Tko kaže da recepti koji obuhvaćaju i preko 20-tak različitih sastojaka uvijek moraju značiti da će takvo određeno snack, slano jelo ili slastica biti ukusno, kad se i od nekoliko sastojaka mogu napraviti vrlo kreativna i ukusna jela?! Ne volim komliciranu hranu koja se sastoji od previše segmenata, iako jako volim eksperimentirati, istraživati i učiti, a ove kiflice su živi dokaz i totalno su kontradiktorne svim drugima. Štogod da radim, radim s ljubavlju i strašću, a kad se zaželim nečega novog i nesvakidašnjog mogu i po deset sati provesti u kuhinji, pa bih tada radio gulaš od junetine sa svježim paprikama koji se peče u pećnici cca 4 sata ili bilo kakvu slasticu koja ima preko četiri različita segmenta u sebi. Takve stvari, barem meni nisu nikada bile problem, a pogotovo kada znate da će ljudi to cijeniti, da će biti ugodno iznenađeni, a na kraju balade i fino se najesti jer hrana zbližava ljude, povezuje se, čini sretnima i zadovoljnima. Takav je i moj blog s receptima : većinom tradicionalno na moderan način, ali i razna eksperimentiranja gdje svatko može pronaći nešto za svoju dušu.
Čak bih se usudio reći kako mi je tijesto bilo koje grupe bilo da radi o slanom ili slatkom draže od bilo kakve vrste mesa. Zato i volim tijesta jer su neutralna i možete ih spajati sa svim mogućim i nemogućima nadjevima, umacima, posipima i sl. Najslabiji sam na kiflice jer ih naprosto obožavam, a jedan od dražih nadjeva mi je karamelizirani luk s dimljenom kobasicom i sirom trapistom. Takve stvari nikad ne odbijam i jednostavno kako uživam u pripremi istih, tako uživam i u samoj konzumaciji istih. Uvijek kad objavljujem recepte o dizanom tijestu volim napomenuti kako je u samom startu bitno imati kvalitetno brašno, ali i druge kvalitetne sirovine koje logično utječu na okus istih. Vrlo je bitno prosijati brašno kako bi se prozračilo i očistilo od eventualnih nečistoća. Tekućina u kojoj će se kvasac dizati ne smije biti jako topla jer bi u protivnom "ispržila" kvaščeve gljivice i kvasac ne bi odradio svoje tj. dignuo tijesto. Svi sastojci trebaju biti sobne temperature i to pod obavezno. Isto tako nije isto ukoliko radite tijesto s jogurtom, uljem ili maslacem.
Maslac zna često jako stegnuti tijesto, pa znaju ispasti dosta tvrde, dok ulje daje gipkost, a jogurt mekoću.U prostoriji u kojoj radite tijesto mora biti topla i ne bi trebalo biti propuha. Uglavnom od ljudi čujem kako im to dizano tijesto ne ide nikako od ruke, no znam da možda prvenstveno ne poštivaju ta određena pravila kod izrade tijesta, a isto tako vrlo je moguće da nemaju pravi, tj. imaju krivi recept jer danas je internet prepun različitih recepata gdje fotografija ne odgovara receptu i obrnuto, a zato je opet potrebno nekakvo iskustvo. Uz pravi recept i naravno iskustvo dolaze i pozitivni rezultati i stalno ponavljam baš kao i sada kako se ničega ne treba bojati - recept obavezno prvo pročitati nekoliko puta, sve si pripremiti, a zatim prionuti na posao.
S obzirom kako su dani sve topliji i topliji malo je ljudi koji se odlučuju upaliti pećnice i cvrljiti se uz njih. Zato ove kiflice i jesu totalno kontradiktorne drugima jer nisu toliko složene i komplicirane kao one klasične. Nema dizanja kvasca, niti kvasca uopće u ovoj priči. Svi se sastojci sobne temperature umiješaju, razvaljaju, nadjenu po želji i ukusu, zamotaju i ispeku. Odlične su za razno-razne party-e, a ja sam ih radio vrlo sitne tj. bile su zamišljene kao "finger food". Osim što se vrlo brzo pripremaju ne morate se bojati da će biti suhe jer u ovoj priči sudjeluje svježi sir, punomasno mlijeko i ulje koje daje masnoću i elastičnost tijestu koji ih čine mekanim i masnim. Nadjev isto tako možete prilagoditi svojim i tuđim ukusima.
