Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 30. svibnja 2019.

[Balansiranje okusa:] Potage od graška s maslacem od bundeve



Juhe su zbog raznih sastojaka višestruko korisne za ljudski organizam, hranjive su i zasitne, pogotovo krem juhe. Opskrbljuju organizam tekućinom, stimuliraju tek i potiču probavu. U pravilu ih poslužujemo kao drugi tanjur iza hladnog predjela ili kao predjelo koje otvora apetit. Rekao bih kako su vrlo bitne i važne za duh i tijelo. Koliko puta ste nakon završetka s konzumacijom juhe čuli :"Ova juha dušu liječi"? O tome govorim.
Juhe dijelimo na : guste, krem, bistre i kašaste, ali također i na zimske,ljetne ali i isto tako na voćne.

BISTRE JUHE... : obične bistre juhe,pojačane krepke juhe i specijalno pojačane krepke juhe.
GUSTE JUHE: ragu juhe, krem juhe, kašaste juhe i narodne juhe.
DODACI - PRILOZI JUHAMA : domaća tjestenina - rezanci, krpice, tarana, prženi "grašak", tvornička tjestenina, te specijalni prilozi tipa: fritati ,profiteroli,riža, knedle od grisa i jetrica i sl. 
Dobru juhu čine dobri sastojci. Dobra se juha može spremiti i poslužiti za koju minutu, jednako ukusna kao neka za koju ste potrošili sate na izradu iste. Juhe su jedna od onih stvari koje zaista svatko može skuhati. Može to biti jednostavno kuhanje nekoliko vrsta povrća, uz malo dodavanje okusa i temeljca. Na Vama je samo da se odlučite za određenu vrstu juhe. Mene osobno najviše veseli to da juhu možete pripremiti od bilo čega, te će uz malo mašte postati stvarno slasna. Općenito kad god kuham juhe (bilo koje vrste), kuham je uvijek za više osoba, pa čak i kad je sam jedem. Naročito bistre juhe koje kasnije smrznem i uvijek u pripremi imam dodatne tekućine za podlijevanje različitih vrsta jela. Iako zamrzavanje juha i nije baš odlična opcija, opet je i uvijek će biti bolja od onih instant gotovih juha iz vrećica,kocki i sl. Mama i bake tako svake nedjelje nisu mogle zamisliti uvod u jelo bez juhe. Bilo ih je i tokom obiteljskog okupljanja, povodom rođendana, blagdana i sl., a najviše je bila zastupljena pileća ili kokošja bistra juha s domaćim rezancima.Nikada ih nisam odbijao jer sam uvijek nakon konzumacije osjećao se lagodno, "duša mi je bila izliječena". Nastavio sam takvom tradicijom, pa čak bih rekao i mnogo više i češće nego li su mama i bake ih radile. 
Ova juha spada u skupinu "potage"juha. Potage označava pojam za sve guste juhe  neovisno o kojim i s kojim namirnicama ćemo raditi juhu. S graškom nemam nikakvih problema, naprosto ga obožavam u svim mogućim varijantama i načinima pripreme, a najdraži mi je u proljeće kada mu je sezona i vrlo mi je bitno upotrebljavati sezonske namirnice.Vrlo ga je lako i jednostavno za uzgojiti. Grašak je tada mnogo slađi, punog i zaokruženog okusa škroba i zahtijeva kraću termičku obradu. Kako ovaj potage ne bi bio samo običan potage odlučio sam se malo zaigrati i dati joj jednu novu razinu, moderniju.Uz dodatak svježe melise, mente, vlasca i cvjetova vlasca, baš kao i suradnja s Organica Vite koje sam ukomponirao u ovu juhu, a to su maslac od sjemenki bundeve i hladno prešano ulje od konoplje.  Iako će za neke ovo možda biti znanstvena fantastika - vjerujte mi da neće, dapače oduševiti će Vas njezini okusi. Kod ove juhe je jako bitno dobro izbalansirati sve okuse, a opet s pojedinačnim sirovinama ne pretjerivati kako ne biste "zamaskirali" pravi okus domaćeg mladog graška. Melisa i svježa menta ovdje igraju najveću ulogu kako bi juhi dali "svježinu", cvjetovi vlasca osim što su aromatični i blagog okusa vlasca daju boju i okus, dok maslac od bundeve i ulje od hladnog prešanog ulja konoplje daje jednu fini i blagi zemljani i orašasti okus. Ili drugim riječima, ovisno koliko ćete čega dozirati i u kojim omjerima.

Sastojci za 6 osoba :
  • 1, 5 kg svježeg mladog graška ( ili smrznutog, s time da 2/3 graška skuhate, a ostatak na kraju - pročitati recept do kraja)
  • 3 srednje glavice crvenog luka
  • 2 komada (očišćenog žutog krumpira)
  • 1 srednja glavica češnjaka (očišćeno i sitno nasjeckano)
  • 2 grančice svježe melise
  • 3 grančice svježe mente
  • 1 manji svežanj svježeg vlasca
  • povrtni temeljac ( ili voda - po potrebi, ali svakako pripremite malo veću količinu )
  • 3 jušne žlice maslaca od bundeve 
Dodatni sastojci :
  • himalajska sol i svježi mljeveni bijeli papar (po ukusu )
  • hladno prešano ulje od konoplje
  • cvjetići vlasca ( za aranžiranje juhe )



Postupak : 
 
Na plitkoj masnoći ulja od konoplje pirjajte očišćeni crveni luk sve dok se ne počne lagano karamelizirati. Dodajte dio graška, te nastavite poklopljeno pirjati 5-8 minuta. Podlijte s povrtnim temeljcem ili vodom, te dodajte krumpir isječen na sitnije kocke i nasjeckani češnjak. Krumpir možete i ne morati dodavati,ja sam ga dodao kako bih dobio gušću juhu-potage. Nastavite s kuhanjem sve dok krumpir ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte maslac od bundeve, svježu melisu, mentu i manji svežanj svježeg vlasca, te još jednom kratko prokuhajte. Procijedite kroz gustu cjediljku, te obavezno propasirajte neovisno koristite li mladu ili stariju sortu graška, jer njegova opna je puna celuloze i meni osobno je mnogo bolje i ukusnije propasirati. Nikako Vam neće ovdje niti štapni mikser pomoći. Ostatak juhe prebacite u odgovarajuću posudu za kuhanje, te po potrebi podlijte s temeljecem ili vodom, ovisno kakvu gustoću juhe želite. Ubacite ostatak grašak, svakako tokom kuhanja juhu isprobavajte i dodatno dorađujte okus.

 
 
Grašak treba dominirati okusom, ali isto tako se treba osjetiti i okus maslaca od bundeve kao i svježe začinsko bilje. Prokuhajte još nekoliko minuta, te poslužite odmah posipano s cvjetovima vlasca i nekoliko kapljica hladnog prešanog ulja od konoplje po želji.
 

    


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)