Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

subota, 9. lipnja 2018.

[400-ti post :] Teleće roladice nadjevene julienne povrćem


Krumpir naš svagdašnji, sjetim se tih riječi kad god dođem u doticaj s njime. Kuhan, pečen, punjen, pržen, gratiniran, pa čak i kod izrade određenih za koju tortu ( i to slatku ) možete pronaći recept kod mene na blogu. Ovisno i o kakvom i kakvoj vrsti krumpira govorimo. Dobiveni produkt takve torte od krumpira je tada bio pozitivno iznenađujuć jer je vrlo teško odgonetnuti da se u torti nalazi krumpir. Naime, okusom kreme u kombinaciji s kiselkastom marmeladom (pekmezom, džemom) daje savršenu "combo" kombinaciju, a okusom je kao da ste umjesto krumpira stavili kestena. Ukoliko je još niste isprobali imate priliku za to, no pričekajte jesen/zimu kada bude bilo starijeg krumpira - ne valja raditi je sad s mladim krumpirom. Crveni je za pečenje, žuti(bijeli) više pogodan za kuhanje.Tu teoriju treba provoditi i u praksi, jer za sve svoje "zašto" ima ima uvijek i ono svoje "zato" i obrnuto. Za one koji ne znaju potječe iz Južne Amerike, a kod se pojavio negdje kasnijih godina 18.st.   Krumpir je zaista višenamjenska sirovina s kojom možete raditi sve što Vam padne na pamet. Meni osobno klasična kašica od krumpira, kao prilog mesnom jelu savršeno odgovara sa svime i svačime, tj. uz svaki mesni prilog može kašica od krumpira, s naglaskom da je tehnički dobro odrađen. 😀😁 O tome sam pisao u jednom od prethodnih postova na blogu. S obzirom kako je sada ovaj recept već 400-ti na blogu dosta dugo sam se i dvoumio da li da taj jubilarni i zaokruženi bude slatki ili slani, odluka je pala na slani jer u zadnje vrijeme pretjerujem sa slasticama. 😂😂

Ovu su mesne roladice koje nisu klasične kako je svatko već vidio. Ove su nadjevene s julienne povrćem (krupnijeg reza ) s finim i blagim povrtnim umakom i jelo u kojemu nema pretjeranog "otpada" jer se ovdje sve može i treba iskoristiti. Kako prema hrani i slasticama treba pristupati s strašću i emocijama, isto tako treba i svaku sirovinu ispoštovati, a ne bi bilo niti naodmet pozabaviti se kompostiranjem kuhinjskog "otpada" pogotovo ukoliko uzgajate vlastito voće,povrće i začinsko bilje. Svi su diljem ove planete vidjeli i znaju uzeti komad mesa te ga nadjenuti s kojekakvim kriškama suhomesnatih proizvoda, sireva i dr. Ovo je malo drugačija priča, drugačija oku, ali i nepcu. Pripazite na pravilni odabir krumpira, nemojte koristiti meso buta (oraha), već uzmite alternativiju verziju kao što je "ruža" koja je daleko mekša i termička obrada je kraća i pripazite da povrće bude i ostane al dente, a  kod izbora mesa možete koristiti svinjetinu, junetinu ili u ovom slučaju teletinu i to dio od ruže koji je najmekši kako biste dobili najsočnije mesne roladice ili  ovisno što više volite i najčešće konzumirate. 😉


Sastojci za 4 osobe :

  • 1 kg telećeg buta ( ruža )
  • 300 g sušene i dimljene slanine/pancete ( po želji )
  • 1 manji poriluk
  • 2-3 srednje svježe mrkve
  • 2 srednje tikvice  
  • mesni temeljac ( po potrebi )
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • himalajska sol i svježe mljeveni šareni papar ( po želji i ukusu )


Dodatni sastojci: 

  • 600 g bijelog (žutog krumpira )
  • 2 jušne žlice maslaca
  • himalajska sol ( po potrebi )
  • vruće punomasno mlijeko ( po potrebi - jer sve ovisi o vrsti krumpira )


Postupak : 


Povrće dobro operite pod mlazom vode, te ga narežite na  julienne (u ovom slučaju malo krupniji julienne, te ostavite u vodi sa strane da malo omekša. 



Meso izrežite na odreske deblje sredine ili prethodno možete zamoliti u mesnici da Vam mesar taj dio obavi, a Vama uštede na vremenu. Zarežite svaku žilicu na mesu kako tokom termičke obrade meso se ne bi stisnulo ( i iskovrčalo se - kako bih najjednostavnije pojasnio 😂). Istucite obje strane s batom za meso, a zatim posolite i popaprite. Na svaki dio mesa (odreska ) ravnomjerno rasporedite julienne povrće kako je prikazano na fotografiji, a zatim lagano zarolajte. 

 

Po želji na svaku roladicu dodatno možete dodati kriške slanine ( pancete ) te zarolati i učvrstiti s devenim čačkalicama ( ili onim metalnim od inoxa) kako se meso tokom sotiranja ne bi presušilo, a ujedno i kako biste dobili dimljeni okus - što na mesu, što u umaku. Meso sotirajte na blagoj temperaturi pazeći da ga ne presušite i dok se na mesu ne napravi lagana karamelizacija.U međuvremenu krumpire ogulite, te ih stavite kuhati. Ostatak pripreme kašice od krumpira dalje pripremajte kako sam objasnio u prijašnjim receptima. Ostatak masnoće na kojoj ste sotirali meso obavezno ostavite sa strane jer na tome ćemo raditi umak. 

 


 Sada na tu masnoću dodajte ostatak povrća s kojima ste nadjevali teleće roladice, a vjerujte da ćete imati i viška i to je nešto što mi se sviđa kod ovog recepta kako sam i u uvodu naveo da nema bacanja hrane i kako se sve može iskoristiti - samo je potrebno malo volje, ljubavi, kreativnosti i nešto malo vlastitog iskustva. Povrće pirjajte sve dok ne omekša, a zatim podlijte s mesnim ili povrtnim temeljcem, dodajte vrhnje za kuhanje, posolite, popaprite i doradite okus. 

 

Umak dobro razradite i usitnite sa štapnim mikserom, a po potrebi protisnite kroz gustu cjediljku. Vratite natrag na vatru i ostavite da lagano počne kuhati. Sljedeća faza je dodavanja mesnih roladica u umak. Kuhajte ih na laganoj vatri sve dok meso u potpunosti ne omekša, pazeći da se povrće ne prekuha. Poslužite toplo uz Vama najdražu sezonsku salatu po izboru. 😉

 








Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)