Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 8. rujna 2020.

[Greške u receptima:] 3,2,1 PECI Tortille


 

Što reći, spomenuti u vezi tortilla, a da već ne znate ili ne razumijete? Svi znamo da joj je česta pojava da bude okrugla, da se priprema i termički obrađuje na tavi,te da ih možete puniti s čime god poželite. Meni osobno jedna verzija na blogu s kukuruznim brašnom "rođena" da bude u obliku čipsa,a ova za sve vrste tortilla, wrap-ova,quesadillas-a, tacosa, pa čak i nachosa, prženog čipsa (ovisno koliko volite kukuruzno brašno). U svakom slučaju bolje mi je kupiti industrijsku tortillu pa da je dalje termički obradim po svojem vlastitom guštu, nego li da mi je netko iz catering službi za dostavu hrane donesu tortilju koja termički nije obrađena, već bude gotovo pa uvijek polubijela s tzv "crtama" koje kao predstavljaju da su "grill"-ane.  Ljudi naučite grillati svoje tortille - nije SCFI, ne ubacujte matovilac, rukolu, zelene putaricu ili kristalku ako mislite grillati, jer nitko ne voli termički obrađenu-pofurenu salatu u bilo kojem obliku! 😂 Vidim da je svima najjednostavnije otići u supermarket i posegnuti za onim industrijskim. O.k. nekome kome nije u interesu i ne pada na pamet da zamijesi svoje vlastoručno tijesto, naravno da će uvijek kupiti. Naprotiv, da se odmah ogradim - i ja posegnem za industrijskim,no najdraže su mi moje domaće - jer pogađate nemate ih gdje nigdje za kupiti?! 😁😀 Ovaj recept je sasvim spontano došao na probu i pokazao mi se uvijek, ali uvijek kao glavni adut domaćih tortilla! U ovim bespućima interneta isprobao sam mali milijun verzija domaćih tortilla, a ovim sada se uvijek vrlo rado vratim!Idealno kod ovih tortilla je da one mogu biti i vegetarijanske i veganske(umjesto svinjske masti, ubacite biljnu masnoću, npr. biljnu mrs), a isto tako i bezglutenske, no tada treba pripaziti na omjer tekućine koja se dodaje u tijesto za tortille jer svaka vrsta brašna drugačije "pije" vodu. Osim ovih klasičnih s pšeničnim glatkim brašnom možete napraviti i kombinaciju s kukuruznim, pirovim, heljdinim i drugim vrstama brašna.

Isto tako opet ponavljavam u ovim bespućima kojekakvih recepata (dobrih i loših jer nema i ne postoji treća opcija), naići ćete na recepte koji su stvarno detaljno opisani,koji će biti popraćeni svakim korakom izrade u obliku fotografije i teksta, pa recimo kojekakvi tips&tricks koji će Vam dodatno pomoći pri izradi tog jela-slastice, no isto tako postoji sve više i više onih koji u popisu sirovina shvate i zaključe da nešto ne štima, da fotografija ne odgovara receptu ili obrnuto, većina zaboravi navesti dimenzije plehova, pri kojoj se temperaturi peče i sl. Kao recimo i kod ovih tortilla - rijetko tko Vam navede najbitniju činjenicu, a to su BRAŠNA -koja nisu svugdje ista, kao niti voda, a da ne govorim o širim pojmovima  kao što mlijeka nisu ista, voće, povrće ...

 Ja osobno volim u receptima vidjeti sve detaljno izvagano - suhe i mokre sirovine, ukoliko primjetim suprotno odlazim od recepta, te tražim dalje...To najčešće zna biti problem početnicima u kuhinji, a oni malo vještiji mogu odokativno dodavati nedostatak npr. - ima puno tekućine, a malo brašno i obratno, a zatim si točno zapisati, pa sljedeći put neće izgubiti vremena na tome. Recept svatko danas može modificirati,no treba biti i svjestan posljedica koje mogu nastupiti tijekom izrade, naročito kada govorimo o izradi slastica.Problem današnjice je što danas svatko nešto vodi i piše o kojekakvim stvarima koja ne graniče s zdravim mozgom, baš kao što bi se danas ugostiteljstvom svatko bavio...S toga ukoliko određeni recept smatrate nepogodnim, nerealnim ili netočnim, svakako ga preskočite, te uštedite sami sebi - vrijeme, ali i novac.


Potrebni sastojci: (od navedene količine dobiti ćete 12 tortilla "24)

  • 450 g glatkog bijelog brašna
  • 1 jušna žlica himalajske soli
  • 85 g svinjske masti (ili biljne)
  • 250 g mlake vode


 Postupak:

Brašno i sol pomiješajte, te prosijte. Dodajte mast (biljnu mrs), te prstima počnite smjesu lagano mrviti. Primijetiti ćete da je smjesa u početku strukture kao pijesak. Postepeno dodavajte mlaku vodu i umijesite mekano i savitljivo tijesto (tijesto slično vučenom, kao plastelin), te nastavite mijesiti sve dok smjesa ne postane homogena. Prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite odmarati 30 minuta. Nakon toga tijesto podijelite na 12x jednakih dijelova (radi veće preciznosti svaku bulu tijesta možete vagati).



Dok jednu bulu tijesta rastanjujete, ostatak bula prekrijete vlažnom kuhinjskom krpom kako se tijesto ne bi počelo sušiti i na vrhu se stvarati korica. Svaku bulu tijesta rastanjite što je moguće više i ovisno na kakvoj i kojoj veličine tave ćete ih peći. Slažite ih jednu na drugu, s time da svaku pobrašnite kako se ne bi ljepile jednu za drugu. Na zagrijanu suhu tavu stavljajte jednu po jednu i pecite nekoliko sekunda (tek toliko da dobije blage rumene krugove i da se karamelizira).



Gotove razvijene (sirove) tortille isto tako možete i zamrznuti i vakumirati, s tim da između svake tortille stavite komade papira za pečenje kako bi se kasnije što jednostavnije odvajale i ubrzati si sami proces gotovog jela. Prije upotrebe ih odmrznite, a tek onda ih možete stavljati peći. U dubokom zamrzivaču mogu opstati cca 2 mjeseca, dok vakumiranjem možete i duže.Punite ih i poslužite tople - ovisno o kojem jelu i za koju primjenu je.






 

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)