Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

[Sretan rođendan! : ] Schwarzwälder Kirschtorte


Ne volim kišne dane, a naročito ne one kada svaki dan po malo pada kiše. Takvo vrijeme uvijek iskoristim na način da sjednem i napišem na blogu novi recept baš kao i ovaj sada, a i s obzirom da mi je danas rođendan, pa koristim tu priliku. 
Ljudi kažu da nije bitno koliko godina imaš, već onako kako se ti kao pojedinac osjećaš, imaš energije u sebi i zračiš, neovisno o godinama. Tako je došla i ta okrugla brojka za koju nemam osjećaj da je toliko već prošlo, jer i dalje se osjećam kao mladi dečko. 😄 Na jesen se planiram preseliti u Zagreb i potruditi ću se da tog trenutka objavim što je moguće više recepata jer znate i sami koliko vremena oduzima svako preseljenje. Što se ove tortice tiče nemam kao obično svaki korak izrade jer sam je radio kod tete koja ne voli kreativni nered u kuhinji, dosta je starija i shodno tome nisam želio svaki korak fotografirati jer bi mi oduzelo dosta vremena, ali je vrlo jednostavna za izradu.

Ovo nije klasična Švarcvaldica na koju su svi naviknuli, već je opet malo modernizirana i vjerujem da će Vam se svidjeti. 😃 Sastoji se od pet različitih segmenta, a ti su : prhka kora, biskvite kore, tekućina za poškropavanje ( prelijevanje ) biskvita, kreme i fila od višanja. Glavni nosioc u ovoj torti su višnje pa Vam toplo savjetujem da pričekate sezonu višanja i trešanja jer one iz kompota su jako loše. Treba pripaziti da se prhka kora ne prepeče jer ide gorki kakao u nju i može se dogoditi da tokom konzumacije ukoliko se prepeče dobije jedan zagoreni okus u ustima. Prhka kora će joj dati stabilnost. Svakako se odlučite za najtamniju čokoladu koju možete pronaći u trgovinama jer će i biskviti biti tamniji i efektiniji. 

Po receptu u fil od višanja stavlja se nekakva vrsta bijelog ( svijetlog ) pudinga, ali meni osobno se to nije svidjelo, već sam koristio obični gustin. Za sočnost biskvitnih kora tu je najbitniji taj preljev koji će dati sočnost, ali i okus same torte, no ipak i s tim preljevom treba pripaziti kako prhka kora i biskviti se ne bi previše raskvasili i kako ne biste dobili gnjecavu tortu. Treba pripaziti da slatko vrhnje ne istučete previše, a torta što duže stoji  je ukusnija i sočnija. Radio sam je u kalupu 28fi, a ukoliko ćete koristiti veći slobodno uduplajte normativ, te ćete na taj način dobiti veću i visoku, iako je meni osobno bila sasvim dovoljna i visoka po originalnom receptu dolje. 



Sastojci potrebni za prhku koru : 

  • 10 g gorkog kakaa ( koristio sam Krašev )
  • 125 g bijelog brašna
  • 50 g šećera kristala
  • p.p. ( na vrh noža )
  • 1 jušna žlica likera od višnje
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 75 g maslaca
  • 1 jušna žlica kiselog vrhnja ( koristio sam 20 % m.m. )


Postupak : 


Prosijte kakao i brašno kako bi se prozračilo i ne bi bilo grudica. Preko toga dodajte hladni narezani maslac i šećer, te žlicu kiselog vrhnja. Tijesto rukama ili pomoću miksera brzo umijesite. Oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata. Nakon što je odstojalo tijesto oblikujte prema kalupu 28fi. Na pleh od pećnice stavite masni papir za pečenje, te dodajte tijesto. Viljuškom ga lagano probodite na nekoliko mjesta i stavite u zagrijanu pećnicu na 190C cca 10-13 minuta. Kad rubovi počnu lagano dobijati boju to je znak da je pečeno. 

Sastojci potrebni za biskvitne kore :

  • 4 jaja srednje veličine
  • 70 g šećera kristala
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 20 g meda
  • 170 g čokolade ( što tamnije ) 
  • 70 g bijelog glatkog brašna
  • 30 g gustina
  • 20 g pšenične krupice
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice p.p.
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta ( po želji )
  • 1,5 dl kipuće vode
  • 0,5 dl suncokretovog ulja
  • 3 jušne žlice tamnog ruma ( za kolače ) 


Postupak : 


