Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 26. siječnja 2021.

[Hedonizam:] Vruća bijela čokolada s kokosom

 

Prvi recept u 2021.g. Svaki novi životni početak volim započeti s nečim slatkim.Vruću čokoladu vole mali, ali i veliki, neovisno da li ćete je piti sami ili u društvu. Odgovara u svakom obliku s razno raznim okusima i dodatcima te je kao takav napitak idealan za opuštanje, predstavlja pravi iskonski hedonizam kojemu malo tko može odoljeti! 😀😊

Najviše sam je konzumirao u srednjoškolskim danima prije nastave ili nakon i mogu reći da je tada bila savršenog okusa. Bijele vruće čokolade tada nije bilo po kafićima, već klasične čokoladne uz dodatak tučenog slatkog vrhnja i čokoladnih strugotina. Najviše se isticala njezina kremoznost , kakaovac i slatkoća, a vrhnje je tada u toj ulozi predstavljalo dodatak koji je ublažio i napravio savršeni balans slatkoće, ali i utjecao na vruću čokoladu da ne bude previše gusta. 

Danas postoje razno razni okusi kao i dodaci, no mogu reći da je kvaliteta vruće čokolade koju danas možete konzumirati nije bila niti približno kao što je nekada to bilo ili jednostavno slabo tko je zna napraviti i imati pravi omjer (normativ), pa sam tako dosta često nailazio na vruće čokolade kojima je umjesto glavne baze - mlijeka, bila voda, ili je bila previše rijetka, a opet previše slatka, ili je bila gusta kao puding, a konzinstenciju kao takvu jednostavno ne volim i ne sviđa mi se. 

Ponukanim svim prijašnjim iskustvima vruću čokoladu više nigdje ne konzumiram, već sam se odlučio napraviti svoju osobnu verziju koja mi odgovara u svakom obliku. Bogatu i kremastu vruću čokoladu nije nikakav problem napraviti, a opet dobiti ćete nešto što ne možete nigdje konzumirati.

Tamnu čokoladu, što tamniju i sa što većim udjelom kakaa volim, ali me ništa ne čini sretnijim kao bijela čokolada u kombinaciji s cimetom, nekada i u kombinaciji s kardamomom ili zvjezdanog anisa, a umjesto ne tako klasične vruće čokolade s tamnom čokoladom i kojekakvim drugim finim dodacima, ovog puta odlučio sam se za vruću bijelu čokoladu. 😍 Isto tako uvjeren sam da bi ova vruća čokolada zadovoljila i one koji ne vole bijelu čokoladu. U kombinaciji s bijelom čokoladom, kokosovom kremom, kokosovim brašnom i kokosovim gustim sirupom, cejlonskim cimetom, bijelom Lino-ladom, malo himalajske soli kako biste naglasili okuse i to sve zaokruženo s malo karameliziranih sljezovih kolačića. Idealno je za ugrijati se tokom hladnijih dana, ali i "nahraniti" dušu, te razmaziti nepce. 

 

 

Sastojci potrebni za cca 4 osobe :

  • 1 l mlijeka (punomasnog i po mogućnosti sirovog )
  • 200 g bijele čokolade (odaberite što kvalitetniju - nikako koverturu i sl. čokolade za glaziranje)
  • 250 g slatkog vrhnja za šlag ( na bazi mlijeka - ne biljnog)
  • 4 čajne žlice tamnog muscovada šećera (ili nekog drugog nerafiniranog )
  • 1 jušna žlica cejlonskog cimeta
  • 3 jušne žlice bijele Lino-lade ( ili 3 jušne žlice zaslađenog kondenziranog mlijeka)
  • 2 jušne žlice kokosovog brašna ( odaberite što kvalitetnije )
  • 3 jušne žlice kokosove kreme ( ne vode )
  • kokosov sirup (po želji )
  • malo veći prstohvat himalajske soli 




Postupak :


U posudu s debljim dnom dodajte mlijeko, muscovado šećer i vrhnje, te ga lagano zagrijte.U međuvremenu bijelu čokoladu nasjeckajte što je sitnije moguće. Kad počne lagano isparavati ubacite bijelu čokoladu, te maknite s vatre. U međuvremenu kokosovo brašno možete na suhoj tavi lagano sotirati kako biste dobili još jaču aromu kokosa. Ostavite nekoliko minuta da čokolada omekša, a zatim vratite natrag na štednjak, te dodajte sve preostale sirovine te nastavite kuhati povremeno miješajući na laganoj vatri. Pred sam kraj ubacite himalajske soli, isprobajte i doradite okus, te još jednom dobro izmiješajte.



Toplu bijelu čokoladu odmah poslužite u vrućim šalicama, na vrhu po želji posipajte sljezove kolačiće, te ih brenerom lagano karamelizirajte (ili dodajte nezaslađenog tučenog vrhnja i odmah poslužite.





Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)