Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 22. srpnja 2020.

[Kitchenaid:] Domaći sladoled od vanilije




Prije dva mjeseca postao sam ponosni vlasnik ovog ljepotana. 😍 Znam da su recenzije određenih stvari (u ovom  slučaju Kitchenaid stolnog miksera) bolje kao video zapisi, nego li pisane recenzije, navesti ću samo neke bitnije čimbenike, a nadam se uskoro kako ću započeti i sa snimanjem video zapisa.  Nakon dugogodišnjeg istraživanja, video zapisa, čitajući razne literature vezane za samostojeće miksere odluka je ipak pala na multifunkcionalni Kitchenaid samostojeći mikser i mogu slobodno reći da se nisam razočarao. Dodatni plus dajem ovom uređaju jer su ga osmislili kuhari i chefovi i što ga možete kupiti u boji koja Vama najbolje paše.

U kuhinjama je jako bitna dinamika, okretnost, multitasking, a Vaš najveći neprijatelj je vrijeme. Uvijek se vraćam na onaj stari i vrlo poznati moto, a taj je da bez alata nema niti zanata. 😊 Oni koji ga posjeduju znaju o čemu pišem. Isto tako opet moram ponoviti kako je vrlo bitno pridržavati se uputa koje je proizvođač naveo u deklaraciji i to samo iz razloga kako biste ga očuvali i sačuvali. Vjerovali ili ne ali diljem planete postoji puno ljudi kojima i preko trideset godina još uvijek radi bez ikakvih dodatnih kvarova i to samo iz razloga jer su pažljivi i pažljivo rukuju s kućnim uređajima. Tako je i sa svim drugim uređajima koje posjedujete u Vašim domovima. Uzmimo npr. dizano tijesto koje možete bez problema napraviti u njemu. Ne možete takvu vrstu, ali nekakvu drugu (npr. tjesteninu) okrenuti na brzinu 10. Teoretski možete, no nikako se ne preporučuje jer dolazi do jakog zagrijavanja motora što vodi ka kvarovima. Preporučeno je raditi gotovo pa sve na manjim brzinama što meni ne predstavlja problem, no i takav proces može potrajati malo duže, no nije bitno jer uređaj kao ovaj će svakako odraditi posao za Vas.

Meni osobno ovakav mikser je savršeni pomoćnik u kuhinji, jer dok on obavlja svoj posao, ja se mogu fokusirati na druge stvari. Još jedna po meni vrlo bitna stavka je i "klasična" pjenjača koja i nije toliko klasična. 😁 S obzirom kako je dizajnirana utječe recimo npr. na tučeno slatko vrhnje i kreme da unese jako puno zraka u njih, te ih na taj način napravi pjenastim i lakšim - nešto poput mousse krema. To recimo nisam nikad i s niti jednim mikserom uspio postići, što mu daje dodatni "plus" kod ovakvog uređaja. S obzirom kako ovakva vrsta uređaja nije jeftina (barem ne na našim prostorima) preporučujem da si ga priušti svatko tko može, a naročito osobe-ljudi koji dosta i učestalo rade u kuhinji, bilo da govorim o slanim, a naročito slatkim stvarima. Isto tako znam puno ljudi koji su ga kupili pa im je samo stajao u kuhinji, skupljao prašinu, te su ih kasnije i prodavali. Ili jednostavo ako ne znate kuda ćete s novcima, a to je opet nekakva drugačija vrsta priče. 😂 Što se samo uređaja tiče to bi bilo to, mnogo podrobnije i detaljnije ću Vam objasniti kad počnem video zapise pripremati.



S dolaskom ljeta svi tražimo osvježenje u bilo kakvom obliku. Moja dugogodišnja želja je bila napraviti svoj domaći sladoled, a s obzirom kako već imam Kitchenaid mikser, odluka je pala i na njihov dodatak za sladoled, tj. zdjelu za sladoled. Po meni odličan gadget za kuhinju i za sve ljubitelje domaćih sladoleda. Barem za sada nemam u planu kontinuirano i bez prestanka raditi sladolede pa shodno tome nemam još u planu kupiti aparat za sladoled s kompresorom, a ovaj gadget je idelana zamjena. Prije samog početka izrade sladoleda posudu je potrebno i pod obavezno zamrznuti najviše 24 h. U njoj se nalazi tekućina koja se smrzava i većini ljudi to predstavlja problem, no meni ne. Još je bolje ukoliko imate zamrzivač s "no frost" tehnologijom. Kao i kod samostojećeg miksera Artisan Kitchenaid tako i kod ove posude za izradu sladoleda jako je bitno pridržavati se uputa s deklaracije od strane proizvođača, jer sam na puno mjesta čuo i pročitao kakve probleme imaju s posudom za sladoled. Naime osim što je vrlo bitno koristiti zamrznutu posudu, bitno je da nakon završetka izrade sladoleda posudu u potpunosti odmrznuti, a tek je onda možete oprati jer u suprotnom i zbog promjene temperature posuda može puknuti, a tekućina Vam može iscuriti van, te posuda kao takva više nije za daljnu upotrebu. Vrlo je bitno u zamrznutu posudu netom prije miješanja dodati ohlađenu baznu smjesu za sladoled i to na način, da prvo upalite mikser, a zatim polagano ulijevate smjesu. Na taj način ćete spriječiti da se sladoled ne taloži na stijenkama sladoleda, već ga ravnomjerno hladi. Ukupno vrijeme koje će Vam trebati da ga izradite je 25-30 minuta, što apsolutno opet nije problem, jer u tom periodu dok mikser i posuda za sladoled radi svoje Vi se možete fokusirati na druge poslove i obveze koje imate. 😉 Vaše najdraže dodatke možete dodati u posljednih pet minuta pri završetku. Najbitnije je da u sladoledu nema kristala leda, da je kremast, bez ikakavih vještačkih aditiva, emulgatora, umjetnih boja i tonu rafiniranih šećera.