Šećer, jaja i med pjenasto izlupajte, a zatim prebacite u vodenu kupelj, jer će se kuhati na pari. Kuhati na pari cca 10-tak minuta neprestano miješajući. Pazite da Vam voda ne kuha, već lagano struji. Kad se zgusnulo maknite s vatre te dodajte izlomljenu čokoladu, te miješajte sve dok se čokolada ne otopi i ne dobijete homogenu smjesu. U laganom mlazu, miješajući dodajte polagano ulje, kipuću vodu i rum. Sve navedene suhe sastojke prethodno prosijte, te dodavajte postepeno u tečnu- mokru, ručno miješajući. Smjesu prelijte u pleh za pečenje ( okrugli - 28fi), te peći u prethodno zagrijanoj pećnici 180C -cca 20 tak minuta. Ukoliko niste sigurni, nakon 15 min slobodno zabodite drvenu čačkalicu i provjerite da li je biskvit pečen. Nakon što se ispekao izvadite ga van iz pećnice, te ostavite da se u potpunosti ohladi u kalupu. 

Sastojci potrebni za preljev biskvita :

  • 200 ml mlijeka ( 3,2 % m.m. )
  • 2-3 jušne žlice likera od višnje
  • 2 jušne žlice slatkog kakaa ( tipa Kraš express i sl. )


Postupak : 

Neposredno nakon što su se prhka kora i biskviti  ohladili koristite topli preljev za torte. Mlijeko zagrijte da bude dosta toplo, ali opet ne previše vruće, te dodajte slatki kakao i liker od višnje. Time obilno, ali opet pažljivo poškropite prhko i biskvitno tijesto. 

Sastojci potrebni za fil s višnjama : 

  • 600 g višanja
  • 400 ml kompota od višanja ( soka )
  • 2 pune jušne žlice gustina ( ili više - ovisno koliko želite da fil bude gust )
  • 3 jušne žlice likera od višnje
  • 50 g maslaca
  • šećer kristal ( po ukusu i ovisno koliko su višnje kisele) 


Postupak : 


Ukoliko radite s kompotom onda ga procijedite, a sok ostavite sa strane, a ukoliko radite sa svježim višnjama, tada ih posipajte sa šećerom ( po ukusu i želji ), te ostavite sa strane da puste svoj sok. U jednom dijelu kompota ( soka od višanja ) razmutite gustin, a drugi dio stavite da zakuha - baš kao i kad kuhate klasični puding. Nakon toga ubacite liker od višnje, višnje i maslac, te dobro izmiješajte i ostavite sa strane da se malo hladi. Nemojte niti previše staviti gustina kako ne biste dobili ljepilo, već nekakav balans da fil ne bude niti previše tekuć, niti previše gust. 


Sastojci potrebni za kremu : 

  • 125 ml slatkog vrhnja ( koristio sam zbregov )
  • 100 g bijele čokolade
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 800 ml slatkog vrhnja ( zbregov)
  • listići želatine ( po potrebi -  potreban normativ pogledati na vrećici od želatine ili kremfix ) 

Postupak : 

Slatko vrhnje zagrijati do točke vrenja. Maknite s vatre, te prelijte preko bijele izlomljene čokolade. Gledajte da Vam čokolada bude iskidana na podjednake komade kako bi se ravnomjerno rastopila. Miješajte sve dok se ne otopi, a zatim ostavite sa strane da se dobro ohladi. Kad se ohladi mikserom umutite. Slatko vrhnje izlupajte s vanilin šećerom, pazite da ne pretučete, te polako dodavajte kremu od bijele čokolade. Sve obavezno kasnije ručno lagano umiješajte i ne koristite mikser. Ukoliko Vam se krema učini prerijetkom slobodno dodajte koji listić želatine. Kod mene nije bio takav slučaj, baš se lijepo zgusnula, bila je kompaktna i homogena.  

Redoslijed slaganja :

Na pladanj za tortu prvo stavite prhku koru, te obložite okruglim obručem za tortu. Premažite polovicom fila od višanja, te stavite u hladnjak na 15-tak minuta. Kremu podijelite na tri jedna dijela. Prvi dio kreme premažite preko fila od višanja. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela. Prvu koru stavite na bijelu kremu. Obilno, ali pažljivo je natopite s preljevom, a zatim na to stavite drugi dio fila od višanja. Ostavite u hladnjaku 15-20-tak minuta. Izvadite van, te premažite sljedećim dijelom bijele kreme, prekrijte drugim biskvitom  i opet natopite preljevom, te premažite ostatakom bijele kreme. Ostavite najbolje preko noći da tako u kalupu odstoji, a sutradan je spremna za konzumaciju. Ukrasite je dodatnim tučenim slatkim vrhnjem, strugotinama od čokolade i višnjama po želji. 😎 Umjesto želatine u tučeno slatko vrhnje možete umutiti i kremfix.









2 komentara:

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)