Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 4. ožujka 2020.

[Savjeti i trikovi:] Američke palačinke


Bilo kuda, palačinke svuda, rekli bismo... Najdraža i najbrža slastica, najviše kod djece, a isto tako i kod odraslih. Uvjeren sam kako je to prvo i početničko jelo svake individue ovog svijeta, te jelo koje smo voljni naučiti raditi i to samo zbog njihove jednostavnosti i beskrajnima idejama i načinima izrade iste. Barem je moje početničko iskustvo bilo takvo, a tokom školovanja i odrađivanja prakse u restoranima bila je neizbježna - nema tko ih nije pekao u ogromnim količinama i na nekoliko tava istovremeno i ne volim filozofiju o palačinkama kakve trebaju biti, naročito ne od onih koji tokom svojeg života ih nisu ispekli bezbroj! To Vam je identična priča kao i hrpetine oguljenog i nasjeckanog povrća, očišćene ribe, opranoga suđa i svih drugih pomoćnih poslova u kuhinjama i od takvih stvari se kreće s kulinarskim iskustvom.Oni koji su prošli takva iskustva mogu pričati što je posao i filozofirati o hrani. No, da se vratimo na palačinke koja je glavna tema. Najčešće i u uglavnom su okruglog oblika - tanke ili deblje.Gotovo svaka zemlja svijeta, ima neku svoju inačicu palačinki. Dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja. Temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja, a razlikuju se po omjerima temeljnih sastojaka te po dodacima maslaca ili margarina, praška za pecivo,mineralne vode ili kvasca. Osobe koje su na veganskoj ishrani kao zamjenu za životinjske produkte najčešće će upotrebljavati zobeno, sojino ili bademo mlijeko, a umjesto jaja banane. 

Vjerujem da svatko ima u svojim bilježnicama barem jedan zapisani recept za pripremu palačinaka. Ja osobno ne volim šture i škrto opisane recepte, a naročito ne one odokativne za pripremu smjese za palačinke, jer i one isto tako imaju svoj određeni i potrebni normativ. Brašna isto tako nisu ista - tj.ne upijaju vlagu na isti način (npr. palačinke od graham brašna) pa recept treba prilagoditi kako ne biste u suprotnom dobili suhe i žilave palačinke. Redoslijed dodavanja sastojaka kao i kod izrade slastice (uključujući normativ i vagane sastojke ) je vrlo bitan, naročito kod izrade naših klasičnih sastojaka, a kod pripreme smjese, obično se kreće od jaja koja trebamo pjenasto umiješati.

U nekim receptima vidjet ćete i preporuku odvajanja žumanjaka od bjelanjka, no međutim, to se češće odnosi na deblje palačinke (poput američkih ili carskog drobljenca) u koje se dodaje i šećer i maslac. Dakle, za našu udomaćenu verziju tankih i mekanih palačinki potrebno je za početak pjenasto umiješati cijela jaja i potom im dodati mlijeko i opet miješati. Potom dodajete brašno kojeg je potrebno dodati toliko da smjesa bude vrlo gusta i takvu smjesu trebate dobro miješati pjenjačom kako bi se temeljito homogenizirala i kako biste izbjegli stvaranje grudica. Nakon toga se smjesa razrjeđuje mineralnom vodom do željene konzistencije.

Ja osobno koristim mineralnu vodu u našim udomaćenim verzijama. Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrijednosti kisela, ona zapravo djeluje lužnato zbog obilja bikarbonata koje sadrži. Naime, natrijev-bikarbonat, ili popularno soda-bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo. Stoga su mekane, prozračne i prhke palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u tijesta koja se peku na ulju, osim što osigurava posebnu aromu i miris, osigurava da palačinke neće upiti nepotrebno ulje. Mali dodatak soli učvrstit će mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom tijestu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada možete obični šećer zamijeniti i vanilin-šećerom ili pak posegnuti ka alternativnijoj metodi kao što su nerafinirani šećeri. 

Kao što i sami možete vidjeti ima jako puno savjeta i načina izrade istih i pravila kao takva treba poštovati kako biste na koncu priče dobili ono najbolje od palačinaka. Meni su najbolje pečene one u tavama od lijevanog željeza gdje je potrebno dodati masnoću koja će dati punoću okusa.  Donosim Vam isprobani i testirani recept za američke palačinke - ukoliko ste željni noviteta i da ne bude sve full tradicionalno. Dosta ljudi ima averziju prema američkim palačinkama - ili jednostavno ne pronađu odgovarajući recept koji rezultira suhim ili žilavim palačinkama  te na koncu priče odustanu od bilo koje pripreme i načina istih. Kod ovih nije taj slučaj, jer nemam običaj objavljivati recepte koji mi se ne sviđaju ili koji nisu isprobani i vodim se logistikom da ono što ja ne bih jeo, ne bih niti Vam prezentirao ovdje. Ove palačinke su jako mirisne (zahvaljajući mojem domaćem aromatiziranom šećeru kristalu), sočne su i pufaste.  Jednostavno ih morate isprobati da biste shvatili o čemu pišem i govorim. Osim navedenih palačinaka ja sam svoje prelio s domaćim umakom od karamele, tučenim slatkim vrhnjem i svježim borovnicama, no Vi možete upotrijebiti Vama najdraži i najbolji dodatak na istim, a sad se konačno bacamo na izradu! 😊


Potrebni sastojci : 
  • 200 g glatkog bijelog brašna 
  • 2 čajne žličice p.p.
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 2 jaja (XL)
  • 1 jušna žlica nerafiniranog ulja
  • 1/2 čajne žličice himalajske soli
  • 300 ml mlijeka
  • 2 jušne žlice svijetlog nerafiniranog šećera
  • 1 čajna žlica vanilin šećera ( može i bourbon vanilija )

Postupak :  

Prije same izrade pobrinite se da su sve sirovnie sobne temperature. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodajte ulje, te još jednom kratko izmutite, a zatim dodajte mlijeko. U tu smjesu dodajte prosijano brašno koje ste pomiješali sa sodom bikarbonom i p.p. te dodajte soli. Bjelanjke vrlo malo posolite, te ih izlupajte u čvrsti snijeg. U žutu smjesu dodajte 1-2 žlice ulupanog snijega od bjelanjaka, te dobro izmiješajte kako biste žutu smjesu malo "olakšali", a zatim dodajte preostale tučene bjelanjke, te lagano u smjeru kazaljke na satu umiješajte sve da dobijete homogenu smjesu.





 Pecite ih u željenim oblicima i veličinama. Ne znam koliko točno komada možete dobiti, jer to ovisi o veličini istih koje budete radili. Pecite ih u blago nauljenoj tavi , s obje strane sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju(pritom pazeći da ih ne presušite ) te ih poslužite s dodatcima koje najviše volite. 😍


Ukoliko Vam ostane viška ( u što čisto sumnjam 😀)čuvajte ih prekrivene prozirnom folijom kako se ne bi isušile. I sutradan su isto sočne, mekane i pufaste. I ne zaboravite javiti dojmove i utiske.



      

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)