Vjerovali Vi meni ili ne ovo domaće tijesto bilo je gotovo za 5 minuta jer taj dan sam radio tisuću poslova i još ka tome mijesio domaće rezance. Kako imam običaj ne bacati ništa iz kuhinje - sve iskoristim do maksimuma tako je u ovu priču i ovaj recept ušao špinat. Vjerojatno se sjećate onog kremastog špinata što sam ga prije mjesec i pol dana napravio. E njega je tada ostalo viška, ohladio sam ga, spakirao u vrećicu za zamrzivač i prekjučer je bio upotrijebljen za ove rezance. Ovo toplo predjelo pogodno je i za vegetarijance, a isto tako možete ga uvesti u jelovnik ukoliko ste na dijeti.
Sastojci :
500 g glatkog brašna
150 g kukuruznog brašna
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
200 g svježeg ili smrznutog špinata
1/2 jušne žlice soli
.....................................
Dodatni sastojci :
1 jušna žlica domaćeg pesta od rikule
2 jušne žlice parmezana ( ili nekog drugog tvrđeg sira )
.....................................
Postupak :
Brašna prosijte kako biste tijesto "prozračili". Napravite u sredini malu rupu, te u njih dodajte jaja i sol. Pomoću viljuške lagano izmiješajte tijesto, a zatim dodajte svježe skuhani, isjeckani i ocijeđeni ili smrznuti ( već gotov ) špinat. Umijesite tijesto koje ne smije biti niti pretvrdo niti preglatko. Omotajte ga prozirnoj folijom ili prekrijte staklenom zdjelom, te ga ostavite da odstoji najmanje pola sata kako bi se tijesto "odmorilo".
Sastojci :
500 g glatkog brašna
150 g kukuruznog brašna
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
200 g svježeg ili smrznutog špinata
1/2 jušne žlice soli
.....................................
Dodatni sastojci :
1 jušna žlica domaćeg pesta od rikule
2 jušne žlice parmezana ( ili nekog drugog tvrđeg sira )
.....................................
Postupak :
Brašna prosijte kako biste tijesto "prozračili". Napravite u sredini malu rupu, te u njih dodajte jaja i sol. Pomoću viljuške lagano izmiješajte tijesto, a zatim dodajte svježe skuhani, isjeckani i ocijeđeni ili smrznuti ( već gotov ) špinat. Umijesite tijesto koje ne smije biti niti pretvrdo niti preglatko. Omotajte ga prozirnoj folijom ili prekrijte staklenom zdjelom, te ga ostavite da odstoji najmanje pola sata kako bi se tijesto "odmorilo".
Tijesto još jednom premijesite, te ga podijelite na nekoliko manjih loptica.Dodavajte brašna po potrebi na radnu površinu, oklagiju ( rasukač za sve vrste tijesta ). Svaku lopticu razvaljajte na 1-2 cm, te pomoću noža ili onog "kotačića" režite tijesto u željene oblike. Ja namjerno ne volim da je tjestenina svih istih oblika, a naročito kad pravim domaću jer će tada svi moći vidjeti da je tijesto domaće, a ne kupovno. Gotovu izrezanu tjesteninu ostavite malo da se posuši, a zatim je kuhajte kao i svaku drugu tjesteninu. Ova moja tjestenina se kuhala 5-6 minuta jer je tijesto bilo kao prvo svježe, nije debelo razvaljano, i a mekše je.
Tjesteninu ocijedite, nemojte je nikako ispirati jer ćete sa time "skinuti" onaj fini škrob koji se nalazi na i u njoj. Poslužite još toplo uz pesto od rikule. Pred sam kraj obilato posipajte sa parmezanom ili nekim drugim
tvrđim sirem, te poslužite uz salatu po izboru.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!