Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 25. ožujka 2020.

[Nemam vremena:] Domaće krofne


Nemam namjeru ovdje pisati o cjelokupnoj i neizvjesnoj situaciji koja je nastala diljem svijeta, jer ipak ovo je stručni blog o gastronomiji i kulinarstvu, no samo želim skrenuti pažnju na očigledne situacije u kojima smo mogli vidjeti koliko zapravo ima sebičnih ljudi. Striktno se želim definirati na sve vrste kvasaca koje možete kupiti u trgovačkim centrima, a taj je kako ga je nemoguće pronaći. Mislim da bih prije na lutriji nešto osvojio nego ga pronašao, kao i činjenica i iz pouzdanih izvora znam da su ga kupovale osobe koje su intolerantne na gluten. Najednom su svi postali vrsni pekari, a svih prijašnjih godinama su izričito tražili da im se kupovni kruh izreže. U jednu ruku to je i pozitivna priča ove neugodne novonastale situacije jer znam da danas u svijetu ima i ljudi koji su po prvi puta umijesili svoj prvi kućni uradak od dizanog tijesta.  Izrada domaćeg kvasca kod kuće mi nije nepoznanica. Ako je nekome problem ostati doma, pokušajte već danas napisati sve stvari koje ste željeli raditi, a ranije za to niste imali vremena. Možda ste željeli više čitati, napisati knjigu, vježbati, kuhati nova jela, saditi u vrtu, boraviti više s djecom i obitelji... sada to sve možete. Postoji puno stvari koje možete učiniti u svoja četiri zida. Nekima će posao stati na mjesec dana, iskoristite to razdoblje za odmor. Isto tako, razmislite je li posao koji ste do sada radili za vas zadovoljavajući. Želite li se baviti nekim drugim stvarima? Sada je pravo vrijeme da stanete na loptu i razmislite o nekim važnim promjenama u životu. Ako vam se ne da o tome razmišljati, dopustite si da vam bude dosadno. Dosada potiče kreativnost, pa je moguće da će vam se pojaviti nove ideje što biste mogli raditi, kako biste željeli da vam život izgleda, a sad se bacimo na priču o krofnama. 

Kod nas u Slavoniji običaj je za poklade raditi krofne. Iako je vrijeme poklada odavno završilo i s obzirom kako ih u ovom moru recepata na mojem blogu nema niti jedan, odlučio sam ih objaviti i to niti manje niti više nakon puno isprobanih ili bačenih (iako je bačenih i propalih bilo puno više 😂). Za mene je krofna kolač (barem jedna verzija) od dizanog tijesta punjenom pekmezom (ili drugim slatkim nadjevom) koji se prži na vrućoj masti ili ulju. Riječ nam je u hrvatski jezik stigla iz njemačkoga jezika (Krapfen), pa bi prema izvornome, bilo pravilnije reći krafna. No, isto tako jezični eksperti navode da svaka regija ima pravo na svoju varijantu. Jer, strogo standardno bila bi - pokladnica.No, pustimo sada jezične dileme jer kako god ih zvale sve imaju zajedničke crte i sve ih jednako volimo i konzumiramo. 

