabavio.



Činjenica je ta da vrijeme ne možemo vratiti, ali kad bih mogao vratiti vrijeme i to vrijeme dok smo se natjecali ima samo jedna stvar koju bih tad promijenio, a to bi bilo da smo si za određene teme odabrali vrlo jednostavne i nekomplicirane deserte baš kao što su i drugi radili, jer smo vjerovali da će nam dati više vremena i samo zbog toga rezultati su bili takvi kakvi jesu. Najveća mana je bila ta što se sve odvilo jako brzo, doslovno toliko brzo da se nismo niti stigli upoznati sa svim natjecateljima, jer ruku na srce svatko od njih u sebi je imao nešto i bio unikatan na svoj način, a tamo smo bili samo iz jednog razloga, a taj je ljubav i strast prema kolačima. Studio je bio uređen u Božićnom stilu, imao je svoju toplinu, čar i pozitivnu vibru, a kad smo počeli peći kolače sve je mirisalo i bilo u Božićnom duhu. Bilo je to predivno iskustvo, opet isti entuzijazam s manjom tremom opet ući u studio kao prije tri godine i osjetiti sve moguće i iste emocije kao tada u pozitivnom smislu naravno.



O tartovima sam već bio pisao u prijašnjim postovima i što se toga tiče neću više ponavljati, a najjednostavnije i laički rečeno to su sve u biti pite od prhkog slatkog tijesta i slatkih nadjeva u kojemu su varijacije na temu beskonačne. Tart nije baš tako jednostavno pripremiti i ispeći jer kod izradu istoga vrlo je bitno da svaki segment tarta bude tehnički dobro odrađen. Prhko tijesta uistinu mora biti prhko, ne smije biti "nabijeno" u kalupu u kojemu ćemo ga pripremati, ne smije se prepeći kao npr. u ovom tartu jer u prhko tijesto ide i kakao, a nepažnjom možete dobiti gorak okus tijesta. 

Tijesto treba jako brzo umijesiti jer se maslac u dodiru s rukama otapa, treba odležati nekakvo okvirno vrijeme u hladnjaku, a zatim ga lagano utisnuti u kalupu i završiti u pećnici, ovisno o receptu. Ovdje se prhko tijesto peklo do kraja, jer kreme se nisu kasnije pekle već su išle gotove na pečeno tijesto, a ukoliko radite nekakvu tečnu kremu sa sirom ili bijelom čokoladom tada se prhko tijesto peče do pola tj. da pola tijesta bude pečeno, a u sredini blago sirovo koje se kasnije naknadno peče skupa s nadjevom. Tijesto valja na nekoliko mjesta izbockati viljuškom kako bi se što manje napirilo ili kako ja znam reći napravio "trbuh" na gornjoj površini tijesta. To možete spriječiti na način da neposredno prije pečenja po tijestu rasporedite jednu-dvije šake sirovog graha ili rižu koja će spriječiti pojavu takvog "trbuha". 

Što se karamele tiče ona također ima svoju "težinu" znanja i vještine. Dok se kuha šećerni sirup koji se sastoji od vode i šećera ne smije se nikako miješati jer će se u protivnome stvoriti mjehurići u karameli, već se rukama lagano trese zdjela u kojoj se priprema karamel. Na taj način sirup se iskuhava na srednoj temperaturi sve dok se ne dobije boja karamele, a zatim se dodaje slatko vrhnje, maslac i malo soli. Sol obavezno ide u karamel kao i sve druge slastice jer je pojačivač okusa, pa će na ovaj način karamela se bolje i intenzivnije osjetiti. 




Ganache je čokoladna glazura koja se priprema od slatkog vrhnja i tamne čokolade - po mogućnosti što bolje,kvalitetnije i sa što većim udjelom kakaa u sebi. Po želji se u ganache što od tamne, što od bijele čokolade mogu dodati i oplemeniti s chilli-jem, voćnim likerima, dok ja osobno u bijeli ganache volim staviti malo cimeta. Slatko vrhnje ne smije kuhati, već treba lagano isparavati. Čokoladu je najbolje usitniti što je moguće više i bolje na jednake komade  kako bi se čokolada što ravnomjernije i bolje rastopila. I nije sve ovo navedeno baš toliko komplicirano i složeno, jer jednom kada sve te termine usavršite biti će mnogo laške i bolje, po Vas naravno. Ostalo je još nekoliko recepata iz 2014.g, no to ćemo nekom drugom prilikom. 😁 I nemojte nikako zaboraviti na sol!


Sastojci potrebni za prhko tijesto : 




  • 160 g brašna
  • 30 g bademovog brašna
  • 30 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 50 g šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 110 g hladnog maslaca (izrežite na manje kocke )
  • ½ mahune od vanilije
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice hladne vode


Postupak : 

Za prhko tijesto sve sastojke brzo umijesite u glatko tijesto i stavite 30 min. na hlađenje. Nakon hlađenja tijesto razvaljajte u kalupu i pecite na 180°cca. 15 min. 


Sastojci potrebni za karamelu : 



  • 300 g šećera
  • 1/2 šalice vode
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 70 g maslaca
  • 1 žličica soli


Postupak :


Za karamel stavite šećer i vodu u posudu i na laganoj vatri otopite šećer i ostavite na vatri dok ne dobije boje karamele. Maknite s vatre i dodajte toplo slatko vrhnje. Opet vratite na vatru i lagano kuhajte dok se svi sastojci ne sjedine. Maknite s vatre i dodajte maslac i sol. Miješajte dok se maslac ne otopi i ne karamel ne postane kao gusta i glatka smjesa. Izlijte na pečeno tijesto i stavite u hladnjak. 


Sastojci potrebni za ganache : 



  • 120 g slatkog vrhnja
  • 120g tamne čokolade


Postupak : 

Zagrijte vrhnje i prelijte preko čokolade te ostavite 1 min. prije nego promiješate u gusti, sjajni ganache od čokolade. Prelijte preko karamele i ostavite dalje u hladnjaku dok se u potpunosti ne ohladi i stegne. 
 Po želji gore možete posipati krupnu morsku sol kao mi ili je jednostavno dodati u ganache, te ukrasite po želji. 






Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)