 Za početak i po prvi puta nisam htio nešto posebno eksperimentirati s okusima, već si pronaći jednu osnovnu bazu koju kasnije mogu obogatiti s razno raznim dodatcima. Odluka je pala na sladoled od vanilije s makom i couli-jem od malina. Rezultat je savršeni omjer i balans. Slatkasto-kiselkasti okus s mramornim izgledom i  s hruskavim zrnima maka. Sladoled kao ovaj ima svilenkastu strukturu i bogatu kremoznost.😛 Sljedeće što imam u planu za nabaviti je aparat za waffle kako bih mogao sam raditi svoje domaće kornete za sladoled. Vjerujte da će ovo biti Vaš prvi i najbolji sladoled ikada i ono najbitnije nećete morati razbijati glavu što se sve u njemu nalazi. Isto tako želim navesti još jednu bitnu stavku, a ta je da ne morate imati ovakvu posudu od Kitchenaid za sladoled, samo trebate uzeti u obzir kako će Vam posao i sama izrada ovog sladoleda biti malo složenija jer ćete morati svakih pola sata-do sat miješati smjesu kako biste spriječili kristalizaciju leda u sladoledu, no neka Vas to ne obeshrabri jer zaista govorim o jednom jako finom domaćem sladoledu, a sad idemo na recept! 😀

Potrebni sastojci :
  • 180 g slatkog vrhnja ( koristio sam Zbregov)
  • 5 žumanjaka ( po mogućnosti domaćih jaja zbog boje sladoleda )
  • 300 g punomasnog mlijeka ( nikako "light" i trajno )
  • 1/2 jušne žlice maka (po želji)
  • 1 štapić vanilije (srž , a možete i ribanu tonku koristiti)
  • 115 g nerafiniranog šećera od šećerne trske

Potrebni sastojci za coulis od maline :
  1. 100 g malina ( svježih ili smrznutih )
  2. 1-2 jušne žlice nerafiniranog šećera (ovisno o malinama da li su slatke ili kisele)
  3. 1 jušna žlica vode
  4. 1 jušna žlica limunovog soka ( opet ovisno o malinama i kakve su)

Postupak :

U manju šerpicu dodajte maline,šećer i vodu. Zakuhajte na laganoj vatri. Ovisno da li koristite smrznute ili svježe o tome će ovisiti i koliko dugo će im trebati za se zakuhaju (proključaju). Kad prokuhaju po želji ubacite limunovog soka. Pomoću štapnog miksera lagano ispulsirajte maline, i to VRLO POLAGANO , tek toliko da dobijete blagu kašicu jer u suprotnom izmiksati ćete i sjemenke maline koje će ostati u coulis-u. Prebacite u gustu cjediljku i spatulom lagano protisnite maline sve dok ne dobijete svilenkastu i gustu kašicu. Odložite u hladnjak, te ga dobro ohladite, do posljednog koraka dodavanja u baznu kremu od vanilije.

Postupak :

U manju šerpicu u kojoj ćete termički obraditi baznu kremu dodajte srž vanilije (mahunu kasnije možete upotrijebiti i aromatizirati šećer kristal), mlijeko, mak i vrhnje. Zakuhajte na vrlo laganoj vatri povremeno miješajući. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. U žumanjke dodajte zakuhano mlijeko s vrhnjem - vrlo malenu količinu i to tek toliko da blago temperirate žumanjke. Pjenjačom lagano izmiješajte, te tu smjesu dodajte u ostatak šerpice gdje je mlijeko i vrhnje i još jednom dobro izmiješajte. Vratite natrag na štednjak, te kuhajte na laganoj vatri sve dok se počne zgušnjavati. Procijedite u zdjelu prikladnu za zamrzavanje, prekrijte prozirnom folijom, te stavite hladiti u hladnjak na nekoliko sati.

Iz zamrzivača izvadite posudu za sladoled. Spojite na Kitchenaid samostojeći mikser, te ga upalite.




Pažljivo ulijevajte baznu smjesu od vanilije, te ga ostavite 20-30 minuta da mikser ohladi sladoled.




Pred sam kraj tj. 5 minuta prije završetak možete ubaciti u sladoled dodatke po želji (čokoladne kapljice npr.). Sladoled prebacite u odgovarajuću posudu, a zatim u njega dodajte coulis od maline. Ne morate cijelu dobivenu smjesu ubaciti u baznu smjesu s vanilijom jer želimo postići mramorni efekat. Ostatak coulis-a možete upotrijebiti kao preljev za sladoled i sl.  Prebacite u zamrzivač i ostavite hladiti nekoliko sati ili još bolje preko noći. Netom prije posluživanja gotovi sladoled ostavite na sobnoj temperaturi 5-7 minuta, a zatim ga poslužite i rashladite si ove sparne i vruće dane! 😊😎



Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)