Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 25. listopada 2018.

[Štetiš samom sebi:] Pampushke


Jeste li svjesni koliki smo robovi (čast iznimkama ) lažnim idealima i pretvaranjima koliko smo dobri, odlični, ma najbolji u svemu, štogod da radimo? S takvim stavom si ne pomažemo, već dobivamo kontraefekat. Što posijemo to i žanjemo, prosto k'o pasulj zar ne? Ali ne mislim,niti planiram da tu držim i pišem o kojekakvim moralnim načelima, o bontonu i etici, držim propovijedanja, već ću da se zadržim na glavnoj temi, o temi o ovom blogu, a to su ugostiteljstvo i hrana. Slična priča,kao ova u trenutačnom uvodu je slična s ljudima koji "zdravo" žive ili barem vjeruju u zdravi život. Svi su rekreativni, idu na joge, pilates, dižu utege i kljukaju se sa steroidima svih aspekata. Mislim baš me briga,nisam njihov sugovornik,ne živim u takvim uvjerenjima i stavovima i ne vole me, niti me je to pretjerana briga. Poanta ove priče je ta da svi pokušavamo zdravije živjeti, tj. brižnije i pametnije, ali nitko od Vas se zasigurno nije zapitalo :"da li se ikada zapitate ili ste se zapitali i razmišljate li o onome  što ždere Vas"? Ždere Vas što financijska situacija, ždere Vas što morate danas nešto novo skuhati, a nemate volje. Ždere Vas što niste obnovili garderobu ili preuredili prostor u kojemu živite. Ždere Vas što će cijeli tjedan padati kiša,ždere Vas jer nemate najnoviju verziju mobilnog uređaja. Ja sam za realnu istinu, istinu i samo istinu. Govorim i pišem samo istinu. Rijetki to primjete, a još rjeđi žele čuti pravu istinu, istina koja će im biti izrečena u lice, oči u oči.


Gdje god da jeste, na bilo kojem mjestu da ste - uvijek govorite i zalažite se za istinu i vidjeti ćete uistinu situaciju i ljude pravim očima. Dalje je Vaš put, koji ćete prihvatiti ili odbaciti od sebe. Baš si štetimo. Ne vjerujem kad mi danas netko kaže kako ne stigne nešto skuhati ili pripremiti. Za hranu svatko ima vremena, a za konzumiranje iste neću niti komentirati. Na to mislim i na one osobe koje se zdravo hrane. Zamislite da si takva osoba danas neće pripremiti obrok (mislim na pravi obrok, kuhani obrok), a ne nekakav snack/namaz/industrijski proizvod (obrok). Takva osoba se kao fol predstavlja robom svojih ideala, a kasnije vidite kako ta osoba zapravo sve jede i ne bira baš previše. Ako stojiš iza nekakvih prava i načela, onda ih se i drži. Slična priča je i s "zdravim trgovinama (ne svima, da me ne shvatite krivo), koji kao prvi, najbitniji faktor, a taj je da ih većina nema licence, niti priznanja i sl. tome za svoje proizvode, a uvjerili bi čak i vraga kako je uistinu vrlo dobro za nas, a uzgojeno i pripremljeno je na tko zna koji način.

Slična stvar je i s ugostiteljskim objektima koji nude "zdrave obroke", a robu nabavljaju iz najjadnijih trgovina  (provjerena informacija) i to namirnice koje i čije podrijetlo kao i uzgoj jednostavno ne znamo, ne znamo apsolutno ništa, jer nitko ne ulazi u srž problema i diskusije, već svi zabijaju glavu u pijesak, misleći kako će se problemi sami od sebe riješiti. Uzmimo npr. jedan ugostiteljski objekat koji dnevno-tjedno kupuje voće i povrće iz supermarketa,a orašide iz jednog manjeg trgovačkog lanca. Takvi proizvodi nisu ekološki uzgojeni, nije zadovoljena njihova norma i kvaliteta, podrijelo takvih sirovina je upitno,a o tretiranju tog voća, povrća i orašida nitko ne zna. To je osnovni problem, a zatim ga slijedi njegova smiješna nabavna cijena, tj. ti ljudi će uvijek kupovati tamo gdje je jeftinije, kako bi što manje uložili, ali će Vam zato na računu nakon konzumacije zapapriti nerealnu cijenu koja i nema veze s normativom, te će Vam još i reći kako je to sve zapravo zdravo što oni nude, a većina će Vas slagati onako kao šećer na kraju - kako je to sve što oni nabavljaju iz ekološkog uzgoja. O termičkoj obradi neću raspravljati jer većina ih "ubija hranu" pa su Vam sve dodatne nutritivne vrijednosti "odletjele u zrak", hrana kao takva postaje bljutava, bez okusa i mirisa jer je niti začiniti ne znaju na pravi način i drugi niz bitnih faktora.


