Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 7. srpnja 2020.

[Odokativno:] Punjene paprike vol.2






Gotovo je nemoguće zamisliti zimu bez sarme, a isto tako tokom ljeta punjene paprike, zar ne? S obzirom da ih je najbolje raditi u sezoni ljeta i jer većina sirovina su limitirana tokom ljetnih dana, meni osobno niti jedno ljeto ne može "pobjeći", a da se na stolu ne nađu punjene paprike. Ona jednostavno predstavlja ljeto, baš kao i sarma tijekom zime.😊 Dolme spadaju pod sve vrste punjenog povrća, bilo da su punjene mesnim ili nadjevima od drugog povrća. Izvorne dolme dolaze iz Turske, no vrlo su popularne na cijelom Balkanu, ali i šire.

Svako domaćinstvo ima svoj recept za punjene paprike. Tako možete u raznim varijantama pronaći gdje netko upotrebljava paprike "babure", a neči čak i "rog" paprike, no želim napomenuti da koju god odaberete nećete pogriješiti, osim što će tada dobiti sasvim drugačiju verziju, ali i sami okus punjenih paprika. Ukoliko se vodite tradicionalnim pristupom tada ćete uvijek i uglavnom koristiti "babure". Isto tako u nekim verzijama ćete vidjeti da netko u mesnu smjesu dodaje sirovu rižu, netko je pere (uklanja škrob), a netko ( u ovom slučaju ja) je uglavnom tostiram na masnoći iz razloga što se svako zrno obloži masnoćom i "zatvori" svako zrno riže što je tehnički i najispravnije. Riža koja je tostirana teže će se raskuhati, a to i je poanta svakog mesnog nadjeva za punjene paprike (dolme).  Nadalje, mesna punjenja variraju - ovisno gdje živite, ovisno tko je kako nauči raditi i kako tko voli najviše. Ja osobno je radim 70 % junetine i 30 %  svinjetine, no ukoliko se odlučite za čistu junetinu, tada predlažem da koristite plećku junetine.

Meni osobno se ne sviđa tradicionalni način u kojemu se paprike preliju s malo vode, a zatim dodaje pasirana rajčica i određeni začini po ukusu. Najbolje mi je i najviše volim bogati,gusti i dobro začinjeni okus tog umaka od rajčice koji mi je daleko bitniji od paprika. Paprike rijetko kad pojedem jer mi dosta teško znaju "sjesti" na želudac, te meni osobno služe kako bi oplemenile i dale bogati okus samom umaku od rajčice. Isto tako želim napomenuti da se paprike ne pretrpavaju mesnim nadjevom zbog riže koja nabubri jer postoji mogućnost da Vam cijeli nadjev "pobjegne" u umak, a paprike popucaju i raspadnu se. Ali postoji jedna zajednička crta svim dolmama, a ta je da nadjev mora biti sočan, nikako suh i nabijen. Moja mama ih je najčešće i uglavnom radila nedjeljama tijekom ljeta. Miris svježe paprike i umaka od rajčica bi me svake nedjelje budio, jer mislim da ne postoji osoba koja nije ravnodušna na njezin miris.

Predstavljavam Vam svoju moderniju verziju gdje punjene sirove paprike blago i pažljivo sotiram na masnoći kako bi paprike dobile jači i bolji okus. Umak od rajčice radim identičan ili barem malo sličan klasičnom ragu-u bolognese jer tako najviše volim, uz neizostavnu kašicu od krumpira, ali nikako od mladog krumpira. Ukoliko ne možete pronaći i kupiti starijeg krumpira nemojte raditi klasičnu kašicu od krumpira, jer mladi krumpir nije pogodan za takvo što. Radije skuhajte krumpir sa strane ili ostavite bez priloga, uz dodatak kruha.

O zaprljanom posuđu kao i cijeloj kuhinji neću komentirati 😂😁, ali vjerujte da se uvijek isplati jer punjenu papriku kao takvu ne možete nigdje pojesti, te ukoliko Vam je dosadio stariji tradicionalni način, predlažem ovu svoju verziju. Virtualno je teško odrediti određenu količinu(normativ) začina, pa prilagodite odokativno iliti po vlastitom nahođenju. Isto tako ukoliko nemate iskustva s začinjavanjem mesnog nadjeva - kad dodate sve potrebne začine, odvojite prstima manji komad začinjene smjese, te je kratko sotirajte na tavi i kušajte, pa prilogodite okus. To se odnosi uglavnom kad pripremate malo više punjenih paprika, ali i općenito nekakve druge hrane.

Druge verzije dolmi, ali i punjenih paprika možete vidjeti na sljedećim link-ovima:




Potrebni sastojci : ( za cca 4 osobe )

  • 4 veće paprike (odrezane petljke i izdubljene - možete i dvije manje paprike po osobi)
  • 400 g miješanog mljevenog mesa
  • 50-70 g riže dugog zrna
  • 2 veće glavice crvenog luka (očišćenog)
  • nekoliko režnjeva češnja češnjaka
  • svježe kosano peršinovo lišće
  • 1 jaje (XXL)
  • domaća slanina ( sitno sjeckana - po želji je možete dodati, ali i zbog dodatnog mirisa i okusa )
  • začini : mljevena slatka i ljuta paprika (može i dimljena), himalajska sol, svježe mljeveni crni papar...

Potrebni sastojci za umak od rajčice :
  • 1 l pasirane rajčice (što kvalitetnije)
  • 1 stručak svježeg celera (list s peteljkom)
  • 2 veće glavice crvenog luka (očišćenog)
  • nekoliko režnjeva češnja češnjaka
  • koncentrat rajčice
  • vode po potrebi

  • začini (po želji i ukusu) - mogu uključivati kao i kod mesne smjese, svježi bosiljak, svježe lišće peršina




Postupak :

Paprikama odstranite peteljku, te na vrhu napravite manju rupu. Izvadite sjemenke i membrane, operite pod mlazom vode, okrenite ih na izdubljenu stranu i ostavite sa strane da se dobro ocijede. Na plitkoj masnoći pirjajte sitno sjeckani crveni luk. Kad se zastakli, dodajte rižu, te je sotirajte sve dok ne počne "škripiti". Uklonite sa strane da se ohladi. U mesnu smjesu dodajte sve navedene začine po želji i okusu. Ubacite jedno umućeno jaje i ohlađenu rižu s lukom. Rukom dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.  U posebnu posudu na plitku i zagrijanu masnoću dodajte paprike te ih blago sotirajte sve dok se ne iskarameliziraju. Izvadite ih sa strane, a na ostatak masnoće dodajte sitno sjeckani luk.

Prelazimo na umak : pirjajte ga sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju, dodajte češnjak, nastavite još koju minutu sotirati - tek toliko da češnjak zamiriše, a zatim dodajte sitno sjeckani celer.Dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat. Doradite okus. Kad prokuha lagano dodajte prethodno sotirane i punjene paprike, poklopite i kuhajte na laganoj vatri sve dok ne skuha. Pred sam kraj možete ubaciti zapršku (suhu ili mokru) kratko još prokuhajte i poslužite toplo uz prilog po želji.



Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)