Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 17. srpnja 2018.

[Kremoznost krema :] Tagliatelle s kremom od avocada, lososom i poširanim jajetom


Možete li si zamisliti svijet bez tjestenine i to mislim na bilo koju vrstu tjestenine?! Ja osobno ne mogu jer ima višestruke namjene od predjela do deserta što je čini dodatno zanimljivijom i u širokoj upotrebi diljem cijele planete. Nisam od onih ljudi koji nisu konzumenti tjestenine jer se boje da ne dobiju dodatne kilograme. Moj moto je taj da treba sve u normalnim i određenim granicama konzumirati iliti prosto laički rečeno -neka su sirovine u prehrani svakog čovjeka što raznolikije, ukoliko je to moguće, jer ako idemo nekakvom logikom da mjesečno pripremate 3-4 puta tjesteninu na vašem meniju, tada je i logično da se zapitamo koliko samo ugljikohidrata unosimo u naš organizam. Ja sam neopisivi fan tjestenine i ne bih si mogao zamisliti život bez nje, a mislim i da svi objavljeni recepti na mojem blogu pod opcijom( iliti labelsom ) "jela od tjestenine", govori dovoljno o svemu. 😁Odmah iza tjestenine, bok uz bok dolaze jaja -u ovom slučaju poširana jer meni osobno nema boljeg zgušnjivača i kremoznosti koliko jedan,dva,tri,četiri, pet...😃 žumanjaka može dati. Oni koji su intolerantni na gluten u ovu verziju možete ubaciti bilo koju drugu vrstu tjestenine koja u sebi ne sadržava gluten, slično i s jajima - osobe koje ne konzumiraju životinjske nusproizvode neka u ovom jelu slobodno izostave žumanjak. 

Avocado je namirnica s kojom ne radim vrlo često, baš kao i s mangom jer su to proizvodi koji u trgovačkim centrima nemaju realnu cijenu, tako da ih kupujem uvijek kada su na akciji. Avocado kao takav rijetko kada završi u nekakvom smoothie-ju ili fruity-u jer se baziram na drugačijim i određenim recepturama za određena jela koja i nisu baš tako svakidašnja, te gledam da ih iskoristim do maksimuma. Koru avocada kompostiram, a sjemenku posadim, tako da nema nikakvog otpada što se njega tiče.Isto kada avocado kupujete pripazite da nije previše mekan ( tj. prezreo) jer je vrlo osjetljiv i što duže stoji u prezrelom stanju gubi organoleptička svojstva. Radije se odlučiti uzeti malo tvrđe primjerke jer će on stajanjem sazrijevati i omekšavati. Kao što su tjestenina i jaja - tako i u ovom slučaju avocado je jedna jako zanimljiva, hranjiva i zdrava namirnica koja isto tako ima širokunamjenu u kuharstvu i slastičarstvu. Osim slanih delicija, od njega možete raditi i puno slatkih stvari, neutralan je u smislu da vam neće previše predominirati ili zamaskirati određenu sirovinu, gotovi proizvod i sl. Što se poširanja jaja tiče o tome sam pisao u jednom od pretrošlih recepata i nemam se namjeru ponavljati jer je vrlo jednostavno - znate ili ne znate. Ovo je jelo koje Vam neće oduzeti previše vremena, a biti ćete zadovoljeni i opskrbljeni sa svim potrebnim hranjivim "gorivima" doslovno cijeli dan.  Ovo je kombinacija koju sam dosta dugo pikirao, jako davno isprobao ovaj recept i evo ga, tek sada dolazi na blog. 😁 S obzirom kako se na blogu mogu pronaći i puno jela za koja je potrebno izdvojiti malo više vremena, ovaj je totalno kontradiktoran svim dosadašnjim i neka glavna poanta ovog recepta kao i samog jela bude neka bude brzo, kreativno, zabavno, zdravo i lijepo oku - jer je to je najbitnija stvaka svake osobe koja se bavi prehrambrenim sirovinama i hranom. 😊


Sastojci potrebni za 4 osobe : 


  • 500 g sušene tjestenine tagliatelle ( ili bilo koja druga po Vašem izboru )
  • 4 jaja ( cijela - za poširanje )
  • 1 veći komad svježeg ( i zrelog ) avocada
  • 1/2 limuna ( limunovog soka )
  • 2 jušne žlice hladnog prešanog maslinovog ulja
  • himalajska sol i svježe mljeveni šareni papar ( po ukusu )
  • 1 jušna žlica ribanog parmezana ( po želji )
  • 2 jušne žlice čvrstog jogurta
  • 200 g sušenog lososa ( ili bilo koje druge dimljene ribe - po izboru )
  • svježa rukola ( po želji ) 

Postupak: 

Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način ili s uputa s vrećice. Pripazite da Vam ostane al dente. Odmah ocijedite i nikako nemojte ispirati tjesteninu s vodom jer tada s nje "skidate" onaj fini škrobni dio i tjestenina gubi na kvaliteti. Pomiješajte s jednom jušnom žlicom hladno prešanog maslinovog ulja, te odložite sa strane. Avocado očistite i uklonite sjemenku. Meso avocada prebacite u dublju posudu. Posolite, popaprite i dobro ga izradite štapnim mikserom. Pokapajte s limunovim sokom kako avocado ne bi oksidirao, a zatim još jednom ručno izmiješajte. Ubacite čvrsti jogurt i parmezan, te opet izblendajte. Svakako isprobajte okus kreme, a zatim po potrebi i vlastitom nahođenju dodajte nešto ukoliko nedostaje. 


  

 Jaja blanširajte u posoljenoj vodi u koju ste dodali vrlo malo alkoholnog octa, te ostavite da voda počne lagano strujati. Lagano ubacite jaje po jaje ( pojedinačno ), te ga kuhajte cca 3-4 minute. Izvadite šupljom grabilicom, te odložite na papirnati ubrus da upije višak vode.  Toplu tjesteninu izmiješajte s kremom od avocada, složite svakoj osobi po jedno blanširano jaje, a na vrh stavite svakome po malo dimljenog lososa, posipajte dodatni svježim mljevenim šarenim paprom, ribanim parmezanom i svježom rukolom.Po želji u ovo jelo možete ubaciti i kojekakve razne orašide.










Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)