Malo su me opet privatne obaveze pritisnule pa sam morao blog staviti na nekoliko tjedana u fazu mirovanja, a i počela se sezona rada u vrtovima, pa većinu vremena tamo provodim. Raste mi rotkvica, špinat i nekoliko različitih vrsta salata i to uglavnom ono što najviše konzumiramo. Kako prolaze tjedni uzgajanja povrća pratim redovito procese rasta biljaka i onda kad na tržnicama kupujemo povrće i voće uvijek sami sebi, ali i drugima govorimo kako je sve skupo i da možda baš to što tražimo je precijenjeno, ali nitko se nikada ne zapita koliko je tom špinatu, salati i dr. povrću zapravo potrebno brige, a pogotovo kad govorimo o ekološkom uzgoju, tj. proces sve dok se posadi, pa dok nikne, zalijevanje, prihrana i briga o poluzrelim proizvodima i sl. Meni osobno nema ljepšeg osjećaja raditi s zemljom i promatrati sve te procese, a na kraju priče jednostavno otići u svoj maleni kutak i ubrati to što si sam uzgojio.
Sireve obožavam, a najviše one koje sam napravim. Doduše ne radim ih često jer za nas bi trebalo jako puno mlijeka, ali ponekad za svoj gušt napravim si nekakve vrste koje ne možete nigdje kupiti. Rafiniranu sol ne koristim već nekoliko godina, već sam se prebacio na himalajsku koja mi nadaleko mnogo bolja i zdravija. Sama izrada ovog sira je vrlo jednostavna, samo treba pratiti recept, a najbolje u cijeloj priči je to što uvijek nakon izrade sira Vam ostane sirutke koju možete koristiti kao dodatak svim vrstama dizanoga tijesta, jer poboljšava strukturu tijesta, daje vlažnost tom pečenom npr. domaćem kruhu, slanim kiflicama i sl. Ovaj sir više pripada "škripavoj" vrsti iz razloga imate dojam dok ga konzumirate da Vam škripi pod zubima. Malo je masnije strukture, ali moram i napomenuti da nije za topljenje. On više odgovara nekakvim mesnim salatama, uz hladne plate i dosta podsjeća na onaj sir iz salamure, samo što ovaj nije u salamuri i nije toliko slan. Ukoliko volite sireve, a još više raditi svoje domaće mislim da će Vam se i ovakav način pripreme svidjeti. 😁
Potrebni sastojci : 🧀
- 2 l mlijeka (3,2 % m.m. ) - po mogućnosti domaćeg
- 4 jušne žlice jabučnog octa - po mogućnosti domaćeg
- himalajska sol ( po ukusu i želji )
- mješavina mljevenog šarenog papra ( po ukusu i želji )
Postupak :
Neposredno prije ključanja dodajte miješanog mljevenog šarenog papra ( po ukusu ) i himalajske soli.
Vrlo se osećam privilegovana da čak i ovde gde živimi postoji veliki broj proizvodjača koji proizvode etički čistu organsku hranu i sama većinom proizvodim.uzgajams voje voće i povrće ,a imam i nekoliko životinja kao i kokoške. Divan je ovaj sirni namaz.
OdgovoriIzbriši