Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 9. lipnja 2020.

[Treća sreća:] Domaći sirup od bazge (zove)



Proljeće, proljeće ... 🌸🌷🌻🌺 moje najdraže doba godine. Sezona jagoda, mladog češnjaka, mladog kupusa, šparoga i sl. E da... 😝 sezona bazge - pa čak i u nekim predjelima dobar početak lipnja. Bazga sama po sebi ima velike primjene u kulinarstvu, slastičarstvu posebno. Njezine cvjetove možete pržiti,raditi palačinke, možete je osušiti pa upotrebljavati u raznim kombinacijama čajeva,sirupe koje možete upotrebljavati za biskvitna tijesta, kao i kreme , baš kao i njezine dozrle bobice itd. Piće moje mladosti koje bi odnijelo svaku brigu k'o od šale. S mamom smo često kao djeca "planinarili" za bazgom i nikad nam to nije predstavljao problem s obzirom kako nismo bili mobilni, ali zato su nam noge uvijek "radile". Što se same bazge tiče zakasnili s njezinim branjem s obzirom koliko je kišnih tjedana iza nas (ukoliko još uvijek razmišljate o berbi, no moja preporuka je da ne pokušavate jer nećete dobiti onaj njezin pravi iskonski miris,niti okus).


Od malih nogu sam slušao kako se bazga bere u točno određeno vrijeme kako bismo iz njezinih tučaka gdje se pronalazi cvjetna pelud sa sladonosnim prahom dobili onaj pravi iskonski okus proljetne bazge, ali i sirupa na koncu priče. Od pamtivijeka se govorilo da se bazga bere za vrijeme toplih i sunčanih dana, na mjestima koja nisu zagađena smogom od automobila, ali i općenitim zagađenjem grada, ali i nemarnih  ljudi. Škare su bile neizostavan pribor kad se bazga išla brati i jer se sjećam da je mama znala puno puta vikati na mene da ne kidam rukama grane s cvjetovima. Sve je to meni imalo logiku jer ako svaku granu trgate Vi u biti mičete pelud s cvjetova i bazga kao takva kod izrade sirupa je slabijeg okusa. Najbolje ju je lagano protresti pri pripremanje sirupa kako biste uklonili  ostatke sitnih buba i sl, ali prati ih pod vodom nikako ne preporučujem.  Svaka škola se plaća, pa tako i ova u pripremi sirupa. Svi znate da neke stvari isprobavamo više puta - uvijek nam nešto nedostaje ili biste dodavali i sl. A vježbom dolazite do iskustva - baš kao i ja, jer ovo je moja tzv. "treća sreća" isprobavanje i izrada domaćeg sirupa od bazge (zove). Vjerujte kad Vam kažem da osoba koja je već nekoliko puta izrađivala domaći sirup od bazge u kućnoj radinosti, ali pod tim mislim izrađivala zaista kvalitetne i dobro odrađene sirupe -zna i sama dovoljne omjere svih potrebnih sirovina za izradu istog.

Moje prethodne dvije verzije sirupa od bazge nisu mi odgovarale jer je jedna verzija bila uz dodatak limunske kiseline. Limunsku kiselinu ne volim u pićima, naročito ne ovim domaćim i jer je "opasan" dodatak koji Vam u trenutku može uništiti i predominirati sve okuse, neovisno o tome koji je normativ limunske kiseline. Još jedna verzija je bila s kuhanjem sirupa kojeg opet PREPORUČUJEM da ne radite jer ćete dobiti nikakav okus bazge u sirupu, tj. to će biti bazgin sirup koji se na trenutke osjeti i nestane. Vi ćete taj sirup pasterizirati, no ZAISTA nema potrebe, no ukoliko volite bljutav okus bazge onda se i dalje zabavaljajte s pasterizacijom koja će pri povišenim temperaturama gubiti organoleptička, ali i ljekovita svojstva. Dakle da rezimiramo: - što manje u sirup dodajte određenih tvorničkih kemija sirup će biti ukusniji, prozračniji, prirodne žute boje i sl.Treća i posljedna etapa ove priče da sam ovoga puta dobio totalno neočekivano od jedne poznanice koja zna baratati s bazgom, što je opet isto doprinijelo ovom trećem i uspješnom pokušaju. Staklenke sam dobro oprao i sterilizirao u pećnici, a čepove od boca sam prokuhao u vodi s dodatkom alkoholnog octa. Grla boce sam lagano prešao s domaćom šljivom (rakijom, jelte 😝), te dodatno pasterizirao što ćete moći vidjeti dolje ↓ na fotografijama. S obzirom kako sam se po treći puta odlučio kockati odluka je pala na limun, naranču i zvjezdani anis. Blaga kiselina od limuna, slatkoća od naranči, te kao šećer na kraju zvjedani anis s ljuto-slatkastim okusom.

