Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 24. kolovoza 2018.

[ Bez muke :] Kruh koji se ne mijesi


Kada ste zadnji puta umijesili svoj domaći kruh? Ne sjećate se, zar ne? Vjerojatno ne znate, nemate volje, mislite da su potrebni sati kako bi se izradio i sl? Ovaj kruh će Vas uvjeriti da je s ovakvim kruhom, kao i s njegovom izradom sasvim drugačija priča. Naime, ovo je kruh u koji ide identična količina vode, a u nekim slučajevima i veća količina od brašna. Upravo ta voda doprinosi vlagi u samom kruhu, pa je onda takva vrsta kruha duže svježa,puna "puljaka" (kako je moja mama znala reći) , ima veću težinu od bilo koje druge vrste kruha, mekan i sočan. Isto tako bilo bi dobro vodu zamijeniti domaćom sirutkom koja doprinosi drugačijom, boljom i finijom strukturom kruha, kao i finijom-hruskavijom koricom. 
  
Vrlo bitna činjenica je i ta kako ga  treba pravilno skladištiti kako bismo očuvali njegovu kvalitetu. Možete ga već sada umijesiti, a rano ujutro ga stavite peći - to je poanta cijele ove priče. Što se brašna tiče tu možete zaista improvizirati s čime god želite - meni osobno je najdraže pirovo i crno brašno u kombinaciji ili jednostavno ga napravite od bijelog brašna i po mogućnosti da je iz ekološkog uzgoja jer ovo što mi danas kupujemo nije kvalitetno, izbjeljeno je i tko zna na koji način dobiveno. Po želji u tijesto i na vrh kruha možete ubaciti raznorazne Vama najdraže sjemenke i žitarice, ista stvar se odnosi i na kvasac -koji može biti suhi ili svježi, a isto tako možete napraviti i svoj alternativni kvasac tj. "starter" za kruh. Na blogu već postoji jedna verzija takvog kruha pa ukoliko ste ga propustili evo - OVDJE Dakle, već ga sada možete umijesiti ( sami postupak ne traje niti 10 minuta), a sutra ujutro ili tokom prijepodneva  možete ga staviti peći i vjerujte mi na riječ kada ga budete probali da ćete zaboraviti na sve dosadašnje kruhove koje ste kupovali ili nekakve drugačije vrste domaćeg kruha koje ste isprobavali. 😊

Sastojci potrebni za kruh : 

  • 500 g bijelog glatkog brašna
  • 360 crnog brašna ( pirovog, raženog, zobenog ... )
  • (ovdje možete i obrnuti normativ - dakle može biti i 500 g crnog, pirovog, raženog brašna,a 360 g bijeloga ) 
  • 16 g himalajske soli
  • 2g suhog kvasca
  • 650 ml hladne sirutke ( ili vode )


Postupak : 


Od navedenih svih sastojaka umiješajte gustu i ljepljivu smjesu, te prekrijte prozirnom folijom, a zatim suhom kuhinjskom krpom. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 15-20, a može i do 12 sati. U ljetnim danima preporučujem kad radite s dizanim tijestom - nemojte ga toliko dugo vani ostavljati jer ćete u protivnom dobiti octenu kiselinu i tijesto kao takvo više nije nizašto i možete ga baciti. Znači kad ga fino umijesite spremite ga u hladnjak na 3 ili 4 C, a sutradan neposredno prije pečenja izvadite ga van hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi da se zagrije. Što tijesto duže fermentira biti će bolje! Nakon što je odstojalo nekoliko sati, tijesto za kruh prebacite na DOBRO pobrašnjenu radnu površinu.Rukama razvucite u oblik kvadrata, te preklopite unutrašnje  stranice ka sredini kao o oblik pisma. Nakon toga prebacite na dobro pobrašnjenu kuhinjsku krpu i ostavite da se dodatno diže od 1-2 sata. 


Nakon toga prebacite u vruću posudu s poklopcem  koja se prethodno zagrijavala na 250C. Ispod te tepsije stavite posudu s vrućom vodom jer će ona u ovoj priči stvarati paru u pećnici koja će dati hruskavost kruhu. Pecite poklopljeno 30min na 250C, a nakon toga maknite poklopac u kojemu pečete kruh, te ga nastavite peći dodatno još 10-15 min. E da, a sa satarašem ovaj kruhao kao da je izašao iz raja!Isprobajte i javite se povratno s fotografijama i mišljenjima! 😎






2 komentara:

  1. svaka čast na receptu, ali... u svim receptima do sada nitko ne objašnjava kako se riješiti viška brašna kod preklapanja kruha, on jednostavno ostane i ne 'upije' se u tijesto - to se, uostalom, vidi i u Vašem kruhu. znači, dobro pobrašniti, ali preklapati kako se može, bez zahvaćanja dodatnog brašna jer će to brašno ostati sirovo u kruhu.
    druga stvar, doista je glupo postavljati posudu s vrućom vodom u pećnicu ako se kruh stavlja u posudu s poklopcem (zagrijanu ili ne) jer ta voda ne čini baš nikakvu razliku - osim što posuda može popucati/puknuti od silne pare. puno je bolje, ako se već želi dodatna para, pošpricati kruh finom špricom kao i poklopac, poklopiti i peći prvih 30 min poklopljeno, a onda otklopiti da se zapeče. to su samo moja zapažanja nakon xy ispečenih kruhova na hladni ili zagrijani način, brzi ili spori - kako god, kombinacije su neizmjerne.
    čestitam na blogu, neke sam stvari 'ukrala' u svoju bilježnicu s receptima, a još veći zagrljaj, iako je korona, Vama, Slavoncu, i to još Igoru, od jedne Slavonke, koja nije Igor... xo

    OdgovoriIzbriši
  2. šteta što se komentari ne objavljuju...

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)