
Sastojci:
4 jaja
2,5 dl suncokretovog ulja
300 g kakaa u prahu
250 g šećera kristala
2 jušne žlice ekstrakta od vanilije
400 g glatkog brašna
mlijeko po potrebi ( da dobijete smjesu kako je prikazano na fotografijama )
1 p.p.
Postupak:
Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Jaja mutite sa šećerom i ekstraktom od vanilije sve dok smjesa ne postane gusta i pjenasta.Dodajte kakao i još jednom vrlo lagano umutite.Dodajte brašno pomiješano za p.p, ulje i mlijeko po potrebi.
Gotovo smjesu stavljajte u kalupe za muffine. Kalupe napunite do pola jer će tokom pečenja narasti.Nažalost nisam imao one papirnate čašice ( "baking cups" ), te sam ih stavljao direktno u kalup.
Pecite ih na 180C oko 20-25 min ili drvenom čačkalicom isprobajte da li su pečeni. (Ne smije na čačkalici ništa ostati, mora biti suha ).
Sastojci za mramornu kremu :
500 ml slatkog vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuhanje ( ja sam koristio onu sa 70 % kakaa )
2-3 žlice mlijeka
Postupak :
Slatko vrhnje umutite samo da se upjeni. U lončiću na laganoj vatri dodajte mlijeko, te čokoladu nakidanu na sitne komade. Otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane da se malo ohladi. Dodajte u pjenasto tučeno slatko vrhnje za šlag, te miksajte sve dok ne dobijete željenu čvrstoću šlaga. ( Ja namjerno nisam htio umutiti čokoladu u potpunosti da se dobije tamno-smeđa nijansa, već sam umutio na pola da se dobije mramorna smeđa boja). Pomoću dresir vrećice na vrhove pečenih muffina stavljajte mramornu kremu, te ih ukrasite po želji ili štogod već nađete ili imate u Vašoj kuhinji.
Sastojci za karamel:
180 g šećera kristala
200 ml slatkog vrhnja ( za šlag )
15 g maslaca
prstohvat soli
1 čajna žlica ekstrakta od vanilije ( po želji )
Postupak:
Šećer topite na laganoj vatri sve dok se ne napravi karamel. Maknite sa vatre i u to OPREZNO dodajte slatko vrhnje za šlag, prstohvat soli i po želji ekstrakt vanilije, a pred sam kraj maslac. Dobro izmiješajte, te ga ostavite sa strane da se malo ohladi. Takav karamel možete držati u plastičnim posudama koje se hermetički zatvaraju ili u onim običnim plastičnim. Ja sam takav karamel radio još u 8. mjesecu prošle godine i još uvijek je dobar, nije pokupio nikakve mirise, nije užegao niti se pokvario. Karamel će se sam od sebe zgusnuti stajanjem, pogotovo ako ga držite u hladnjaku. Kada se upotrebljavate za kolače, sladolede ili muffine dovoljno ga je samo malo u mikrovalnoj pećnici zagrijati kako biste što lakše i bolje mogli raditi-upravljavati s njime.
Sastojci za umak od limuna:
180 ml limunovog soka
120 g šećera kristala
120 g maslaca ( mora biti sobne temperature )
2 jaja
2 čajne žlice limunove korice
Postupak:
U maloj posudi-lončiću izmiješajte limunov sok, koricu i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. I dalje kuhajte na laganoj vatri,dodavajte jaja jedno po jedno, te miješajte pjenjačom .
Dodajte maslac narezan na sitnije komade, te kuhajte na laganoj vatri sve dok se maslac ne otopi.Pojačajte vatre i pazite da ne zagori i nastavite miješati pjenjačom sve dok se umak ne zgusne. Konzistencija mu mora biti slična onoj kao kad puding kuhate.Skuhanu kremu odmah pretresite u steriliziranu staklenku, ohladite i čuvajte u hladnjaku.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!