U ovoj varijanti šećer je prirodni konzervans ovog sirupa, pa tako da ne pokušavate raditi "light" verzije sirupa jer riskirate da Vam se sirup pokvari tokom stajanja ili da ne bude dovoljno sladak po ukusu. Uvjerio sam se s godinama da ukoliko imate savršenih grančica bazge s cvjetovima tek se onda odlučite za njegovu izradu, jer u protivnom se ne isplati i generalno nećete biti zadovoljni s njegovim krajnjim uspjehom ili neuspjehom. Ukoliko dobro odradite postupak s bocama (po mogućnosti upotrebljavajte tamnije boce) boce s bazginim sirupom skladištite na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Kao takav može izdržati i do godine dana (možda čak i više), ako opstane, zar ne?😁


Isto tako ukoliko imate agrume za koje smatrate da su tretirani pesticidima i voskom, ubacite ih u otopinu sode bikarbone i kuhinjske soli kako biste izvukli "kemiju" (tj.iz kore) iz njih, te kao takve ostavite nekoliko sati da se natapaju. Kasnije ih samo dobro operite pod mlazom vode i upotrebljavajte po istom postupku. Mene osobno je jako iznenadilo kako jedna manja količina grančica s cvjetovima bazge može toliko doprinijeti njezinom okusu i mirisu. Ovo je sirup koji je nadmašio sva moja očekivanja, a sirup pripremljen na ovaj način ostavlja dugačak trag u ustima i na nepcu po ukusu bazge što bi i trebala biti glavna točka ovog sirupa.


Potrebni sastojci :

  • 40 komada grančica s cvjetovima bazge (manje količine grančica, više klobukova cvjetova i ukoliko su Vam cvjetovi lošije kvalitete možete ubaciti 60 komada )
  • 3 naranče ( u komadu ) nasječenih na tanke ploške
  • 5 komada limuna (u komadu ) nasječenih na tanke ploške
  • nekoliko komada zvjezdanog anisa ( po želji )
  • 6,5 l prokuhane i ohlađene vode
  • 6 kg šećera kristala ( ili 4-5 kg nerafiniranog smeđeg šećera - kristala)

  • + dodatni pribor : šerpe za pasterizaciju sirupa, ručnici, sterilne gaze, kuhača, kuhinjski lijevak, velika posuda za bazgu, malo rakije, papirnati ubrusi, boce i čepovi


Postupak :


Najteži dio ste obavili, a to je njezino branje. Prvo u većoj šerpi zakuhajte vodu. Maknite je s vatre i u potpunosti ohladite. Po želji ohlađenu vodu možete procijediti kroz nekoliko gustih slojeva sterilne gaze.Pripremite veliku i čistu posudu te u nju stavite cvjetove, zalijte vodom, a zatim ubacite vodu, zvjezdani anis, limune i naranče nasječene na tanje kolutove.


Prekrijte tankim slojem sterilne gaze ili većim kuhinjskim ubrusom kako biste otopinu sačuvali čistom i ovisno gdje ćete je držati, no gledajte da bude na tamnom i hladnom mjestu. Kao takvu natopljenu ostavite je više od 24 sata (možete i malo više npr. 48 sati - neće joj biti ništa, dapače biti će još bolja) na prikladnom mjestu, a tokom dana nekoliko puta je promiješajte kako bi bazga što bolje infuzirala, tj. aromatizirala vodu. Poanta je da što duže infuzirate vodu s bazgom i dodatcima, te ćete na taj način dobiti mnogo jači okus sirupa, što i je opet poanta pripreme ovog sirupa. Isto tako možete i nekoliko dana infuzirati vodu, kao i kod dodavanja šećera, samo se držite toga da je sve na dosta hladnijem mjestu kako voda ne bi počela fermentirati.


Nakon najviše 48 sati infuziranja vode sve dobro ocijedite (uključujući limun i naranče) i dodajte šećer kristal. Dodajte prvo jedan kilogram, zatim dobro miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne otopi, a zatim dodavajte ostatak šećera i miješajte. Opet s nečim vrh posude prekrijte i ostavite 24 h i duže (ja sam nakon 48 sati stajanja), te tokom tih sati povremeno miješajte. Vidjeti ćete kako se sirup dodatno zgušnjava.


Zadnji dan pripremite boce i čepove. Tamne boce dobro operite vrućom vodom izvana i iznutra, te ih jako dobro posušite kako tokom sterilizacije u pećnici boce ne bi popucale. Ubacite ih u pećnicu na 100C na nekakvih 30-35 minuta. Ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade. Čepove prebacite u manju posudu, dodajte vodu i alkoholni ocat. Kad prokuha ubacite čepove i sterilizirajte ih nekakvih cca 10 minuta. Isto tako ostavite ih neka se ohlade u toj vodi.


Gotovi sirup procijedite nekoliko puta kroz nekoliko debljih slojeva sterilne gaze. Kuhinjski papirnati ubrus malo namočite u rakiju, te njime prežite "grlo" boce - izvana i iznutra. Pomoću lijevka pažljivo usipavajte sirup. Pazite da ne napunite baš do vrha boca. Zatvorite čepovima. U duboke lonce na dno stavite kuhinjske krpe ili ručnike, a zatim pažljivo poslažite boce sa sirupom.



Nasipajte vode koja treba biti skoro do vrha zaobljene boce (možete na fotografiji vidjeti), te stavite na laganu vatru da se sirup pasterizira (80 C). Ukoliko se tokom pasterizacije čepovi "napire" to je prvenstveni znak da su boce dobre i da se pasteriziralo. Kao takve ostavite ih u posudama da se u potpunosti ohlade.  Kasnije ih samo prebrišite i skladištite na tamnom,suhom i hladnom mjestu. Bocu koju otvorite obavezno čuvajte u hladnjaku sve dok je ne potrošite. Također postoje i odlične varijante bazga s mentom, bazga s melisom i sl.i svaka je iskonski univerzalna sama za sebe. 👆😀




Sirup kao sirup nije dovoljno kiseo (možda nekima), no s obzirom kako ne volim konzervanse i limunsku kiselinu (ovdje je kristalni šećer konzervans ) odlučio sam se tokom posluživanja svakome dati nekoliko ploški limuna da sam sebi balansiraju okus kiseline u korist bazge.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)