 Krofne jednostavno nisu jelo koje možete pustiti tokom pripreme. Tijesto ne smije biti na hladnom mjestu, ulje ne smije biti niti previše hladno niti previše zagrijano, brašno treba biti prosijano i na sobnoj temperaturi. Na krofne treba sve vrijeme paziti.Vjerovali ili ne ovo je jedino dizano tijesto koje mi je dosta dugo zadavalo glavobolje, no nisam odustao, sve dok nisam došao do onih meni osobno najdražih i najboljih. Kad sam ih po prvi put odlučio se raditi dobro sam prostudirao sve moguće literature i načine pripreme. Neki u recptima su navodili da ne dodajte bjelanjak, već samo žumanjak jer bjelanjak steže tijesto. Negdje sam čitao i kako netko zna predmete s kojima izrezuju krofne umočiti u rum prethodno kako bi ostao prsten na prženoj krofni. Negdje se navode kombinacije glatko i oštrog brašna, a najviše su svi govorili o temperaturi u kojoj će se krofne pržiti. Zbilja me to prije jako zabrinjavalo i nema tehnike koju nisam isprobao, no to Vas ne treba obeshrabriti da se i Vi ne okušate u njihovoj izradi. Najviše me naljutilo kad oko krofne nije bilo tzv. "bijelog prstena", neke su čak znale biti i malo sirove u sredini, ili mi je prostor u kuhinji bio dosta hladan pa se tijesto sporije dizalo... Istina je da ima i puno šturih i nepotpunih recepata kojima dajem zasluge za moje neuspjehe. Najbitnije stavke koje prepisujem dizanim tijestima kao ujedno i jedan od provjerenih načina izrade je taj da sve sirovine prije izrade budu sobne temperature i da tijesto odmorite dovoljno, da mu dajete dovoljno vremena za fermentaciju, da pripazite da je prostorija topla, bez propuha,obavezno dodavanje nekakve vrste alkohola koja će spriječiti upijanje masnoće tijekom prženja, kao i temperturu kod prženja (ona treba biti 165-170 ), ona strana koja je bila gornja ide prva u ulje... Koliko ljudi, toliko i različitih recepata za krofne i savjeta za iste, a ja Vam donosim jednu svoju isprobanu i najbitnije jednostavnu verziju kojoj ću se sigurno uvijek vraćati. Izvana imaju blago hruskavu koricu, dok iznutra nisu niti pune, niti šuplje, te će na taj način zadovoljiti svačije okuse, finog i aromatičnog okusa, pufaste...Totalno tradicionalne, ali ih umjesto šećera u prahu možete glazirati s raznim preljevima, baš kao i različitim nadjevima, te tako tradicionalne dignuti na malo moderniji način.Sada barem nemate izgovora kako nemate vremena za dizano tijesto. Posvetite mu se, a ono će Vas dvostruko nagraditi - što vizualno - što osjetilnim receptorima. 😉

Potrebni sastojci : 

  • 700 g glatkog bijelog brašna
  • 2 x cijela jaja ( XL)
  • 50 g svježeg kvasca
  • 50 g suncokretovog ulja
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 jušna žlica šećera kristala
  • + dodatci po želji ( limunova ili narančina korica, rum za kolače) 


Postupak :


Brašno prosijete pa ga pomiješajte sa solju. U dublju posudu dodajte mlijeko i šećere, te ugrijte da bude mlako (40 C). Ubacite kvasac i dobro izmiješajte - ručno ili mikserom. Dodajte blago umućena jaja, koricu od limuna ili naranče, rum, ulje i polovicu izvaganog brašna, te dobro izmiješajte da razbijete grudice. 

 
Dodajte ostatak brašna, te nastavite miješati ("klofati") tijesto sve dok ne postan homogeno i prestane se odavajati od stijenki posude. Tijesto će biti dosta mekano ( što i jest poanta kod krofni) Prekrijte ga toplom vlažnom krpom ili poklopite, te ostavite na toplom mjestu da se diže nekakvih 1,5-2 sata ili dok se ne udvostruči. Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu i još jednom ga kratko premijesite i opet ostavite da se diže. Nakon toga ga razvaljajte na prst debljine i izrezujte modlom ( ja sam koristio modlu promjera 9cm ). Slažite ih na blago pobrašnjenu radnu površinu, opet prekrijte i ostavite da se još jednom diže. Od viška tijesta opet premijesite i ostavite da se diže, te ga pripremite na isti opisani način. Dok se tijesto diže zagrijte ulje - pazeći da ulje ne bude toplo ili previše vruće. Na ulje prvo ide ona gornja strana. Pržite ih poklopljene cca 2 minute, preokrenite i stavljajte na papirnate ručnike da se ocijedi od viška masnoće. Hladne posipajte s šećerom u prahu i punite slatkim nadjevima po želji i ukusu. 


 


 

Ukoliko se odlučite za svoju nekakvu verziju "zdravih" krofni svakako isprobajte ovaj bazični recept, a kasnije ga možete nadograđivati po vlastitom ukusu. I svakako se javite s dojmovima! 😉

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)