Za doručak kažu da je najbitniji obrok dana, a ovi sendviči su savršeni primjer što njegovom izradom, što gledano s nutritivne vrijednosti, što vizualno. Njegovim preskakivanjem odražava se na svakoga pojedinačno. Nemamo energije, volje, oslabljena je produktivnost, a odražava se i na "liniju". Ubrzni životni tempo, stres i neorganiziranost dodatno utječu na činjenicu da ne stignemo doručkovati pa smo primorani kupovati i konzumirati "hranu u hodu" koja je sve samo ne ono što je našem organizmu potrebno. To su uglavnom ugljikohidrati (kroz razno razne pekarnice) u abnormalnim količinama koji uključuju rafinirane masnoće,šećere, bijelo brašno itd. - koji ishoduju s dodatnim debljanjem nas samih, kao i narušavanje vlastitog zdravlja. Većina nas teži ka tome da što češće i redovito doručkujemo, no rijetko kad se zapitamo što smo točno doručkovali. Ja sam osobno jako neuredan po tom pitanju i kad je doručak u pitanju, no u zadnje vrijeme više sam se posvetio doručku i to u smislu da ne jedem iz pekarnica, da ne konzumiram previše bijelog kruha... tj. gledam da bude raznolikog aspekta i svih različitih hranjivih "goriva" koja mi pomažu da započnem dan. Ako kažemo da nam je zdravlje na prvom mjestu onda bismo se trebali tome i posvetiti, no sve je više i više ljudi koji ništa ne stignu. Ja ne bih rekao kako se ne stigne. Ljudi su totalno neorganizirani ( čast izuzetcima ), glavni paravan im je da se ne brinu dovoljno o sebi samima kroz koje proizlazi neorganiziranost. Ne može mi nitko reći da ne stigne u blender ubaciti koju bananu, organskog mlijeka- jogurta ( ovisno što želi ) zobenih pahuljica, razno raznog voća i izblendati. Ne može mi nitko reći da ne stigne ispeći ili ispoširati nekoliko jaja, nasjeckati poželjnog povrća-voća i pripremiti si sendvič koji zadovoljava sve potrebe za naš organizam. Ne pripremate doručak za 10 ljudi, već za svoju obitelj, ovisno o zahtjevnosti doručka i količinama za koje smatrate da su dovoljne za konzumaciju. Jednostavno, jednostavnije i brzo, zar ne? 😀
Na fotografiji je samo jedan od trilijun primjera kako doručak može izgledati, baš kao i aranžiranje hrane.
Glavna baza je domaći jogurt ( koji kupujem na tržnici ), zobene pahuljice s dehridriranim voćem, orašastim plodovima, šipak (nar), oguljeni fileti mandarine, banane,maline, pečena bundeva, chia sjemenke...
Sendviči ne moraju biti monotoni, dosadni, identični, nekreativi i mislim da je ovo jedan od takvih primjera. Osim toga u cijelu priču ukomponirao sam domaće kiselo vrhnje koje je rađeno s organskim mlijekom, te "mozaik" sir, recept koji će također biti objavljen na blogu.Sendvič se sastoji od domaćeg kruha koji sam sam umijesio i to ona verzija "no knead bread"(recept), koji se savršeno uklopio u ovo priču zbog svoje korice koja je izuzetno hruskava, te mekane sredine kruha. Dodatnu hruskavost u ovim sendvičima doprinosi i šipak (nar )- što svojom hruškavoću, što slatkoćom i kiselinom. Sastoji se od kremastog sirnog namaza koji uključuje svježi kopar i češnjak.Osim svega navedenoga ubacio sam i čajne kobasice ( slična španjolskoj "chorizo" kobasici) koja daje ljutinu iz paprike koja se nalazi u mesu, krastavca ( salatar ) koji je po mojem mišljenju daleko bolji i ukusniji od klasičnog krastavca, ljubičastog luka koji daleko više aromatičniji od klasičnog crvenog luka i koji uglavnom koristim za salate, baš kao i luk srebrenac. Glavnu ulogu u ovim sendvičima imaju poširana jaja i avocado koji je u biti malena bomba vitamina, minerala i masnoća. Kod njega treba dodatno pripaziti netom prije kupovine da ne bude previše tvrd ili previše mekan jer vrlo lako možete upropastiti jelo u kojemu ćete ga upotrebljavati, te pred sami kraj poširano jaje koje bi također trebalo znati pravilno i tehnički odraditi.
