Više su mi bile zaista dosadile sve vrste prženog i pohanog mesa, te sam se u zadnji trenutak sjetio jednog dosta starog i zaboravljenog recepta. Radio sam ih od svinjetine ( buta ). Ovo je bilo savršeno, svinjetina se topila u ustima, a po samom ukusu čovjek uopće ne bi rekao da se ovdje radilo o svinjetini uopće. Umjesto svinjetine možete upotrijebiti bilo koju drugu vrsta mesa ili čak i meso peradi. Za prilog sam uzeo kuhani krumpir, ali isto tako bi savršeno uz to išla i obična kuhana riža, rizi-bizi, krumpir pire ili tjestenina.
Sastojci:
1 kg svinjetine ( but )
3 režnja češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
1 l mesnog ili povrtnog temljeca u kombinaciji sa vodom ( oko 0,5 l )
1 vezica svježeg peršinovog lišća ili 1 puna jušna žlica suhog peršinovog lišća
sol
papar
Vegeta
Za pohanje :
Jaja, brašno, krušne mrvice
Postupak:
Svinjski but očistite od suvišne masnoće, te ga narežite na steak-ove. Meso istucite sa batom (obje strane ),te ih malo posolite, izrežite žilice ( kako se meso tokom pohanja ne bi skupilo jer svi znamo da se bjelančevine kod visokih temperatura skupljaju - kaliraju ). Svaki odrezak panirajte na bečki način, te ih pržite na vrlo plitkoj masnoći, pazeći da Vam meso ne zagori. Plitku masnoću trebamo zato jer ćemo na ostatku od toga praviti umak. Na preostalu masnoću od pohanja dodajte temeljac i vodu, posolite i popaprite po ukusu, te naribajte češnjak i dodajte u umak. Ostavite da ukuha oko 10-tak minuta te unutra vratite odreske koje ste pohali. Dodajte Vegetu te ostaviti oko 20 minuta da se krčka. Pred sam kraj dodajte bijelo vino i ostavite da se umak reducira. Nema potrebe da zgušnjavate umak jer je će to napraviti pohano meso ( brašno i krušne mrvice će zgusnuti umak ). Poslužite uz prilog koji najviše volite!
Sastojci:
1 kg svinjetine ( but )
3 režnja češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
1 l mesnog ili povrtnog temljeca u kombinaciji sa vodom ( oko 0,5 l )
1 vezica svježeg peršinovog lišća ili 1 puna jušna žlica suhog peršinovog lišća
sol
papar
Vegeta
Za pohanje :
Jaja, brašno, krušne mrvice
Postupak:
Svinjski but očistite od suvišne masnoće, te ga narežite na steak-ove. Meso istucite sa batom (obje strane ),te ih malo posolite, izrežite žilice ( kako se meso tokom pohanja ne bi skupilo jer svi znamo da se bjelančevine kod visokih temperatura skupljaju - kaliraju ). Svaki odrezak panirajte na bečki način, te ih pržite na vrlo plitkoj masnoći, pazeći da Vam meso ne zagori. Plitku masnoću trebamo zato jer ćemo na ostatku od toga praviti umak. Na preostalu masnoću od pohanja dodajte temeljac i vodu, posolite i popaprite po ukusu, te naribajte češnjak i dodajte u umak. Ostavite da ukuha oko 10-tak minuta te unutra vratite odreske koje ste pohali. Dodajte Vegetu te ostaviti oko 20 minuta da se krčka. Pred sam kraj dodajte bijelo vino i ostavite da se umak reducira. Nema potrebe da zgušnjavate umak jer je će to napraviti pohano meso ( brašno i krušne mrvice će zgusnuti umak ). Poslužite uz prilog koji najviše volite!
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!