Ovo je samo dio koji se nalazio na mojoj uskršnjoj trpezi. Naravno kako je dosta nas slabo i nije u financijskoj mogućnosti osigurati si pravu šunku za Uskrs evo i jedne jeftinije verzije koja savršeno dođe kao zamjenu. Radi se o rolovanoj svinjskoj plećki. Pripremio sam je tako da niti jedna kupovna - gotova nije joj do koljena. Vjerojatno ste pitate kako, zašto? Naime radi se začinima i jednoj stvari, a ta je da skuhanu šunku nikako nemojte ostavljati nareznu i vani. Nema veze hoće li ona biti prekrivena prozirnom folijom kako bi se što duže i kvalitetnije održala njezina kvaliteta, već je sama čar u tome da ova rolovana plećka treba ostati u vodi u kojoj se kuhala. Na taj način plećka će ostati sočna, punog okusa i začina koje sam stavljao u nju.I još jedna neizostavna stvar na mojoj uskršnjoj trpezi je "češki" kruh koji se zapravo radi kao okruglice koje se kuhaju u vodi, no možete ga pripremiti i u kuhinjskoj krpi i kuhati u vodi. No da sam uvod ne bi bio duži nego li je recept započnimo sa pripremom.
Sastojci :
1 kg rolovane pleće
mješavina začina sa ružmarinom ( ružmarin, vegeta, bijeli mljeveni papar, sol )
1 jušna žlica klinčića
5-7 listova lovora
150 g kuhinjske soli
10 - tak komada crnog papra u zrnu
Postupak :
Nabolje ju je skuhati dan ranije kako bi se arome što bolje ušle u plećku. U duboku posudu stavite vodu, sve navedene začina i plećku. Ovisno o težini plećke toliko ćete je morati kuhati. Moja se kuhala nešto malo manje od 2 sata. Isto tako možete probati sa vilicom da li je kuhana.
Kad je plećka skuhana ostavite je u vodi sve dok je ne budete posluživali.
Sastojci za češki kruh :
U originalni recept i ide pržena slanina koja se miješa sa crvenim lukom, no ja je ne stavljam jer ne volim okus slanine u tim okruglicama, a Vi kako god želite i volite.
1 kg staroga kruha ( korica i sredina )
1 veća glavica crvenog luka
4 dl mlijeka
2 jaja
sol
suhi vlasac
Postupak:
Mlijeko zagrijte u malom lončiću da bude mlako. Stari kruh narežite ili iskidajte na sitnije komade, te zalijte sa mlakim mlijekom. U posebnoj posudi na malo ulja ispirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast.Kruh dobro "ižmikajte" da uklonite višak tekućine. Dodajte pirjani crveni luk, začine i razmućena jaja. Po kuhinjskoj krpi ravnomjerno posipajte ulje, a zatim malo vode. ( To se radi kako se nadjev ne bi zaljepio za krpu i kako biste dobili što ljepše komade). Nadjev istresite na krpu, oblikujte ga, te zavežite pomoću kuhinjske špage ili gumica, u oblik bombona. Zakuhajte vodu, te ubacite da se kuha. Oko 1 sat bi se trebalo kuhati. Kad je skuhano izvadite van i ostavite da se dobro ohladi. Skinite kuh.špagu/kuhinjske gumice, te roladu narežite.
Sastojci za jaja u luku :
- 10 - tak jaja
- kuhinjske gumice
- 1 ženske najlonke
- 500 g ljusaka od crvenog luka
- 2 dl alkoholnog octa
- 3 jušne žlice kuhinjske soli
- par kriški slanine
Postupak :
U posudu nasipajte vodu, dodajte ljuske od crvenog luka, alkoholni ocat i sol. U međuvremenu pripremite jaja. Svako jaje povežite kuhinjskim gumica u oblike kako volite, ili čak možete i listove zelene salate izrezati u željene oblike te ih staviti na jaja ili peršinovo lišće. Svako gotovo jaje umotajte u izrezane najlonke kojima krajeve povežite sa kuhinjskim gumicama, pazeći da Vam peršin, gumice, zelena salata ne padnu tokom povezivanja. Svako takvo jaje uranjajte u vodu koja je prokuhala te kuhajte oko 10-15 minuta. Ocijedite te ostavite da jaja malo ohlade. Pažljivo skinite najlonke, te svako jaje premažite sa kriškama slanine zbog sjaja.
Bon Appétit
Na kraju priče to sve izgleda ovako :
Ovo je jedna buteljica koju smo dobili:
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!