Kod nas u Osijeku ne mogu pronaći niti jedan sendvič koji bi me ostavio ravnodušnim. Upravo suprotno jer svaki od njih je rađen po istoj koncepciji, a ta je da se uglavnom sastoji od presuhog i preslatkog peciva čija je unutrašnjost premazana margarinom, razno razne salame kojima je prodaja ravna nuli, baš kao i sireva (uključujući i opciju isteka roka ), tužne, da ne kažem pretužne "svježe" salate, u pojedinim slučajevima i kiseli krastavci koji su se osušili, sve se bazira na istom konceptu pa se često zapitam da li se boje biti drugačiji i inovativniji od drugih ili jednostavnije da skratim priču - tužno, da ne može biti tužnije. Svjestan takve situacije radije bih preskočio doručak, nego li konzumirao bilo što, a ukoliko u hladnjaku imam potrebne sirovine za doručak bez ikakvih pokolebljavanja bacam se na posao. 😀
Potrebni sastojci : ( za 4 osobe)
Začinski sirni namaz :
- 200 g sirnog namaza
- 1 puna čajna žličica svježeg kopra ( ili sušenog )
- 1-2 režnja češnja češnjaka
- himalajska sol i mljeveni bijeli papar ( po ukusu )
Dodatni sastojci :
- 2 avocada ( srednje veličine )
- chorizo kobasica ( salama, zimska - po izboru )
- 1/2 svježeg krastavca ( salatar )
- 4 jaja ( po mogućnosti iz organskog uzgoja )
- 1/2 glavice očišćenog ljubičastog luka
- himalajska sol i svježi mljeveni papar ( po ukusu )
- 100 g očišćenog šipka ( nar - po želji )
Postupak :
U gotovi sirni namaz dodajte kopar, himalajsku sol i mljeveni papar.Po ukusu i želji dodajte sitno sjeckanog češnjaka ( ili u granulama ) i kopar. Dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu, te ostavite sa strane najmanje 1/2 sata kako bi se svi sastojci ravnomjerno raspodijelili i "odradili" svoje.
Avocado očistite na način da polukružnim okretom noža lagano zarežete za 360 stupnjeva. Rukom lagano zavrtite, te odvojite. Potrebno ga je odmah začiniti i po mogućnosti premazati laganim kružnim pokretima, limunovim sokom jer dosta brzo oksidira. Začinite ga začinima po želji. Jaja za poširanje pripremite na način da zagrijete posudu s vodom koja ne smije naglo ključati.U vodu možete dodati i vrlo malo alkoholnog octa. Jaje po jaje ( pojedinačno ) stavite u manju zdjelicu. Dok voda lagano struji, promiješajte je u jednom smjeru ( da napravite tzv. "vrtlog ),te odmah nakon toga lagano ubacite u vodu i poširaje ga 2-3 min ( ovisno kakvo poširano jaje volite ). Nakon toga pomoću žlice ili francuske grabilice izvadite van, te ga odmah poslužite u određenom jelu, sendviču...
Jaje kad se prereže treba izgledati baš kako je prikazano na fotografiji tj. žumanjak se mora prelijevati.
Sve ostale navedene i druge sastojke možete ukomponirati u ovaj sendvič ili jednostavno ubaciti nekakve druge stvari koje Vi osobno najviše preferirate i volite. 😊
Divni sastojci, divno jelo. Za mene više ručak nego doručak jer ne doručkujem ovako, nego više evropski.
OdgovoriIzbriši