S obzirom kako u ovom receptu nema kvasca ( bilo da se radi o svježem ili suhom ), zamijenjeno je s praškom za pecivo što bi u slobodnom prijevodu značilo da ih treba što prije umijesiti, razviti i peći. Isto tako pripaziti i na temperaturu pečenja i da se ne prepeku da ne postanu previše tvrde i suhe. Ja ih osobno znam ostaviti da ostanu malo svjetlije nakon pečenja ili na dodir prstima za što je opet potrebno malo iskustva.Za one koji su intolerantni na gluten umjesto klasičnog bijelog brašna možete upotrijebiti i bilo koje drugo bezglutensko mlijeko.Osobno ih nisam probao jer se bojim da mi se neće kao takve svidjeti, a koliko znam još uvijek nemam problema s glutenom.Dakle recept slobodno prilagodite kako Vama odgovara bilo da se radi o zdravijoj ili klasičnoj verziji i mislim da ćete u obje verzije uživati. Ukoliko ste za malo promjene i za nešto malo drugačije mislim da ćete odabrati i ovaj recept, te kad ih jednom isprobate uvrstiti u svoje kuharice. I naravno očekujem Vaša mišljenja, upite i iskustva. 😊
Potrebni sastojci :
- 500 g glatkog bijelog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo (koristio sam iz DM-a onaj "bio" )
- 100 ml mlakog mlijeka ( što masnijeg )
- 100 ml ulja ( ulje po želji, ne morate koristiti klasično rafinirano, već prilagodite svojim željama i potrebama )
- 2 bjelanjka (M size)
- 260 g svježeg sira ( može posni, može ricotta... )
- himalajska sol ( po ukusu )
Dodatni potrebni sastojci :
- žumanjak
- cca 2 jušne žlice mlakog mlijeka
- sjemenke po izboru ( suncokret, lan, sezam, buča ... )
Postupak :
Kao što sam u uvodu naveo sve sastojke unaprijed pripremite, te ih ostavite najmanje pola sata na sobnoj temperaturi prije pripreme.
U dubokoj posudi u kojoj ćete umijesiti tijesto prosijte brašno s praškom za pecivo. Na to dodajte sve preostale sastojke. Koristio sam posni sir i nisam ga htio dodatno usitnjavati, već sam htio da se sitniji komadići sira vide po kiflicama i da izgleda rustikalno.
Rukama ili pomoću miksera brzo umijesite tijesto sve dok smjesa ne postane homogena.
Dobiveno tijesto podijelite na šest jednakih loptica. Svaku lopticu posebno razvaljajte baš kao što radite na isti način kod svih drugih kiflica bilo da se radi o slanim ili slatkim. Zamotajte ih na isti način, s time da svaki put tijesto povlačite ka sebi kako biste ih što je moguće više omotali. U međuvremenu dok to radite upalite pećnicu na 180 C.
Po želji ih možete nadjenuti s nadjevom po želji. Ja ih nisam s ničime punio jer je bilo posluženo i hladnih plata, a ovo tijesto samo po sebi je ukusno. Za premaz žumanjke umutite s mlijekom. Po želji možete posoliti i popapriti, te posipati sa sjemenkama po izboru. Pecite ih na 180 C nekakvih cca 30-tak minuta, manje-više ovisno o pećnici. Kiflice su i sutradan mekane, a meni osobno je taj dio najdraži jer ne volim kad su sutradan tvrde. :) Od navedene smjese sam dobio dva puna i velika pleh za pečenje od pećnice.
Jako mi se sviđa recept i bilježim ga. Ne volim ona silna nadizavanja koje ti oduzmu barem cijelo jutro ili pola dana.
OdgovoriIzbriši