Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 30. listopada 2020.

[Pangrattato:] Spaghetti Aglio e Olio s pangrattatom

 

Spaghetti Aglio e Olio je tipični i klasični talijanski specijalitet iz Napulja za velike ljubitelje talijanske kuhinje kao i tjestenine, najčešće sa spaghettima. Ukusni i brzi spaghetti (kao i druga tjestenina) koji mogu biti prikladni za sve prigode, ručkove, kasnovečernje večere, obiteljske objede, objede s prijateljima, kad jednostavno ne znate što skuhati, a željeli biste dobiti jedan ultra brzinski obrok koji će Vas ugrijati i zadovoljiti Vaše okusne pupoljke. Ja osobno sam veliki fanatik tjestenine. Kad ne znam što ću kuhati ili jednostavno želim "očistiti" hladnjak moj odabir uvijek padne na tjesteninu jer je jednostavno, brzo, zasitno i ukusno, neovisno kakav god umak radio. Ovaj recept si svakako spremite u Vaše zbirke određenih, specijalnih, brzih i ukusnih recepata, te ga uvijek možete iskoristiti kao dodatni "as" iz rukava. Najklasičnija varijanta sastoji se od spaghetti-a, maslinovog ulja, svježeg češnjaka, drobljenih chilli papričica (uključujući svježe, a isto tako možete upotrijebiti i one ljute iz staklenke bez problema), te neizostavnog ribanog parmezana ili grane padano, te na taj način imati pripremljeni obrok u roku od 25 minuta. 


Osim svega navedenoga kao idealne surogate ovom klasiku možete upotrijebiti i nešto drugo, pa idemo nekakvim redom : 

SPAGHETTI : Linguine ili fettuccine - oboje možete koristiti umjesto klasičnih spaghetta

ČEŠNJAK :     Ja u ovu tjesteninu volim staviti jako puno češnjaka ( do 15 režnjeva češnja-češnjaka), ali Vi možete slobodno smanjiti na manju količinu i ovisno koliko ste tolerantni na češnjak i koliko ga volite u jelima. Ukoliko ne volite rezani češnjak, možete ga slobodno sitno nasjeckati ili ga samljeti, te iskoristiti na isti način kao što radite s narezanim i za ovakvu vrstu jela. Jako je bitno dobro sotirati češnjak i iz njega izvući njegov maksimum, no opet trebate pripaziti ukoliko ga dovoljno ne sotirate na maslinovom ulju - jelo će se slabo osjetiti po češnjaku, a ukoliko Vam izgori ili dobije jaču boju možete dobiti jelo koje će biti gorkog okusa, pa prema tome pripazite jedino na taj tehnički dio. 👆

MASLINOVO ULJE : S obzirom kako u ovom jelu glavnu ulogu ima maslinovo ulje, preporučujem da nabavite što bolje i kvalitetnije i neka bude hladno prešano. 

DROBLJENE CHILLI PAPRIČICE : Tradicionalno u Napulju ih pripremaju sa svježim chilli papričicama, no ukoliko ovo jelo radite van sezone, slobodno možete posegnuti za suhim i drobljenim ili pak onim ljutim iz staklenke. 

DODATNI PRILOZI/DODATCI : Najzastupljeniji su svježe kosano peršinovo lišće, kao i ribani parmezan, no u ovom slučaju ja sam posebnuo za oba dodatka jer mi odlično odgovaraju, a dodatno sam gotovo jelo posipao s "pangrattatom".

Pangrattata su u biti tostirane krušne mrvice (osobno meljem svoje mrvice sam - "panko" su mi bezobrazno skupe, a ostale su jako sitne-doslovna prašina od krušnih mrvica). U jelo kao što je ovo uvijek mi je nedostajao segment hruskavosti, a ove aromatične krušne mrvice klasični Spaghetti Aglio e Olio diže na jednu sasvim novu i jedinstvenu razinu. 

Ukoliko Vam i ova tradicionalna klasika iz Napulja s vremenom bude dosadila možete se poigrati i s drugim dodatcima kao što su slani inćuni - koje možete usitniti, te ih kratko propirjati na maslinovom ulju i češnjaku, te na taj način dobiti umami okus. Za dodatnu ljutinu ubacite mnogo više drobljenog ili svježeg chilli-ja. Umjesto kosanog peršinovog lišća upotrijebite svježi bosiljak koji možete posipati po gotovom jelu. Za one koji ovo jelo ne mogu zamisliti bez proteina predlažem kozice, svinjske kotlete, svinjski filee, piletinu ... Za više veggie verziju možete ubaciti brokule, gljive, svježu papriku ...


Sastojci potrebni za cca 2 osobe :

  • 500 g spaghetta
  • 10-12 režnjeva češnja-češnjaka
  • 3 manje chilli papričice (peperoncino ) + sušenog drobljenog chilli-ja
  • maslinovo ulje (hladno prešano po potrebi )
  • svježe kosano peršinovo lišće 
  • ribani parmezan (ili grana padano )
  • sol i svježe mljeveni bijeli papar (po ukusu)


Sastojci potrebni za pangrattatu :

  • 150 - 200 g krušnih mrvica ( manje ili više i ovisno koliku hruskavost želite u jelu )
  • 30 g ribanog parmezana
  • 1 mala vezica peršinovog lišća
  • svježe mljeveni bijeli papar i sol (po ukusu)


Postupak :

U duboki lonac dodajte vodu za skuhati spaghette. Pravilo je da na 100 g tjestenine ide 1 l vode ili vode toliko da tjestenina ima "mjesta" za kuhanje. Kad voda zakuha, obavezno je dobro posolite, te ubacite spaghette, te ih skuhajte da budu al dente. Ostatak vode u kojoj se kuhala tjestenina ostavite sa strane.

U posebnu posudu ulijte dosta maslinovog ulja, te lagano zagrijte. Kad se maslinovo ulje zagrijalo ubacite češnjak rezan na tanke šnite, te ga sotirajte sve dok ne dobije laganu zlatnu boju, no pazite da Vam ne zagori. Ubacite chilli narezan na tanke šnite, a zatim drobljeni chilli, te opet vrlo kratko sotirajte. Ubacite kuhane spaghette, dobro izmiješajte, te po potrebi dodajte vode u kojoj su se spaghetti kuhali - tek toliko da dobijete malo umaka. Posolite i popaprite, te odložite sa strane vrlo kratko.



Za pangrattatu u tavu dodajte malo maslinovog ulja. Kad se dobro zagrije ubacite krušne mrvice, te ih sotirajte sve dok ne postanu hruskave. Pred kraj ubacite po želji dodatno sitno sjeckanog peršinovog lišća i parmezana, te nastavite miješati. Doradite okus sa solju i svježim bijelim mljevenim paprom. 



Na tanjure poslažite tjesteninu, te obilno posipajte s pangrattatom, ribanim parmezanom i svježe kosanim peršinovim lišćem. Poslužite odmah toplo uz sezonsku salatu i kao dodatni prilog - protein ukoliko smatrate da je potrebno! 







Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)