Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 25. travnja 2012.

Langošice

Zanimljivo je to kako današnji kvasac niti upola nije što je nekoć bio, pa tako i sve druge stvari. To Vam govorim jer sam primijetio kad radim dizana tijesta, tijesto se uopće ne digne kako se prije dizalo. Sjećam se svoje majke koja je samo od jedne kocke svježeg kvasca na kilogram brašna dobila tijesto koje je "kipilo" iz posude, a danas jedva da se digne, s tim da izrazito pazim da prostorija u kojoj se tijesto diže bude topla i da nema propuha, no očigledno bezuspješno tako da danas kad radim bilo koje vrste dizanog tijesta stavim 2 kocke svježeg kvasca. Vrlo bitno je da naglasim da tokom prženja langošica, pa tako i krofni posuda se poklopi poklopcem kako bi se dizano tijesto što bolje i kvalitetnije diglo.

Sastojci :

900 g glatkog brašna + 100 g kukuruznog brašna
2 kocke svježeg kvasca
2 dl mlijeka
pola čajne žlice šećera kristala
2 tekuća jogurta
2 jaja + 1 žumanjak ( ukoliko želite ljepšu i bolju boju tijesta i ukoliko radite sa tvorničkim jajima )
mlijeko po potrebi
ulje za prženje
sol



Postupak :

U malom lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako.Dodajte šećer i kvasac nakidan na sitnije komade,malo promiješajte i ostavite da se digne. Brašno prosijte, te mu dodajte jogurti jaja, a zatim uzdignuti kvasac, vrlo malo dodajte šećera i soli. Umijesite glatko tijesto, stavite ga u dublju posudu koju ste vrlo malo nauljili, te na to stavite izrađeno tijesto, te ga premažite sa malo ulja kako se ne bi napravila korica na vrhu. Prekrijte kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže. Dignuto tijesto premijesite, pa ga izrežite na oblike koje želite. Ostavite još 15-tak minuta da se diže, a u međuvremenu pripremite ulje za prženje. Svaku langošicu stavljajte u vruće ulje te ju pržite 1-3 minute okretajući i obavezno poklopljeno. Stavljajte na papirnati ubrus da se upije suvišnu masnoću, te još tople ih posolite.
Poslužite uz jogurt ili kiselo vrhnje.



Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)