Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 3. rujna 2019.

[Sve u jednom:] Prevrnuti kolač s ananasom



Svi koji se bave izradom slastica svjesni su koliko vremena, strpljenja i strasti je potrebno, naročito ako govorimo o malo složenijim slasticama, no u ovom slučaju priča je malo drugačija. Priprema ovog kolača neće Vam oduzeti puno vremena,neće biti puno prljavog suđa kao niti prljave kuhinje, a zadovoljstvo i iskustvo koje će Vam ovaj voćni kolač pružiti možda je ono baš što će Vam trebati. 😊
Naime radi se o totalno tradicionalnom kolaču za kojega pretpostavljam da ste već negdje vidjeli ili isprobali. Klasični tradicionalni preokrenuti karamelizirani kolač s ananasom i kandiranim trešnjama, te sočnim i mirisnim biskvitnim tijestom obogaćenim maslacem. Procedura i sama izrada ove slastice je vrlo jednostavna - na dno se poslažu kriške ananasa, a  u izdubljene krugove ananasa stavljaju se kandirane trešnje koje se kasnije prelijeva blagom karamelom, a na vrh ide biskvitno tijesto s maslacem, te se kao takvo normalno dovršava u pećnici, a zatim po završetku kolač se preokreće. Zvuči jednostavno, zar ne? 😊 Kod izrade ove slastice neće Vam biti potrebno uprljati beskonačno puno suđa i pribora i ono najbolje, a to je da ga možete izraditi u suđu od lijevanog željeza koje ravnomjerno raspoređuje toplinu, te se na svim mjestima ravnomjerno ispeče. 

U Americi je najpoznatija verzija ova s ananasom, u Francuskoj pod nazivom tarte-tartin, dok je u Brazilu pod nazivom bolo de banana. Kod ovakve vrste kolača najviše mi se sviđa što je možete raditi sa sezonskim voćem baš kao i s breskvama, trešnjama, jabukama i sl. Isto tako treba obratiti pažnju na voće koje ćete odabrati iz razloga što svako određeno voće ima ili više ili manje vode u sebi. Uzmimo npr. svježi ananas koji u sebi sadržava jako puno vode - shodno tome poželjno ga je dobro ocijediti kako ne bi raskvasio biskvitno tijesto, te kako bi se karamel umak što bolje karamelizirao jer u suprotnom vrh kolača može se zalijepiti i neće izgledati estetski. Isto tako treba obratiti pozornost i na to da ne prepečete ovaj kolač jer ćete u suprotnom dobiti jako suho biskvitno tijesto i to je ujedno najveća tehnička greška koja Vam se možete dogoditi kod izrade ovog kolača. S obzirom kako ovaj kolač traži dosta stabilno biskvitno tijesto u njega ide veća količina maslaca koji mu daje stabilnost i čvrtoću, dok se u drugim biskvitnim tijestima koristi ulje koje će biskvitnom tijestu dati sočnost i prozračnost. S obzirom kako ovakva vrsta kolača nije jako prostranjena na našim prostorima, meni osobno ovo nije nikakva nepoznanica, dapače, baka je radila jako puno asocijacija na ovu temu. Jedino što ona ovakvu slasticu nije ostavljala "golu", tj. sami vrh kolača je dodatno premazivala sa slatkim tučenim vhnjem, iako je meni ljepši ovaj tradicionalniji izgled samog kolača, a dodatno tučeno slatko vrhnje bih svakako sa strane poslužio, pa tko voli -nek izvoli. 😉 Napisani normativ je za kalup FI 30", a ukoliko želite manji kolač -normativ jednostavno podijelite na pola.

Potrebni sastojci : 
PRVA PODLOGA :


  • 6 jušnih žlica cvjetnog meda
  • 6 žlica tamnog šećera (muscovado)
  • 80 g maslaca 
  • 1 konzerva ananasa + kandirane višnje (ili nešto drugo, po izboru crvene boje zbog kontrasta)

Potrebni sastojci za biskvitno tijesto :


  • 400 g nerafiniranog šećera od šećerne trske
  • 8 jaja 
  • 400 g glatkog bijelog brašna 
  • 320 g maslaca (240 g rastopljenog maslaca ide u biskvitno tijesto )
  • 2 vrećice p.p.
  • aroma vanilije
  • 4 jušne žlice tamnog ruma

Postupak:

Na vatri blago zagrijte sastojke za prvu podlogu. Prije izlijevanja u kalup ili tavu zagrijane sastojke odložite sa strane da se lagano oladi i malo stegne. Okrugli kalup premažite maslacem,obložite masnim papirom za pečenje, te blago premažite maslacem papir za pečenje.Poslažite kolutove ananasa, te u svaku šupljinu ubacite kandirane višnje (možete i višnje iz kompota s obzirom jer ja nisam pronašao za kupiti kandirane višnje), te prelijte ohlađenim preljevom. Umutite cijela jaja sa šećerom, aromom vanilije i rumom. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo, te ubacite 240 g rastopljenog maslaca , te još jednom lagano izradite smjesu da bude homogena i bez grudica. Gotovu biskvitnu smjesu prelijte preko voća i stegnute karamele. 




Stavite peći na 180 C, cca 1h ili više, ovisno o pećnici. Nakon pečenja izvadite iz pećnice, te vrlo kratko prohladite kako bi se karamela malo stegnula, a zatim ga preokrenite na pladanj za posluživanje. Prije posluživanja ohladite, posiajte po želji sa šećerom u prahu i tučenim slatkim vrhnjem.P.S. ja sam dodatno od ostatka ananasa iskoristio i nasjeckao ga na sitnije kockice, te ubacio u biskvitno tijesto. 

   






Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)