  Ja osobno uzgajam biljke i voćke i to na ekološki način, bez upotrebe ikakvih pesticida i dr.otrova i znam što znači uzgajati svoje ,znam što znači skuhati-pripremiti slasticu i gledam na to sasvim drugačije, više volim ali prvenstveno cijenim. I onda se kasnije pitamo zbog čega smo bolesni. Doći će vrijeme kad hrana koju kupujemo bude totalno neadekvatna, te ćemo se okrenuti prirodi i vlastitom uzgoju svojeg voća,povrća, začina i začinskog bilja, samo je pitanje vremena kada i kada će se ljudi osvjestiti. Kad štetimo samima sebi, kažnjavamo se. Život je samo jedan, volite ga i prihvatite kao takvoga, grlite, ljubite i volite se jer to je jedina i prava istinu za koju mogu reći da kao takvu ljudi mogu podnijeti. 💓😍


Pampushke (PAHM-poosh-kee) je jedno od poznatijih peciva Ukrajine, ali i djelomično Rusijom, ovisno kako je tko prenio. Sastojci su kao kod dizanog tijesta, s time da se nakon pečenja odmah prelijeva s preljevom od češnjaka i masnoćama kao što je  (maslinovo ulje, maslac, svinjska mast - ovisno kako tko preferira i voli), te najčešće po čemu je poznato, a to je da se jede uz popularni borsch i ukha (koja je opet vrsta ruske juhe), za koji ću isto tako objaviti svoju verziju. Pampushke mogu biti pečeni u pećnici ili prženi u dubokoj masnoći, opet ovisno kako tko radi, a isto tako postoji ista verzija tijesta s različitim voćnim punjenjima i posipano šećerom u prahu - kao kod nas krofne (prženo u dubokoj masnoći) ili buhtle (pečeno u pećnici ). S obzirom koliko sam "gladan" novih znanja, novih vještina i nove hrane prije više od tri godine istraživao sam drugačije kulture i kuhinje, pa mi je za oko zapelo ovo pecivo.


Ovo pecivo strukturom i mirisom odlikuje pravom kruhu ( čak i ukusnije ), nije mekano kao peciva,kiflice i dr. i zato se odlično uklapa u priču s pampushkama i ukhom,a pogotovo ako ste ljubitelj češnjaka i finog mirisnog domaćeg kruha. Priprema i nije toliko brza jer govorimo o kvascu i domaćem kruhu za koji ćete morati izdvojiti ipak nešto malo više Vašeg vremena,baš kao i kod svake izrade dizanog tijesta. Nemojte forsirati i jurnjati da ih što prije napravite, već si izdvojite malo Vašeg dragocjenog vremena, zasučite rukave i napravite ova prefina peciva ukoliko još do sada niste. Isto tako Vam savjetujem da uduplate, pa možda čak i utrostručite normativ jer su jako zarazne, a meni osobno svi proizvodi (naročito slani ) su slaba točka, te ih često pripremam. Prije više od tri godine kako sam maloprije naveo po prvi puta sam ih radio u udruzi Slama, gdje su od tada postala tradicija svake Slame jer jednostavno više niti jedna Slama ne može proći, a da pampushke ne budu na jelovniku.😁


Izvana imaju tanku, mekanu i hruskavu koricu, dok su iznutra mekane i pahuljaste. Ukoliko Vam ostane veća količina ispečenih, skladištite ih na pravilan način kako biste sačuvali njihovu svježinu. Radio sam ih na bezbroj načina, nešto oduzeo, pa dodao, te došao do jednog savršenog normativa koji je po mojem ukusu. Neke sam čak i punio s nadjevom od šunkarice i sotiranih šampinjona s origanom, no u izvornom i iskonskom obliku pampushke (slana verzija) nije punjena, već dolaze u obzir voćni nadjevi i voćna punjenja. Za koju god se verziju odlučili, siguran sam da će Vam se svidjeti. Idelano je i pogodno za vegetarijance uz povrtne i mliječne namaze, sireve, za doručak, te prilog neizostavnom borschu. Što se "bula" tijesta i njegove veličine tiče, možete ih raditi od 50-100g ovisno kako najviše preferirate. Ukoliko ih budete radili od 50g, tada koristite kalupe promjera 30-35",po želji možete koristiti okrugle ili kockaste. Dolje na kolaž fotografiji možete vidjeti jedne od mogućih verzija (slanih).


Sastojci :

  • 12 g suhog kvasca
  • 150 ml mlake vode
  • 1 jušna žlica smeđeg šećera (ili bilo kojeg drugog upotrebljavate )
  • 1/2 jušne žlice himalajske soli
  • 3 cijela jaja ( po mogućnosti iz ekološkog uzgoja -BEZ LJUSKI 😂😁 )
  • 200 ml mlakog jogurta 
  • 700-800 g glatkog bijelog brašna (opet po mogućnosti iz ekološkog uzgoja, nekakvog OPG-a i sl. s time da možete raditi i kombinaciju s raženim,pirovim i dr. brašnima) + za posipavanje radne površine

Dodatni sastojci : (nema posebnih mjera, već se radi odokativno - ovisno koliko volite češnjak )
  • očišćeni češnjak
  • himalajska sol
  • masnoća ( po želji , suncokretovo ulje, maslinovo, maslac, svinjska mast, biljna mast...)


Postupak :

Kvasac otopite u mlakoj vodi, malo promiješajte i ostavite cca5 minuta sa strane da odstoji. Zatim dodajte sve preostale sastojke osim brašna. Miješajte ručno, sve dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim postepeno dodavajte brašna po potrebi, tek toliko da dobijete mekanu i homogenu smjesu, Oblikujte u veliku kuglu, te prebacite u posudu u kojoj će se tijesto dizati, te koju ste prethodno premazali s uljem (masnoćom ). Prekrijte prozirnom folijom, te odložite na toplo mjesto bez propuha, te ostavite najmanje 1 h da fermentira i da se gluten počne otpuštati. 


Nadošlo tijesto koje je fermentiralo prebacite na radnu površinu koju ste prethodno posipali s brašnom. Zatim podijelite na 16 jednakih komada - ovisno o normativu da li je on običan, dupli, trodupli  i tom logikom ćete dobiti više manjih pampushka ili ih možete raditi veće. 


Formirajte malene loptice tijesta u bule, te ih opet ostavite na toplome da se dižu. Pleh za pečenje obložite masnim papirom za pečenje. Nadošlo i fermentirano tijesto poslažite u pleh za pečenje, te ih po želji premažite s uljem. Slijedi treće koje je i posljednji dio/faza dizanja tijesta, netom prije nego li ide na kvarcanje u pećnicu. 😀 Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220C, te ih pecite sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu zahvaljajući jogurtu, mliječnom šećeru, dodanom šećeru i šećeru iz brašna. Dok se one kvarcaju u pećnici, Vi pripremite preljev od masnoće, češnjaka i svježeg sjeckanog peršinovog lišća. U dublju posudu dodajte maslac, vrlo ga lagno zagrijte, a zatim dodajte sve preostale sastojke. Vrlo kratko termički obradite. Ukoliko ne volite češnjak, možete ga slobodno izbaciti ili ubacite nešto drugo, po želji.😏




Na gotove i pečene pampushke odmah prelijte s tim preljevom. Prekrijte s mokrom (ne natopljenom) kuhinjskom krpom, te ih ostavite da se lagano prohlade. Poslužite samostalno, uz doručak, kao pecivo za sendviče, te uz neizostavni borsch ili ukhu. 😋😋








Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)